UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2019-05-24 20:19

Az Oscar-díj is segített Hais Dorottyának, hogy a műugrás ifjúsági bajnoka legyen

Három magyar korosztályos bajnoki címet is szerzett Hais Dorottya a visegrádi országok első ízben megrendezett ifjúsági versenyén, amely egyben mű és toronyugró ifjúsági országos bajnokság is volt. A Lunda SE 15 éves műugrója az 1 és 3 méteres ugrás mellett a toronyugrás küzdelmeiben is az élen végzett.

hais 5
hais 5
Budai Zoltán – utanpotlassport.hu A múlt hétvégén a budapesti Duna Arénában első alkalommal rendezték meg a visegrádi országok  ifjúsági versenyt, amely egyben a magyar bajnokság szerepét is betöltötte. Hais Dorottya az ifi A korosztályban 1 és 3 méteres mű-, valamint toronyugrásban is a legjobb hazai leányversenyzőként zárta a megméretést. „Nagyon örülök a magyar bajnoki címeknek, ritkán van lehetőségem itthon ugrani, hiszen Magyarországon nem túl gyakoriak a versenyek. Tavaly szinte minden hónapban kimentünk egy külföldi erőpróbára, de persze ennek vannak jó oldalai is, például világot látok. Már kétszer indultam ifi Eb-n, egyelőre a középmezőnyben végeztem, de a közeljövőben szeretnék korosztályos világbajnokságon és olimpián is részt venni, sikeresen szerepelni.” A Lunda SE versenyzője már kiskorában úszott és szertornázott egyszerre, sőt mindkettőben korosztályos bajnoki címig jutott. Később csak a tornát folytatta, de egy lábtörés miatt egy év után visszatért az úszáshoz, ahol a kimaradás éreztette hatását az eredményeken, így azt is szem előtt tartva, hogy eddigi munkája ne vesszen kárba, újabb sportágat keresett. A kettő egyvelegét a szinkronúszásban és a műugrásban találta meg, ezek közül is utóbbi vonzotta jobban.
hais4
hais4
„A műugrást rendkívül érdekes sportágnak tartom. Megtanulod irányítani a tested a levegőben és a vízben egyaránt. Tudod, hogy mikor mit csinálsz, és nem csupán történnek veled a dolgok a magasban. Minden egyes edzésen legyőzöd magad és a félelmed. Leugrasz onnan, ahonnan úgy gondoltad, hogy nincs hozzá bátorságod.” Bár Dorkának kimagasló eredményei vannak a sportban, nevét és arcát elsősorban a 2016-ban Oscar-díjat nyert, Deák Kristóf által rendezett Mindenki című rövidfilmjének egyik főszerepe által ismeri a közönség. Bár a forgatások és a díjátadó után az Egyesült Államokban eltöltött hetek sok időt vettek el a műugrástól, a fiatal „sportszínésznő” úgy érzi, minden téren jó hatása volt a filmsikernek.
hais3
hais3
„Az Oscar-díj teljesen felforgatta az életem. Nemcsak abból a szempontból, hogy nagyon sokan megismernek az utcán, fotót, aláírást kérnek, és úgy érzem, egyre több mindenkinek számít a véleményem, hanem a sportolói pályafutásomban is változást hozott. Eléggé magam alatt voltam abban az időszakban, de jött ez a siker, és új erőre kaptam. Hiába hagytam ki huzamosabb időt, amikor visszatértem, úgy éreztem, teljesen megújultam. Nagy szerepet játszott a későbbi jó teljesítményemben, talán a legutóbbi eredményeimhez is van egy kis köze.” A sokoldalú lány azt is megemlítette, jelenleg is kamerák előtt dolgozik, sőt a nyárra is be van táblázva forgatásokkal, de hogy pontosan mire készül, még nem szeretné elárulni. Az, hogy a profi színészet milyen módon egyeztethető össze a hasonló szintű sporttal talán nemsokára az ő számára is kiderül. Egy biztos, ha eddig választania kellett, még mindig jó irányba terelték megérzései. Egyéb korosztályos hírek MŰUGRÁSBAN a sportági aloldalunkon.