UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2019-06-12 13:17

Vívás: mire lehet képes a négy fiatal a düsseldorfi felnőtt Európa-bajnokságon?

A düsseldorfi felnőtt Európa-bajnokságon résztvevő felnőttválogatottban négy, még utánpótláskorú fiatal kapott helyet. Ennek okán beszélgettünk a parbajtőröző Andrásfi Tiborról, Koch Mátéról, Muhari Eszterről és a kardvívó Pusztai Lizáról a szövetségi kapitánnyal, Udvarhelyi Gáborral.

Hétfőn kezdődik Düsseldorfban a felnőtt vívók Európa-bajnoksága, amelyen négy, még utánpótláskorú fiatal is képviseli a magyar színeket. A legérdekesebb helyzet a férfi párbajtőr-válogatott mezőnyében alakult ki, ahol a juniorkorúak már idén berobbantak a felnőttek élmezőnyébe. Az Európa-bajnokságon a csapatban kétszeres junior-világbajnok Andrásfi Tibor és Koch Máté léphet pástra, míg a júliusi, budapesti világbajnokságos Andrásfi helyett a vb-aranyérmes junioralakulat másik tagja, Nagy Dávid bizonyíthat.

Andrásfi Tibor a felnőttek között újra bizonyíthat Forrás: www.facebook.com/utanpotlassport/
Andrásfi Tibor a felnőttek között újra bizonyíthat Forrás: www.facebook.com/utanpotlassport/
Nem érdemtelenül kapták meg az indulás jogát a fiatalok; Koch a párizsi felnőtt világkupaversenyen úgy lett harmadik, hogy legyőzte a hazai pálya előnyét – a szó szoros értelmében – élvező Yannick Borelt, míg Andrásfi a budapesti felnőtt Grand Prix-n állt fel a dobogó legalsó fokára. „Máténak nem ez volt az első remeklése; két évvel ezelőtt, a heidenheimi vk-viadalon már szerzett bronzérmet. Ráadásul mind a két sikerét kiemelkedően erős mezőnyben érte el. Róla azt kell tudni, hogy küzdeni tudása elképesztő, a végsőkig hajt a győzelemért. Ebből kifolyólag kicsit forrófejű, de ez nem feltétlenül baj. Tibor rendkívül lelkiismeretes srác, kiváló egyéniség. Bármelyikük okozhat meglepetést Düsseldorfban, hiszen mind a ketten álltak már rangos felnőttverseny dobogóján” – összegez a vívók szövetségi kapitánya, Udvarhelyi Gábor.
Vajon meddig juthat Pusztai Liza Düsseldorfban?
Vajon meddig juthat Pusztai Liza Düsseldorfban?
A kardvívó Pusztai Liza már most korát meghazudtoló eredménysorral dicsekedhet. Korábban volt olyan éve, amikor három korcsoport világversenyén is medált szerzett; a kadét-, a junior- és felnőttkorosztályban is az első három hely egyikén végzett. Liza mindent összevetve nyert már kadét, junior Európa- és világbajnokságot, ifjúsági olimpiai bajnok lett, és felnőtt Eb-harmadik volt 2017-ben. A legújabb sikerét pedig a moszkvai Grand Prix-versenyen érte el, ahol a harmadik legjobbnak bizonyult. A BVSC-Zugló versenyzőjének eddigi teljesítményét figyelembe az sem különösebben meglepő, hogy jelenleg a felnőtt-világranglista kilencedik helyezettje. „Liza nagyon ritka tehetség, és jó formában van. Persze, benne van a pakliban, hogy érmes lesz Németországban, ám erre nincsen semmilyen garancia. Tizennyolc éves lányról beszélünk, tehát a felnőttmezőnyhöz még sokat kell érnie fejben” – vélekedik a kapitány. A mindössze 16 esztendős párbajtőröző, Muhari Eszter is megméreti magát Düsseldorfban. Valószínűleg nem túlzunk, ha zseniálisnak tituláljuk idei évét. A Budapesti Honvéd kiválósága egyéniben és csapatban is kadét Európa-bajnoki címet szerzett Foggiában (előbbiben először, utóbbiban másodszor védett címet), nem sokkal később, a lengyelországi Torunban életében először világbajnoki címet ünnepelhetett. De ez még nem minden: Eszter az idén kadét, junior és felnőttkorosztályban egyaránt megnyerte az országos bajnokságot, s erre – Udvarhelyi szerint – eddig soha nem volt példa a szakág hazai történelmében. „Parádés volt, amit idén eddig csinált – így a mester.  – Egy lépésre van attól,  hogy megugorja az utánpótlás- és a felnőttkorcsoport közötti nagy szintet, és berobbanjon a legjobbak közé. Megítélésem szerint viszont erre a lépésre még egy-két évet türelmesen kell várnunk.”

A düsseldorfi Európa-bajnokságon (június 17-22.) résztvevő magyar válogatott. Férfi tőr: Dósa Dániel (Törekvés), Mészáros Tamás (UTE), Mátyás Bálint (Törekvés), Németh András (Honvéd). Női tőr: Kreiss Fanni (UTE), Kondricz Kata (Honvéd), Lupkovics Dóra (Honvéd), Mohamed Aida (UTE, csak egyéni), Pásztor Flóra (Törekvés, csak csapat). Férfi párbajtőr: Koch Máté (Vasas), Siklósi Gergely (Honvéd), Rédli András (Honvéd), Andrásfi Tibor (BVSC, egyéni), Berta Dániel (Honvéd, csapat). (Ebben a fegyvernemben a vb-n egyéni indulónak Andrásfi Tibor helyett Nagy Dávidot szavazta meg az elnökség.) Női párbajtőr: Budai Dorina (Honvéd), Kun Anna (Tata), Muhari Eszter (Honvéd), Szabó Réka (BVSC, csak egyéni), Nagy Kinga (Diósgyőr, csak csapat). Férfi kard: Szilágyi Áron (Vasas), Szatmári András (MTK), Decsi Tamás (Kertváros), Gémesi Csanád (Gödöllő). Női kard: Márton Anna (MTK), Pusztai Liza (BVSC), Katona Renáta (Vasas), Mikulik Júlia (Honvéd, egyéni), László Luca (UTE, csapat).

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.