UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-07-05 08:51

Az igazságtalanság netovábbja: emberi mulasztás miatt bűnhődik a magyar U17-es fiú kézilabda-válogatott

Az EHF-delegált elfelejtette beírni a jegyzőkönyvbe a magyarok utolsó két gólját a fehéroroszok elleni csoportmérkőzésen, így 31–26 helyett hivatalosan 31–24-re nyertek a beloruszok. Mint utóbb kiderült, ezzel az Európa-bajnoki szinten elképzelhetetlennek hitt bakival megfosztották Kopornyik Zsolt csapatát egy esetleges bronzéremtől.

A helyosztók előtt két főcsoportra bontották az U17-es nyílt Európa-bajnokság legjobb nyolc alakulatát. A mieink elsőként jutottak ide hatosukból, és mivel csoportunkból a fehéroroszok csatlakoztak hozzánk, a tőlük elszenvedett, de téves eredményű vereséget vittük magunkkal. A főcsoport aztán nem is alakulhatott volna szorosabban, elvégre a feröeriek után három együttes is két ponttal zárt egy körbeverésnek köszönhetően. A belorusz, magyar, spanyol trióból csak az egyik kaphatott belépőt a bronzcsatára, méghozzá az, amelyiknek az egymás ellen produkált meccseken összesítésben a legjobb volt a gólkülönbsége. Egy gól hiányzott, hogy ne a magyarok nyerjék meg ezt a külön csatát a fehéroroszokkal szemben: így még jobban fáj, hogy kettőt elvett tőlünk a jegyzőkönyvet hiányosan vezető, amúgy rutinos, nemzetközi EHF-delegált.

Kopornyik Zsolt reméli, a sors egyszer visszadja majd tanítványainak, amit elvett tőlük Forrás: Mksz
Kopornyik Zsolt reméli, a sors egyszer visszadja majd tanítványainak, amit elvett tőlük Forrás: Mksz
„A legjobban az bánt, hogy az esélyt sem adták meg nekünk, hogy megmérkőzzünk a bronzéremért” – nyilatkozta feldúltan honlapunknak Kopornyik Zsolt, a magyar korosztályos együttes szövetségi edzője. „Természetesen panaszt nyújtottunk be az EHF-nek, és beismerték, hogy 26 gólt dobtunk azon az ominózus csoportmérkőzésen, mégsem fogadták el a fellebbezésünket. Tudomásunk szerint előfordult már a történelemben, hogy egy EHF-kupa találkozó eredményét utólag felülírták, miután kiderült, hogy emberi mulasztás történt a jegyzőkönyv vezetésekor. Most azonban biztosan nem nyer az igazság. Az EHF illetékesei szerint, mivel minden nap mérkőzéseket rendeznek, nincs már idő a megtörtént hibát meg nem történtté tenni. Ez van, kénytelenek vagyunk Csehország ellen az ötödik helyért játszani.” Kopornyik Zsolt elképesztőnek tartja, hogy ezen a szinten, egy Európa-bajnokságon ilyesmi történhetett csapatával. Hozzáfűzte, a gyerekek összetörtek, nehezen tudják feldolgozni, hogy nem léphetnek pályára a megérdemelt bronzmeccsen. „Hónapok óta erre a kontinensviadalra készültek, és még ha utánpótláskorban nem is az eredmény az elsődleges, nagyon szerettek volna egy érmet első nemzetközi megméretésükön. Ráadásul az egész tornán jól szerepeltünk, mindenkivel felvettük a versenyt, igazán büszke vagyok a srácokra. Valamiért minden ellenünk játszik. Csoportelsőként továbbjutunk, majd mi a jutalom? Pályára léphetünk 11:45-kor és 15:45-kor is. Jóformán ebédelni sem volt idejük a gyerekeknek. Ezt nem kifogásból mondom, tényleg az apró technikai bakik miatt kaptunk ki a feröeriektől, amelyek abból fakadtak, hogy nem tudtak eleget pihenni a játékosaim. Ez azért vicces, mert a fehéroroszok, akik mögöttünk masíroztak tovább, 10:30-kor, illetve 17:00-kor viaskodtak, vagyis jóval többet regenerálódhattak nálunk.” „Ezek tények, amelyek megviselnek engem is, de főleg a gyerekeket. Vigasztalhatatlanok, nyilván nem számítottak erre. És persze tudom, hogy a sportban nincsen ha… Nem biztos, hogy megnyertük volna a bronzmérkőzést, de az, hogy esélyt sem kaptunk bizonyítani, az a legdühítőbb. Pedig megérdemeltük volna, hiszen megküzdöttünk azért a nyamvadt két gólért is, amit nem vettek fel a jegyzőkönyvbe. Nem a fehéroroszoktól sajnálom az esetleges érmet, legyőztek minket, és nyilván nem fognak átpasszolni egy bronzcsatát, ha már az ölükbe hullott. De mi a spanyolok ellen olyan teljesítményt tettünk le az asztalra, ami mindent felülír. Nemcsak a gólkülönbség miatt, hanem mert szó szerint katartikus állapotban kézilabdáztunk. És ha a szabályok szerint is miénk a bronzmeccs, akkor miért a beloruszok vannak ott helyettünk?” További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.