UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2019-06-11 13:11

Küzdősportok: négyszáz diák verseng Budapesten a világbajnoki címekért vasárnaptól

Húsz ország mintegy 400 fiatal versenyzője vesz részt a Magyar Diáksport szövetség (MDSZ) szervezésében a budapesti iskolai küzdősport-világbajnokságon (ISF World Schools Combat Games), amely vasárnaptól jövő péntekig tart.

Az esemény keddi sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a BOK Csarnokban és a Körcsarnokban négy sportágban – birkózás, cselgáncs, karate, taekwando – versenyeznek majd a 13–18 éves sportolók − írja az nso.hu.

Vasárnap kezdődik Budapesten az iskolai küzdősport világbajnokság
Vasárnap kezdődik Budapesten az iskolai küzdősport világbajnokság
Az első vb-t 2017-ben az indiai Agrában rendezték meg hat ország 227 versenyzőjének részvételével. A mostani, lényegesen nagyobb létszám mutatja a vb azóta megnőtt népszerűségét. „Ez az esemény közel áll a szívemhez, különösen fontos, mert ez volt az első előterjesztés, amelyet az államtitkárságon én indítottam el útjára, egykori öttusázó társam, Balogh Gábor MDSZ-elnök kérésére” – mondta Sárfalvi Péter sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár. Kiemelte: az MDSZ-szel közösen több sikeres rendezvényen vannak túl, és ezúttal is bízik a hasonlóan remek rendezésben. Balogh Gábor emlékeztetett: elnöksége alatt ez már a harmadik nagy nemzetközi esemény lesz – korábban mezei futásban és úszásban rendeztek iskolai vb-t –, ám az eddigiek közül a küzdősport a legösszetettebb. Kiemelte: ezzel a világbajnoksággal csatlakoztak a Budapest Európa Sportfővárosa 2019 rendezvénysorozathoz. „Sok fiatalnak ez lesz az első rangos megméretése, amely meghatározhatja pályafutásának további alakulását. Ezért is fontos, hogy szép élményekkel távozzanak Budapestről – mondta Balogh Gábor. – A küzdősportok iskolai oktatása Magyarországon a hazafias nevelés miatt is nagyon fontos.” Az érintett sportágak képviselő kiemelték: fiatal versenyzőik számára későbbi karrierjük szempontjából rendkívüli jelentőséggel bír egy hazai rendezésű vb, amelynek nagykövetei Bácsi Péter világ- és Európa-bajnok, valamint Barka Emese Európa-bajnok birkózók lesznek. Bácsi Péter felidézte, hogy 1997-ben indult az első világversenyén, amelyen hamar kiesett ugyan, mégis nagy élmény maradt számára, mert megvalósult egy álma: címeres mezben szerepelhetett. A budapesti vb-n 47 magyar iskolás sportoló vesz részt, a versenyekre a belépés ingyenes.