UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2019-06-22 17:39

Birkózás: ki az a Halidov Gamzatgadzsi?

„A magyaroknak, persze jó lenne, ha folyamatosan itt lenne, mert rengeteget tanulhatnának tőle, ám Halidov eközben nem jutna egyről a kettőre. Mi több, valószínűleg visszafejlődne” – magyarázza az ESMTK birkózószakosztályának elnöke, Losonczi Ottó, miért nem edz Magyarországon a honosított junior Európa-bajnoki bronzérmes versenyzője, Halidov Gamzatgadzsi.

Az ESMTK birkózószakosztályának fiataljai évente hat-nyolcszor utaznak kéthetes edzőtáborba az orosz fennhatóságú Dagesztánba. Egyik látogatásuk alkalmával ajánlották az elnök, Losonczi Ottó figyelmébe a húszéves Halidov Gamzatgadzsit. Megkérdezték, szüksége van-e a klubnak a szabadfogású versenyzőre. Losonczi meghívta Magyarországra a sportolót, eleinte kicsit erőtlennek látta, végül amellett döntött, hogy leigazolja.

Halidov Gamzatgadzsi (kékben) bronzérmes lett Spanyolországban Forrás: UWW
Halidov Gamzatgadzsi (kékben) bronzérmes lett Spanyolországban Forrás: UWW
„Dagesztánban egy súlycsoportban száz, akár kétszáz birkózó is lehet, tehát hihetetlenül nagy a merítési lehetőség. Ezek a fiatalok javarészt ráadásul egytől egyig ütőképesek a nemzetközi porondon” – mondja a szakember. Ez utóbbi kijelentése valószínűleg helytálló, hiszen – véleménye szerint – Halidov csupán a legjobb ötven versenyző között van a kategóriájában Oroszországban, ám ettől függetlenül felállt a 61 kilogrammosok  dobogójának harmadik fokára a pontevedrai junior Európa-bajnokságon nemrégiben – magyar színekben. „Az U23-as kontinensviadal nem úgy sikerült neki, ahogyan azt vártuk, de Spanyolországban végre megmutathatta magát. Kis szerencsével akár az aranycsatába is juthatott volna; mindössze fél másodpercen múlt, hogy az elődöntőben felülmúlja az ukrán Jevszijenkót (Gamzatgadzsi dobását kontrázta vetélytársa). Technikailag nagyon képzett, ehhez kétség sem férhet, ugyanakkor – az orosz mezőny erősségéből kifolyólag –nem sok nemzetközi tapasztalata van, ezáltal rutintalan, fejben  meglehetősen könnyen összeesik a viadalokon” – vélekedik Losonczi. A mester arról is beszélt, hogy Halidov keveset edz idehaza, az év döntő többségében Dagesztánban van: „Lassan ott tartunk, hogy a sarki boltost kérdezzük meg, tud-e birkózni, mert leigazolnánk. Vajmi kevés edzőpartner van Magyarországon, főleg a szabadfogásúak között. Persze, a magyaroknak jó lenne, ha folyamatosan itt lenne, mert rengeteget tanulhatnának tőle, ám Halidov eközben nem jutna egyről a kettőre. Mi több, valószínűleg visszafejlődne. Nem mindegy, hogy ötven, hozzá hasonló képességű versenyzővel készül, vagy egy-kettő olyannal, aki messze el van maradva tőle.” De jót tesz-e a magyar szabadfogásnak, hogy honosított sportolóval áll ki a nemzetközi megméretéseken? „Vannak pozitív és negatív hozadékai is. A legfontosabb az, hogy így érünk el kimagasló eredményt a szakág világversenyein. Az viszont nem a legelegánsabb, hogy más munkájával ékeskedünk, mert valljuk be, nem sok közünk van ahhoz, hogy Halidov ezen a szinten van” – zárja le az elnök. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.