UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2019-05-18 15:09

Az U18-as tekevilágbajnok Jezsoviczki Anna nem tudta, hogy ujjal mutogatnak rá csapattársai

„Fogalmam sincs, hogy mi történt, amikor pályán voltam” – mondta Jezsoviczki Anna néhány nappal azután, hogy megnyerte az U18-as tekézők világbajnokságát. A 16 éves lány a csóri falubajnokságból néhány év alatt jutott el korosztályában a világ tetejére.

jezs1
jezs1
Budai Zoltán – utanpotlassport.hu A Balatoni Vasas 16 éves játékosa, Jezsoviczki Anna aranyérmet szerzett a héten a csehországi Rokycanyban rendezett U18-as tekevilágbajnokság sprint versenyszámában. Miután a magyarok elsősorban csapatban reméltek kiváló szereplést a világversenyen, az egyéni győzelem ebben a rövidebb, negyven gurításos számban különösen szívet melengető. A székesfehérvári Kodolányi János Gimnázium tizedikes tanulója szívesen emlékezne vissza a csehországi tornára – ha ez olyan könnyű lenne. „Fogalmam sincs, hogy mi történt, amikor pályán voltam. Végig csak magamra próbáltam figyelni, nem foglalkoztam semmi mással, kizárólag a játékra koncentráltam. Nagyon örülök, hogy végül én nyertem, öt ellenfelemet kellett legyőzzem az aranyéremért. A döntőben előfordult, hogy hibáztam, de szerencsém is volt, hiszen akkor a másik játékos is rontott. Juhász Tibor, a kapitányunk ott volt mögöttem, és amikor szükségem volt rá, segített. Azt persze hallottam, hogy rengetegen drukkolnak nekem. Az utolsó mérkőzésemen a magyarok mellett, még három ország szurkolói is engem biztattak.” A viadal az utánpótláskorú tekézők fő versenyének számított. A legjobb tizenkét ország csapata vett részt a megméretésen, így Anna valóban a világelithez tartozó ellenfeleit utasította maga mögé. Ez annak tükrében, hogy pályafutása hat éve egy 1900 fős Fejér megyei kis faluból indult, figyelemreméltó tettnek számít. „Úgy kezdődött, hogy a családommal Székesfehérvárról Csórra költöztünk, ahol nagyon népszerű sport a teke. Hamar megszerettük a játékot, a szomszédainkkal remek közös programnak ígérkezett. Nem sokkal később Csehi Sanyi bácsi szakosztályvezető ösztönzésére elindultam a falubajnokságban. Három év után kerültem a Balatoni Vasas szuperligás csapatába, ahol mai napig jól érzem magam, és remélem, még sokáig játszhatok. Jövőre világkupát rendeznek az U18-as korosztály számára, szeretnék részt venni rajta, és ott is eredményesen szerepelni.”
jezsov
jezsov
A fiatal világbajnok a tekén kívül versenyszerűen űzi a hosszútávfutást és a gyaloglást, de bevallotta, hogy atlétikában még nem ért el kiemelkedő eredményeket. Persze, ez nem meglepő, hiszen a teke magas szintű művelése mellett nem jut elegendő ideje más sportágakra, amelyek, ha kiegészítésről van szó, nagyszerűen elférnek a sportoló életében. Hogy Anna sikereire csapattársai is büszkék, jól tükrözi a vb-döntő után kattintott fotó, aminek furcsaságát csak később vette észre a bajnok. „Az éremátadás után mindenki fotózkodott, nekem is szóltak, hogy álljunk össze egy csapatképre. Azt viszont csak utólag vettem észre, hogy többen is rám mutatnak, akkor egyáltalán nem tűnt fel. Vicces volt a felismerés, de jólesett a csapattársak ilyenfajta elismerése. A családom és a barátaim is nagyban hozzájárultak a sikerhez. A világbajnoki aranyérem bár hatalmas jelentőséggel bír számomra, mégsem lesz elkülönítve a hat év alatt összegyűlt medáloktól, felkerül szépen az éremtartó polcomra – a többi mellé.” Egyéb korosztályos hírek TEKÉBEN a sportági aloldalunkon.