UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2019-05-23 19:28

Kosárlabda: érdekes helyzetek alakulhatnak ki az új fiatalszabály miatt

A 2020/21-es szezontól új fiatalszabály lép életbe a magyar férfi kosarasok első osztályú bajnokságában; az alapszakaszban, az első félidőben legalább egy, 23 évnél fiatalabb magyarnak szerepelnie kell. A Szolnoki Olaj KK technikai vezetőjét, Báder Mártont, valamint az Egis Körmend csapatának utánpótlás-szakmai igazgatóját, Érsek Istvánt kérdeztük arról, mit szól a módosításhoz.

Krasznai Bence − utanpotlassport.hu A következő szezon versenykiírásaival kezdte négyéves munkáját a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének két hete megválasztott elnöksége. Az ősszel induló A-csoportos férfibajnokságban az elnökség módosítja a légiósok szerepeltetését. Az elfogadott kétéves szabályzat szerint a jegyzőkönyvben szerepelhet továbbra is öt, nem hazai nevelésű játékos, de egyszerre csak négy lehet közülük a pályán, vagyis az egyik kosárlabdázónak mindenképpen hazai nevelésű sportolónak kell lennie. A 2020/2021-es szezontól újabb lépcsőfok következik a hazai nevelésű sportolók védelme érdekében azzal, hogy az alapszakaszban, az első félidőben legalább egy 23 évnél fiatalabb magyarnak végig a pályán kell lennie. A Szolnoki Olaj KK és az Egis Körmend csapatának egy-egy képviselőjét kérdeztük arról, mit szólnak ez utóbbi módosításhoz.

Báder Márton nem tartja reálisnak a fiatalszabályt Forrás: jnszm.hu
Báder Márton nem tartja reálisnak a fiatalszabályt Forrás: jnszm.hu
A szolnokiak technikai igazgatója, Báder Márton szerint szinte megoldhatatlan feladat elé állítják ezzel az élvonalban szereplő együtteseket: „Úgy vélem, teljes mértékben megvalósítható, ha egy felnőtt magyar kosaras van a pályán. Mi több, ez segíti is a sportágat. A mi csapatunkban is ritka, hogy egyszerre öt légiós játsszon. Korhatár nélkül ez abszolút kivitelezhető. Ugyanakkor, jelen pillanatban, a huszonhárom év alatti magyar játékosállományban nincsen kellő mennyiségű és minőségű fiatal ahhoz, hogy tizennégy csapat szerepeltesse őket. Hogy miért? Ahhoz, hogy ez a szabály működőképes legyen, legalább három, A-csoport szintű huszonhárom éven alulinak kellene játszania minden együttesnél, ami jelenleg nincsen meg a magyar kosárlabdában. Természetesen fejleszteni kell az utánpótlás-képzést, ám ezt az U23-as kor előtt kellene elkezdeni... Azt hiszem, minden csapat szívesen alapozna fiatal magyar játékosokra, de ehhez sokkal több meghatározó utánpótláskorút kellene felépíteni húszéves koráig. Feltehetően az lesz az új szabály hozadéka, hogy ezeknek a kosarasoknak az ára és fizetése aránytalanul megnő, ami nem lesz egyenesen arányos a teljesítményükkel, tudásszintjükkel. Emellett biztos lesz pozitív példa is: aki pont az említett szabály miatt találja meg önmagát és kap játékperceket, ám ők jóval kevesebben lesznek.” A körmendiek utánpótlás-szakmai igazgatója, Érsek István is úgy látja, érdekes helyzet alakulhat ki az új rendelet miatt: „A magyar kosárlabdának nagyon örülnie kell, a kluboknak viszont nem, hiszen emiatt elszaladnak a magyar sportolók árai. Az, hogy milyen lesz a döntés hatása, az adott edző elgondolásain múlik. Lesznek olyan csapatok, akik arra helyezik a hangsúlyt, hogy minél hamarabb fejlesszék olyan szintre a kosarasokat, hogy megállják a helyüket az élvonalban. Ez lenne a legjobb, hiszen amennyiben megvalósulna, úgy rengeteget profitálhatna belőle mindenki. Rengeteg kérdés adódik, amire egyelőre senki nem tudhatja a választ. Ha belegondolunk: egy fiatal nem elég, mert nem bír húsz percet játszani, kettő megint nem, mert mi van akkor, ha az egyik megsérül?! Tehát minimum három játékosra van szüksége minden klubnak. Ha pedig már három kell, akkor majdnem ott vagyunk, hogy minek az öt légiós? De vajon van ennyi hadra fogható fiatal idehaza? Nem? Akkor mennyi idő kell, amíg lesz? Tehát, érdekes. Én csak remélni tudom, hogy a lehető legjobb forgatókönyv íródik ebből a történetből.” Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.