UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2019-06-21 09:02

A Trion SC-ben nem lehet csak öttusázgatni

A Trion SC fiataljai kiváló eredményekkel tértek haza a korosztályos öttusa Európa-bajnokságokról. Az egyesület vezetőedzője, Burcsa Szabolcs tanítványairól és a sikerek hátteréről is mesélt.

trion 1
trion 1
A kevesebb több. Röviden így fogalmazhatnánk meg a látványos sikereket elérő öttusázókat kinevelő Trion SC filozófiáját. Az egyesület nem fogadja tömegesével a fiatalokat, jelenleg sincs felvétel. A zárt kapuk mögött a kis létszámú közösségben viszont megkettőzött munka folyik. Minden versenyző egyénre szabott edzésterv szerint készül. Hogy mire? Például az olyan megméretésekre, mint az elmúlt hetekben lezajlott korosztályos Európa-bajnokságok. A klub öt versenyzővel vágott neki a kontinensviadaloknak és öt éremmel tért haza. A drzonkówi junior Eb-n Gaál András és Kardos Bence szerepelt, utóbbi ezüstérmes lett, a kaunasi U19-es megméretésen Erdős Rita egyéni arany- és csapat ezüst-, az U17-esen Gáll András egyéni és csapat bronzéremmel gazdagodott. Páczai Dávid épphogy lemaradt a dobogóról a vegyes váltóval. Burcsa Szabolcs, a Trion SC vezetőedzője elégedett az eredményekkel, véleménye szerint előbb-utóbb az edzésekbe fektetett energia megtérül, és ilyen szereplésekben mutatkozik meg. „Nálunk nem lehet öttusázgatni. Csak öttusázni. A munkában hiszünk. Ezek a gyerekek azért érnek el sikereket, mert teljes mértékben odateszik magukat az edzéseken. Bármennyire is nehéz, fárasztó, megcsinálják a kiadott feladatokat. Óriási öröm számomra, hogy így versenyeztek.” Az U19-es Eb egyik legnagyobb meglepetése Erdős Rita első helye lett. Na, nem azért, mert a szakemberek ne tartották volna esélyesnek egy kiugró eredmény elérésé, csupán voltak olyan számai, amelyben eddig elmaradt a várakozásoktól. „Tudtuk, hogy vívásban erősödnie kell. A kombinált számban rendkívül jó a női mezőnyben. A vívóedzéseket az elmúlt hónapokban olyan lelkesedéssel végezte, hogy ilyen gyorsan meglett az eredménye. Minden hiányosságot átbeszélünk, és ezután sem dőlünk hátra. Ő is tisztában van vele, hogy a győzelem egy pillanatnyi állapot, arra törekszik, hogy megismételje ezt a teljesítményt” – mondta a vezetőedző, aki az Eb-ezüstérem után felnőtt magyar bajnoki címet szerző Kardos Bencére is kitért.  Mindent megtesz, hogy a legjobb versenyzők egyike válhasson belőle. Az Eb-t a kombinált számban eltaktikázta, de ezt utólag egy percig sem bánjuk. Nem kell mindent megnyerni. Ő is fiatal még, így a tapasztalatszerzés sokkal többet ér az esetében. Tanult a hibájából, hiszen szinte ugyanaz a szituáció állt elő az országos bajnokságon, mint Lengyelországban, csak itthon az ellenfele Marosi Ádám volt. Nem taktikázott. Megnyerte.”
trion 2
trion 2
Burcsa Szabolcs szerint Gáll András eleinte csalódott volt a bronzérem miatt, mert nagyon megszerette volna nyerni a versenyt, de rengeteg lehetőség áll még a fiatal előtt. A kombinált száma és az úszása már a felnőttekével vetekszik. Felkészítője úgy véli, az Eb-n egy kicsivel jobban izgult a kelleténél, de egy hatalmas szívvel rendelkező versenyző, aki ugyanúgy, mint a többi trionos, igényli a folyamatos mentális törődést. A Trion SC minden korosztályban igyekszik jobbnál jobb versenyzőket kinevelni, ám eközben nem szeretne nagy egyesületté válni, hiszen vallja, a mennyiség nem mehet a minőség rovására. Az egyének megfelelő felkészülése érdekében mindig szem előtt tartják, kinek lesz a következő nagyobb versenye. Ilyenkor, ha kell, akár Kardos Bence is „nyulazik” Gáll Andrásnak, vagy fordítva. A fejlődést sem sietteti a klub. Vannak bizonyos terhelési szakaszok. Épp ilyen időszakban jár Páczai Dávid és Varga Bianca is. Ilyenkor az ő teljesítményük nem javul látványosan, de a vezetőség tudja, hogy egy év múlva nagymértékben tapasztalható lesz az előrelépésük. Amikor a szervezetük eléri a kívánt terhelhetőségi szintet, akkor kezdődnek meg a speciális tréningek. „Ez így volt Gáll Andrissal is – meséli az edző. – Az apukája kérdezte, hogy miért nem látja, hogy jobb lenne a fia, miközben már fél éve nálunk van. Türelemre intettem. Kértem, várjon még egy pár hónapot, és minden ki fog csúcsosodni. Aztán egyszer csak felnőtt szintű időket produkált. Meg is kaptuk, hogy igazunk volt. Abból, aki hozzánk kerül, nem lesz három hónap múlva bajnok. Kemény munkát kell letenni az asztalra. Ha valaki hajlandó erre, akkor jó esélyei vannak.” A Trion SC-ben Burcsa Szabolcs munkáját képzett kollégák segítik. A sikerekben többek között nagy érdeme van a futóedzéseket felügyelő Jakab Ágnesnek és a lovaglásért felelős Czink Györgynek. További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.