UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2019-05-21 14:59

„Nem tudni, milyen erőt képviselnek fiú kosárválogatottjaink” – Ivkovics Sztojan

A felnőtt férfi kosárválogatott szövetségi kapitányával, Ivkovics Sztojannal beszélgettünk a hazai utánpótlás helyzetéről és arról, milyen várakozásaink lehetnek a fiúkkal szemben a nyári, korosztályos B divíziós Európa-bajnokságokon.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Az U18-as és az U20-as fiú kosárválogatott nyáron egyaránt tizedik lett 2018-ban a B divíziós Európa-bajnokságon, míg az U16-osok a tizenhetedik helyen zárták a kontinensviadalt.

Ivkovics Sztojan elmondta, vannak olyan kosarasok, akik lemondták a válogatottságot
Ivkovics Sztojan elmondta, vannak olyan kosarasok, akik lemondták a válogatottságot
„Az utánpótlástornákon az A divízióba tizenhat csapat juthat be, míg a felnőttek között huszonnégy. Tehát nem sok különbség van fiatal alakulataink és a felnőttválogatott között. Persze, jobban örültünk volna, ha bejutunk a legjobb nyolcba, de a nyújtott teljesítmény alapján ez volt a realitás” – vélekedik a férfiak szövetségi kapitánya, Ivkovics Sztojan. A szakember megemlítette, szerinte melyek azok a dolgok, amelyekben leginkább változtatni kell: „Nem láthatjuk teljesen tisztán a problémákat, hiszen nehéz nyomon követni a gyerekek mindennapjait. Az biztos, hogy minden megváltozott. Kevés olyan fiatallal lehet találkozni, aki teljes mértékben a feladataira koncentrál (jelen esetben a tanulást és a kosárlabdázást értem ezalatt), és alázat nélkül mindenkinek nehéz. A pályakezdő edzők javarészt nem elég felkészültek. Napjainkban nagyobb jövedelemhez jutnak a trénerek sportágunkban. Szerintem mindenki szívügyének kellene lennie, hogy továbbképezze magát, hiszen tudja miből fedezni. A szövetség az előrelépéseket megtette, és ellenőrzésekkel, mentorokkal járja az országot.” „A klubok működéséért nem vagyok felelős. Nem titok, hogy lett pénz a sportágban, ennek okán egyre többen kezdtek bele az edzői pályafutásukba. Azok az ifjú trénerek, akik pályakezdők, az esetek döntő többségében botrányosan felkészületlenek. Ha már ezt a hivatást választotta, szívügye kellene, hogy legyen a saját maga képzése azért, hogy minőségi tudást adhasson át. Ez egyelőre hiányzik, ki kell küszöbölni a problémát mihamarabb.” A kapitány olyan dologra is felhívta a figyelmünket, ami teljesen abszurd: „A felnőttválogatottságot egy kosaras mondta vissza, míg az utánpótlást sokkal többen. Volt olyan játékos, aki arra hivatkozva utasította el a kerettagságot, hogy fáradt. Tehát egyelőre bizonytalan a korosztályos csapatok összetétele, még mi sem tudhatjuk, milyen erőt képviselünk a nyári B divíziós kontinensbajnokságokon.” Ivkovics mindazonáltal kiemelte az U16-osokat, akikben rengeteg potenciált lát. Elmondta, a hozzáállásuk példaértékű. „Január végén, a székesfehárvári Szent István-kupán remekül szerepeltek. A bronzérmet úgy szerezték meg, hogy a Bayern München együttesét múlták felül, ráadásul nagyon szép játékkal. Velük kapcsolatban egyértelműen bizakodó vagyok.” Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.