UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-05-15 11:46

Kézilabda: felnőtt az óriás Tatabányán, ifj. Rosta Miklós (20) az ősztől már a Bajnokok Ligájában bizonyíthat

Négy év alatt az NB I-es és EHF-kupa negyeddöntős csapat alapemberévé nőtte ki magát Tatabányán ifj. Rosta Miklós. A 20 éves beállós igazi kézilabdacsaládból származik, az idén góllal mutatkozott be a nagyválogatottban, az ősztől pedig már a bajnoki címvédő MOL-Pick Szeged együttesét erősíti.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huNagyszerű szezont futott a Grundfos Tatabánya felnőtt férfi kézilabdacsapata: Vladan Matics együttese az NB I-ben egy fordulóval a vége előtt már biztosan bronzérmes, míg az EHF-kupában a negyeddöntőig menetelt. És bár még nagyobb bravúrt is elérhettek volna a tatabányaiak, a szezon előtt gondolkodás nélkül elfogadták volna a végeredményt. Különösen nagyot alakított a 20 éves, 203 centiméter magasra nőtt beállós, ifj. Rosta Miklós, aki az évad közben kezdőjátékossá lépett elő, ezáltal letette névjegyét itthon és a nemzetközi porondon is.

Ifj. Rosta Miklós kezdőjátékossá nőtte ki magát Tatabányán, a következő évadban pedig már Szegeden játszik Forrás: Grundfos Tatabánya KC
Ifj. Rosta Miklós kezdőjátékossá nőtte ki magát Tatabányán, a következő évadban pedig már Szegeden játszik Forrás: Grundfos Tatabánya KC
– Eltelt egy újabb évad, nagyot fordult a világ néhány hónap alatt, egy csapásra a csapat első számú beállósává lépett elő. Mennyire volt nehéz megbirkózni ezzel a kihívással? Vladimir Vranjes sajnálatos sérülése miatt jutottam több játéklehetőséghez, ugyanakkor nekem az volt a feladatom, hogy a legjobban kihasználjam az ölembe hullott esélyt. Azt gondolom, hogy sikerült is élnem a játékpercekkel. Ráadásul nemcsak az NB I-ben, hanem az EHF-kupában is sok időt tölthettem a pályán, így nemzetközi tapasztalatot is szereztem. – A nagyszerű teljesítménye nem maradt „következmények” nélkül. Meghívót kapott a felnőttválogatottba is, ráadásul az oroszok elleni idegenbeli Eb-selejtezőn az első góljait is megszerezte. Emlékszik még arra a bizonyos, áttörést jelentő találatra? Hogy is lehetne azt elfelejteni!? Valószínűleg egész életemben emlékezni fogok rá, nagy mérföldkőnek számít a karrieremben. Ráadásul, már az első meccsen összejött, ami még emlékezetesebbé tette a debütálást. – A nyáron még egyszer, utoljára visszatér a korosztályos válogatottba, júliusban a spanyolországi U21-es világbajnokságra utaznak. Ígéretes játékosokból áll a magyar csapat, mi várható a tornán? Ez így van, de rajtunk kívül bőven vannak még erős válogatottak, a francia és a portugál együttesből is sokan a Bajnokok Ligájában edződnek. A legjobb nyolc közé be akarunk jutni, és akkor egy meccsen már bármi megtörténhet. Akkor volnék igazán boldog, ha elődöntőt játszanánk.
Rosta nagyon sokat köszönhet a Tatabányán töltött négy évnek Fotó: Hagymási Bence/Grundfos Tatabánya KC
Rosta nagyon sokat köszönhet a Tatabányán töltött négy évnek Fotó: Hagymási Bence/Grundfos Tatabánya KC
– Különleges helyzetben van, hiszen édesapja szintén beállósként, 130-szor szerepelt a felnőttválogatottban. Mennyiben jelent előnyt a család kézilabdás múltja? – Édesapám szinte az összes mérkőzésemen kint van, és a puszta jelenléte is sokat jelent. Kinézek rá, és egy-egy biztató pillantás erőt tud adni. És persze, a mérkőzések, de előfordul, hogy még az edzések után is megbeszéljük a történteket, elmondja a véleményét, amit természetesen mindig meghallgatok. – Ez volt a negyedik szezonja Tatabányán, és egyben az utolsó is. Milyen érzésekkel hagyja el a csapatot? Mennyit köszönhet az ott töltött éveknek? Nagyon sokat. Tizenhat éves koromban kerültem ide, már a kezdetekkor az első csapattal edzhettem, ami elég keveseknek adatik meg, sőt még az első évadban bemutatkozhattam az élvonalban. Tényleg rengeteget tanultam itt a kézilabdáról, és hálás vagyok a bizalomért, amelyet az elmúlt években kaptam. – A nyártól azonban következik az új kaland, a bajnoki címvédő, Bajnokok Ligájában szereplő MOL-Pick Szeged csapatába igazol. Mit vár a 2019/20-as évadtól? Természetesen szeretnék minél többet játszani már az első évben is. De talán még annál is fontosabb, hogy tanuljak a világklasszis csapattársaktól és az új edzőimtől. Tudom, hogy jó helyre kerülök, de előtte még szombaton hátra van egy bajnokink a Tatabányával, addig csak az számít. További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.