UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2019-05-20 20:32

Párbajtőr: Koch Máté „varázsütésre” megindulva győzte le a felnőttvilágranglista-vezetőt

„Elsőéves juniorként, a heidenheimi világkupa-verseny elődöntőjében kaptam ki tőle, tehát vissza akartam vágni. Tizenegy-ötre vezetett, a közönség és a bírók is ellenem voltak. Semmire nem gondoltam, csak arra, hogy ne megalázó vereséget szenvedjek… Aztán, szinte varázsütésre már tizennégy-tizennégyet mutatott az eredményjelző, amikor az utolsó tust is be tudtam vinni” − meséli a Koch Máté, miután legyőzte a párizsi vk-versenyen a világranglista-vezető francia Yannick Borelt. A 19 éves párbajtőröző végül harmadik helyen zárt, ezzel élre ugrott a magyar ranglistán, így biztosan ott lehet a budapesti felnőtt-világbajnokságon.

Krasznai Bence − utanpotlassport.hu A 19 éves párbajtőröző, Koch Máté pályafutása második bronzérmét szerezte a felnőtt világkupa-sorozatban: 2016-os, heidenheimi sikere után Párizsban állhatott fel a dobogóra. Azt eddig is lehetett tudni, hogy a Vasas SC sportolójában rengeteg lehetőség rejlik, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az utánpótlás-korosztályokban csapatban kadét Európa-bajnok lett, a juniorok között pedig Európa- és világbajnok, kétszeres Eb- és egyszeres vb-bronzérmes, míg egyéniben kontinensbajnokságot és világbajnoki harmadik helyet szerzett. Mindazonáltal, amit Franciaországban művelt, azt nehéz szavakba önteni. Mindössze két tuson múlt, hogy a főtáblára került, a csoportkörben ugyanis – öt győzelem mellett – elveszítette az egyik asszóját a finn Niko Vuorinennel szemben, aki – Máté elmondása szerint – Budapesten készül az olimpiai kvalifikációs időszakban, és stílusa nagyon nem fekszik neki.

Koch Máté varázsütésre verte el a francia Yannick Borelt
Koch Máté varázsütésre verte el a francia Yannick Borelt
A 256-os tábláról a vietnami Dang Tuan Anh  elleni sikerével jutott tovább a legjobb 128 közé Koch, ahol a kazah Vadim Sarlaimov sem okozott különösebb gondot. Közel sem nevezhető „csemegének” a kazah párbajtőröző legyőzése, hiszen az erőnléte, valamint a technikája is rendkívül hasonló a világranglista-vezető francia Yannick Boreléhez, akiről később még szó lesz… A harminckettő közé úgy jutott be Máté, hogy az orosz Dmitrij Guszevet múlta felül, így jöhetett az imént említett francia világklasszis. „Elsőéves juniorként, a heidenheimi világkupaverseny elődöntőjében kaptam ki tőle, tehát vissza akartam vágni – így Máté. Tizenegy-ötre vezetett, a közönség és a bírók is ellenem voltak. Semmire nem gondoltam, csak arra, hogy ne megalázó vereséget szenvedjek… Aztán, szinte varázsütésre már tizennégy-tizennégyet mutatott az eredményjelző, amikor az utolsó tust is be tudtam vinni. Hihetetlen pillanat volt. Úgy voltam vele, hogy innen már végig kell mennem az egész mezőnyön.” A továbbiakban ennek megfelelően vívott. A következő fordulóban nagy csatában, egy tus különbséggel verte honfitársát, Somfai Pétert, majd a negyeddöntőben, szintén egy tus különbséggel győzött a világranglista 15. svájci Max Heinzer ellen. „A svájci még most is azt csinálja, amit én régebben: amikor érzi, hogy jól vív, elkezd a közönségnek színészkedni. Bár, amilyen látványos a stílusa, azt hiszem, ő meg is teheti. Ugyanakkor ellenem sem egyszerű kiállni. Tőrözőként kezdtem, így olyan  helyzetekből nyúlok vissza, ahonnan más nem tenné, és nem is tudja, hiszen soha nem tanulta.” Máté már biztos érmesként lépett pástra az orosz Nyikita Glazkov ellen a döntőbe jutásért. „Az igazság az, hogy elfáradtam. Balkezes, franciapengés vívóról beszélünk, aki mind a kettőt ki is használja. Rengeteg lábszúrást kaptam tőle, és a távolságot sem tudtam kellőképpen kihúzni. Nem kérdés, ő volt a jobb.” A pasaréti fiú párizsi bronzérmével – életében először – a magyar ranglista élére állt, ez pedig azt jelenti, hogy biztos résztvevője lesz a felnőttek düsseldorfi Európa-bajnokságának, valamint a budapesti világbajnokságon is bizonyíthat július közepén. „Már többször bizonyítottam, képes vagyok felvenni a versenyt a legjobbakkal. A mezőny rettenetesen sűrű lesz mind a két világversenyen. Nagyon várom már, és azt meg tudom ígérni, hogy a tudásom legjavát nyújtom” – zárja le az ifjú bajnok. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.