UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét karodzók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2019-05-28 20:27

A legerősebb magyar fiúcsapat indul a junior torna-világbajnokságon

A tornászok hétvégi Budapest-kupája után négy főre szűkült az első junior torna-világbajnokságra készülő fiúk kerete. A csapat még mindig nem végleges, hiszen a világeseményen csak három fő képviselheti Magyarországot. Az utolsó pillanatra hagyott döntés okáról és a versenyzők formájáról Puskás Jenő szakmai igazgató beszélt.

Budai Zoltán – utanpotlassport.hu Az egy héttel korábbi ifjúsági országos bajnokság után Puskás Jenő szakmai igazgató úgy jellemezte a korosztályos vb-re készülő fiú keret tagjait, hogy az erőnlétükkel már nincs nagy probléma, viszont a gyakorlatokba még be-becsúsznak hibák. A tornászok hét nappal később a tizenegy ország részvételével lezajlott Budapest-kupán indultak, amely verseny után négy főre szűkült a válogatott vb-kerete. Kiderült, Balázs Krisztián, Kovács Márton, Dobrovitz Ádám és Bátori Szabolcs készülhet tovább a sportág első junior torna-világbajnokságára. „Hiba még volt, de már kevesebb. Mindenképp látható előrelépés. Különösen az egyéni összetett napon születtek jó teljesítmények. Ez alól csak Márkus Sebestyén kivétel, aki hátfájdalmakkal küszködik. Ezért is került ki a szűk keretből, de marad tovább a többiekkel, részt vesz az edzőtáborokban, hiszen a világbajnokság után még az EYOF is a kiemelt versenyeink közé tartozik” – mondta Puskás Jenő.

Balázs Krisztián aranyért utazik az ifjúsági Eb-re Fotó: Mura László
Balázs Krisztián aranyért utazik az ifjúsági Eb-re Fotó: Mura László
Május utolsó hétvégéje Balázs Krisztiánnak sikerült a legjobban. Szombaton megnyerte a kupa egyéni összetett versenyét, majd a vasárnapi szerenkénti döntőkben korláton és nyújtón első, gyűrűn második helyen végzett. Bokasérülése azonban még nem egészen jött helyre. Talajon és ugrásban nem tud annyit edzeni, amennyire szüksége lenne. „Nem hiszem, hogy a világbajnokságon kiemelkedő eredményt tud elérni egyéni összetettben. Krisztiánnak a korlát és a nyújtó az, amiben jól szerepelhet. A sérülése okán leépített talajgyakorlatával a Budapest-kupán is fináléba került, de a bokája kímélése miatt lemondta a döntőt. Az első napi teljesítménye igazán biztató, de még neki is van mit javítania” – mondta a szakmai igazgató, aki hozzátette, hogy a fiú továbbra is kezeléseken vesz részt, rendszeresen gyógytornázik, viszont a gyógyulás folyamata lassabb a vártnál, így a terheléssel is óvatosan kell bánni. A világbajnokságon nemzetenként három fő indulhat a fiúk mezőnyében, egy versenyzőt tartalékként kell megneveznie a kapitánynak. A szakember azonban még vár ezzel. Természetesen megvan az oka, hogy a döntés miért marad utolsó pillanatra. „Molnár Botond, aki bár nem tagja a keretnek, de a kadétbajnokságon mindent megnyert, amit lehetett, nem tudott indulni a Budapest-kupán, mert elkapott egy vírust, és erős gyomorbántalmak gyötörték. Bármi jöhet, ami edzéskimaradással vagy formahanyatlással jár. Jelen pillanatban ez a négy fiú van a legjobb formában, és nekünk az a célunk, hogy a legerősebb csapattal álljunk ki. Sok idő van még a világversenyig” – nyilatkozta. Arról, hogy a Budapest-kupa mezőnye mennyire tükrözte előre a vb-n várható erőviszonyokat, Puskás Jenő csak annyit mondott, kételkedik benne, hogy a nemzetek legjobb versenyzőikkel vettek részt a viadalon. Mindenesetre a magyar csapat felkészülése is az utolsó hónapba lépett. A Svájcban élő Kovács Márton visszautazott, és jövő héten az ottani bajnokságban indul. Formájáról jegyzőkönyv és videófelvétel alapján tájékozódik a válogatott edzője. A többiek jövő hét szombaton a lengyelekkel közösen vesznek részt csapatversenyen Tatán, majd június 10-től a junior-világbajnokság helyszínén, Győrben készülnek tovább a 27-ei kezdésig. További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.