UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2019-07-06 09:07

Junior úszó Eb: a bronzérmes fiúváltó tagjai életük végéig emlékezni fognak a csütörtöki versenyre

Kevesen várták, de mégis összejött: óriási bravúrral harmadik lett a 4x200 m-es fiú gyorsváltó a kazanyi junior úszó Eb harmadik napján. A főszereplőkkel, Zombori Gáborral, Ulrich Botonddal, Pap Bálinttal és Fábián Milánnal elevenítjük fel a bronzérmet érő úszás arany pillanatait.

A fiú 4x200 m-es gyorsváltó a junior Európa-bajnokság eddigi legnagyobb meglepetését hozta azzal, hogy a harmadik helyig szárnyalt a kazanyi kontinensverseny döntőjében. A Zombori Gábor, Ulrich Botond, Pap Bálint, Fábián Milán összeállítású magyar váltó (délelőtt Fábián helyett Galyassy Szilárd úszott) az oroszok és a németek mögött ért célba, a fiúk egytől egyig egyéni csúcsot úsztak.

Szerdán csodát tett a 4x200 m-es fiúváltó: Zombori Gábor (balról), Pap Bálint, Ulrich Botond és Fábián Milán bronzérmet nyert Kazanyban Fotó: Bruckner Vince
Szerdán csodát tett a 4x200 m-es fiúváltó: Zombori Gábor (balról), Pap Bálint, Ulrich Botond és Fábián Milán bronzérmet nyert Kazanyban Fotó: Bruckner Vince
De hogyan is történt az Eb eddigi talán legkellemesebb magyar meglepetése? Az elején Zombori Gábor adta meg az alaphangot, nem is akárhogyan. A Budafóka SE úszója 1:48.76-tal a második helyen hozta az első kétszázas szakaszt. Elmondta, az idő és az eredmény nagyon jót tett a lelkének, mert addig nem úgy alakult a verseny, mint azt tervezte.  „Erre aztán tényleg senki sem számított. Örültünk, hogy egyáltalán bejutottunk a döntőbe, de amikor Milán beugrott az utolsó kétszázra, és tartotta a harmadik helyet, egyre biztosabbak voltunk benne, hogy érem lesz. Szerintem erre életem végéig emlékezni fogok.” Aztán jött Ulrich Botond, a Szegedi Úszó Egylet sportolója, aki 1:51.27-tel ért célba. Ő is azt emelte ki, hogy csak álmodtak az éremről, és jobbat úsztak, mint előzetesen várták volna. „Számolgattunk a futam előtt, mi lehet ebből, milyen időre lehetünk képesek, és akkor egy másodperccel gyengébb idővel kalkuláltunk. Amikor megkaptam a váltást, mentem ahogyan csak tudtam. Az első junior Európa-bajnokságom, és mindjárt éremmel mehetek haza. Hihetetlenül boldog vagyok.”
Zombori Gábor hatalmas úszása meg az alaphangot a 4x200 m-es gyorsváltónak
Zombori Gábor hatalmas úszása meg az alaphangot a 4x200 m-es gyorsváltónak
Harmadikként az Egri Úszó Klub versenyzője, Pap Bálint ugrott a medencébe, és ő is egészen kivételeset alakított. 1:49.76-ot úszott, nem csoda, hogy Sós Csaba felnőtt szövetségi kapitány már a váltást követően gratulált trénerének, Kovács Ottónak. Ők valószínűleg már akkor sejtettek valamit. „Én következtem, láttam, nem vagyunk lemaradva egyáltalán, és nyomtam, ami a csövön kifért – emlékezett vissza Papp. – Az utolsó métereken tényleg szívemet, lelkemet beleadtam, és nagyon boldog voltam, amikor láttam, hogy megtartottam a harmadik helyen a váltót. Büszke vagyok a srácokra, mind nagyszerűen úsztak. Az első világversenyemen érmet nyertem, leírhatatlan élmény.” A negyediknek úszó, szintén szegedi Fábián Milán (1:52.82) szinte megszólalni sem tudott a verseny utáni percekben. Akkor még nehezen hitte, hogy sikerült a bravúr.  „Amikor beugrottam a vízbe, azt sem tudtam hol vagyok, hányadikak vagyunk, csak nyomtam, ahogyan tudtam. A végén már azt hittem, hogy megállok, és vízbe fulladok, de csak beértem valahogy. Célba érkezéskor nem is a táblát néztem, csak azt, hogy a fiúk ordítanak, akkor már sejtettem, van valami turpisság a dologban. De ez a bronz tényleg hihetetlen.”
A végén Fábián Milán hozta be harmadik helyre a váltót Forrás: MÚSZ
A végén Fábián Milán hozta be harmadik helyre a váltót Forrás: MÚSZ
Így jött össze az a bizonyos harmadik helyet érő 7:21.61-es idő. Természetesen az utánpótlás-válogatott szövetségi kapitánya, Petrov Iván is nagy örömmel fogadta a nem várt váltóbronzot, ami egyúttal a magyar csapat hatodik dobogós helyezése (1 arany, 3 ezüst, 2 bronz) volt Kazanyban. „A négy fiú minden dicséretet megérdemel, valamennyien erőn felül teljesítettek, fantasztikusan vitték ezt a váltót, és az Európa-bajnokság eddigi egyik legkellemesebb meglepetését szerezték – nyilatkozta Petrov. – Ez a bronzérem az ifjúsági országos bajnokságon is alkalmazott váltószintek sikere is, hiszen az alapján állt össze ez a négyes. S most is el kell mondanom, legalább ekkora dicséret illeti az edzőiket, akik egész évben foglalkoznak velük, idejüket nem sajnálva készítik fel a gyerekeket, hogy ilyen csodákra legyenek képesek.” A junior Európa-bajnokság programja ITT érhető el. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.