UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2019-05-16 08:45

Ütés helyett futás - a bokszvilágbajnok fiának útja az NFL-be vezet

A most 56 éves Evander Holyfield, a korábbi nehézsúlyú profi bokszvilágbajnok annak idején nemcsak a ringben volt felettébb eredményes: hat nőtől tizenegy gyereke született, köztük – a sarjak sorában nyolcadikként – Elijah Esaias Holyfield, aki nem apja sportágát választotta, hanem amerikaifutballista lett belőle.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu A húszéves Elijah Holyfield a napokban kapott szerződést a tojáslabdával játszók észak-amerikai csúcsbajnokságában, az NFL-ben szereplő Carolina Pantherstől, így ha minden jól megy – s nemcsak a mostani bő félszázas, hanem a majdan szűkítendő keretbe is befér –, profiként mutatkozhat be az ősszel induló bajnokságban. Hogy nem lesz egyszerű dolga – túl azon, hogy ezzel a világszerte ismert családnévvel eleve nehéz örökséget kapott –, már a Carolina ajánlattételének módja is mutatja. Tudniillik a múlt hónap végén tartott drafton, vagyis az újonc játékosok kiválasztóján Elijah nem kelt el egyik körben sem. Márpedig ha a tehetségek börzéjén valakit nem választ ki magának egyetlen NFL-csapat sem, az hatalmas hátrányba kerül a többiekkel szemben, hiszen a „resztliből” roppant nehéz utólag bekerülni a National Football League-be.

ATLANTA, GA - DECEMBER 01:  Elijah Holyfield #13 of the Georgia Bulldogs runs with the ball in the second half against the Alabama Crimson Tide during the 2018 SEC Championship Game at Mercedes-Benz Stadium on December 1, 2018 in Atlanta, Georgia.  (Photo by Scott Cunningham/Getty Images)
ATLANTA, GA - DECEMBER 01: Elijah Holyfield #13 of the Georgia Bulldogs runs with the ball in the second half against the Alabama Crimson Tide during the 2018 SEC Championship Game at Mercedes-Benz Stadium on December 1, 2018 in Atlanta, Georgia. (Photo by Scott Cunningham/Getty Images)
Az ifjabb Holyfield – akit erőteljes, a pályán megnyíló területeket jól észrevevő és kihasználó, de nem kiemelkedően gyors játékosként jellemeznek – azonban nem a futottak még kategóriába került át: a hivatalosan lezárult draft után ugyanis tüstént játékosai közé emelte a Carolina, amelynek vezérkara látott benne fantáziát. Futójátékosként támadófeladata ellátásakor az irányító mellett-mögött helyezkedik el, ő kapja meg a csapat vezérétől a labdát, amelynek birtokában aztán – rést találva az ellenfél falán – száguld előre, s próbálja minél messzebbre cipelni a tojásfocit a rivális célterülete felé. A running back gyakorta hatpontos touchdownnal fejezi be az akciót. Elijah persze a kesztyűt (no meg a tekvandót) is kipróbálta, mielőtt az amerikaifutballra adta a fejét. Ami azt illeti, fura is lett volna, ha nem merészkedik be a kötelek közé Evander Holyfield jókötésű gyereke. Elijah ugyan jó tíz centivel kisebbre nőtt apjánál, a 180 centimétert sem éri el, viszont rengeteg izmot magára szedve testsúlyban időközben már csaknem egymázsásra erősödött. „A papa bokszban jutott a csúcsra, de amerikaifutballban is jó volt, tőle tudom, hogy az 1984-es, neki csalódást jelentő olimpiai bronzérem után sportágat akart váltani, s a Georgia Egyetem csapatába igazolni” – mesélte az újságíróknak Elijah, hozzátéve, hogy őt viszont az ökölvívás nem ejtette igazán rabul. „Apám mindig is jobban szerette a focit, mint én a bokszot” – jelentette ki, további magyarázattal szolgálva, miért döntött úgy 14 évesen, hogy a Woodward Academy középiskolai futballcsapatát választja szülőhelyén, College Parkban, utána pedig az apja által is favorizált Georgia Egyetem gárdájában, a Georgia Bulldogsban folytatja. Itt egyre eredményesebb idényeket zárt, olyannyira, hogy ott lehetett az amatőrök idei játékosmustráján, a profivá válás előszobájának számító drafton. Amely úgy ért véget, ahogyan már említettük: nem választották ki. Azazhogy végül mégiscsak... A Carolinánál a jelek szerint méltányolták a legutóbbi idény 1018 futott yardját, hét touchdownját, valamint azt, hogy nem volt elejtett labdája, s félelmet nem ismerve szlalomozik előre, viszonylagos gyorsaságát és erejét kamatoztatva. Teljesítményével nem csupán meggyőzhette a Panthers irányítóit ígéretes képességeiről, hanem igazolta is egyben azt, amit már 2014-ben a New York Times megállapított az akkor még nem egészen 16 esztendős fiatalemberről, ezt írván: „A boksz a vérében van Elijah Holyfieldnek, de a jövője a futballban van...”