UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2019-06-02 17:23

Ökölvívás: három junior Eb-bronz és ami mögötte van

Volt már az ideinél jobb, de rosszabb is a magyar szereplés junior ökölvívó Európa-bajnokságon, amelynek szombaton zárult 2019-es kiadásáról három bronzéremmel tértek haza korosztályos legjobbjaink.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Tavaly egy második és két harmadik hely jutott a mieinknek a 15-16 éves bokszolók kontinensviadalán, az utánpótlás idei hasonló seregszemléjén pedig összesen három bronz lett a magyar éremtermés. Lehetett volna jobb, de akár végződhetett volna gyengébb eredménnyel is a romániai túra Galacban, ahol a 2003-as és 2004-es születésűek európai elitje – 135 ifjú hölgy és 265 fiatalember, vagyis kereken négyszáz boksztalentum – hadakozott a mögöttünk hagyott héten.

bokszgalacmagyarcsapat
bokszgalacmagyarcsapat
Albániától Walesig 35 ország reprezentánsai gyűltek össze, köztük a mieink: tíz lány és tizenkét fiú, hogy az egyformán 13 súlycsoportban a lehető legtovább jusson. E törekvést leginkább az oroszok esetében kísérte siker, akik az összesen 26 kategória közül 23-ban (!) szereztek érmet, s toronymagasan végeztek a medáltáblázat legtetején a 12 aranyból, 7 ezüstből és 4 bronzból álló kollekciójukkal. Nekünk a 25 éremszerző nemzet sorában a 16. hely jutott, vagyis Európa első feléhez, a felső régióba tartozunk, már pusztán ezért is hiba lenne egyetlen kézlegyintéssel s felettébb sommásan elintézni szereplésünket azzal, hogy három bronz és semmi több. Tudniillik egyfelől Samu Ferenc 21 fős mezőnyben küzdötte fel magát a dobogóra a 60 kilósoknál, s úgy ismételte meg tavalyi Eb-helyezését, hogy a végül másodikként zárt fehérorosz Matvej Davidov elleni elődöntőjében – fogalmazzunk finoman: - nem neki kedveztek a kötelek között történteket sajátosan (félre)értelmező pontozók... Másfelől két tinédzser leányzónk, az Eb-újonc Kovács Laura Fanni és Dobos Rebeka is súlycsoportja egyik legjobbját fogta ki a fináléba jutásért zajló összecsapáson. A 15. születésnapját Galacban ünneplő Kovács a 46 kilósok között – mielőtt az Eb-ezüstérmes angol Shelby-Marie Leevel összecsapott volna – két nagyszerű győzelmet is aratott, s produkciója után az EUBC, a kontinentális szövetség honlapján címlapfotóval, terjedelmes beszámolójában pedig főcímmel jutalmazta a magyar tehetség alakítását. Dobos Rebeka szintén két pompás győzelemmel rukkolt ki a 60 kilogrammosoknál, s tisztességgel helytállt a kategória nagyágyúja, a döntőben az Európa-bajnoki titulust is begyűjtő orosz Nagyezsda Golubjovával szemben.
bokszbronzok
bokszbronzok
A „csak” három bronzról beszélőknek azt is érdemes a figyelmükbe ajánlani, hogy több esetben roppant kevésen, olykor a kifejezetten balszerencsés sorsoláson múlott a mieink továbbjutása. Példának okáért rögtön ott van a 48 kilós Cservák Zoltán esete, aki nyitómeccsére megkapta a folytatásban Európa-bajnokká avanzsáló ír Michael Donoghue-t, ahogyan a lányoknál meg Megyeri Barbara „fogta ki” magának az 52 kilogramm aranyérmét címvédőként bezsebelő montenegrói Bojana Gojkovicsot. A 75 kilós Varga Boglárka ringbeli sorsát is meghatározta, hogy első mérkőzését a kontinensbajnok orosz Valerija Voroncovával vívta, ahogyan később érmesként végző riválisba futott bele igen hamar az 50 kilós Marton Eszter és a 60 kg-ban próbálkozó Kovács Petra egyaránt. Kettős érzése támad az embernek akkor is, ha Lakatos Kevint hozzuk szóba: a 70 kilogrammos bokszoló előbb heroikus küzdelemben legyűrte a tavaly serdülő Európa-bajnok grúz Irakli Janelidzét, hogy aztán a Galacban ezüstérmes orosz kiválósággal, Mihail Uhovval akadjon össze a következő fordulóban... Ugyanakkor hiányérzetünk is joggal támadhat, hiszen például 2018-as serdülő Európa-bajnoki ezüstérmesünk, a 48 kilós Jónás Kornélia szép győzelem után 3-2-es pontozással alulmaradt a harmadikként záró német Jessica Vollmann ellen, s ezúttal kicsúszott a medál a múlt évben a serdülő Eb-n szintén második Buza Rafael kezéből is, aki komoly ukrán rivális legyűrése után kikapott egy amúgy nagyon is verhetőnek tűnő némettől. A három magyar bronzot hozó junior Eb utáni összegzésünk végére egyetlen mondat kívánkozik még: az utánpótlás egészét tekintve a hurrá hangulat nem indokolt, ám temetni se kell a magyar ökölvívást... További korosztályos hírek ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.