UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2019-07-11 17:39

Labdarúgás: kemény csoportellenfelekkel nézhet farkasszemet a U17-es válogatott a brazíliai vb-n

Nigéria, Ecuador, Ausztrália nemzeti csapatával került egy csoportba a magyar U17-es magyar labdarúgó-válogatott a Zürichben megtartott sorsoláson. Preisinger Sándor, az együttes szövetségi kapitánya elmondta: csapatával részletesen elemzi a rajtig a riválisok játékát.

A Preisinger Sándor vezette férfi U17-es válogatott májusban nagy bravúrt ért el az írországi Európa-bajnokságon: az ötödik helyen zárta a 16 csapatos tornát, ezzel biztosította helyét az október 26-án kezdődő, brazíliai korosztályos világbajnokságon. Magyar együttes második alkalommal vehet részt a legfiatalabb korosztály világeseményén. 1985-ben még U16-os nemzeti alakulatoknak írták ki a tornát. s akkor Kínában a legjobb nyolc között búcsúzott a magyar gárda, miután 3–1-re kikapott a későbbi győztes Nigériától. A brazíliai vb sorsolását ma tartották meg Zürichben, és Nigéria válogatottja már biztosan ellenfél lesz, hiszen velünk – továbbá Ecuadorral és Ausztráliával – együtt került a B csoportba.

Az U17-es labdarúgó-válogatott Forrás: mlsz.hu
Az U17-es labdarúgó-válogatott Forrás: mlsz.hu
A sors, pontosabban a brazil Sonny Anderson (az 1987-es kanadai U16-os vb győztese) sorsoló keze tehát úgy hozta, hogy ismét a „szuper sasokkal" játszhat a korosztályos magyar válogatott. Az egykori barcelonai labdarúgó utolsóként mutatta fel a hazánk nevét tartalmazó cetlit, amivel eldőlt, hogy az őszi világbajnokság B csoportjában kezdenek Preisinger Sándor tanítványai. Kétségkívül a korábban a trófeát ötször is elhódított, s azzal rekordgyőztesnek számító afrikai csapat a kvartett legfőbb esélyese, ettől függetlenül azonban Ecuadort és Ausztráliát sem szabad alábecsülni. Zuigeber Ákosék mindhárom csoportmérkőzésüket a goianiai Olimpiai Stadionban játsszák le. Október 26-án Nigéria, 29-én Ausztrália, november 1-jén Ecuador lesz az ellenfél. A hat kvartett első két helyezettje mellett a négy legjobb csoportharmadik jut a vb nyolcaddöntőjébe. „Nehéz megmondani, pontosan mennyire erős a csoport, amelyikbe kerültünk, ez az ellenfelek alapos feltérképezését követően derül ki – mondta a sorsolás után az mlsz.hu-nak Preisinger Sándor. – Az biztos, hogy olyan válogatottakkal játszunk, amelyek felnőtt szinten gyakori résztvevői a világbajnokságnak, így egész biztos, hogy korosztályos csapatuk is komoly játékerőt képvisel. Elsősorban első ellenfelünk, Nigéria eddigi U17-es vb-szereplése tiszteletet parancsoló, az afrikai válogatott ugyanis minden más csapatnál többször nyerte meg ebben a korosztályban a világbajnokságot. A célunk természetesen az, hogy kiharcoljuk a továbbjutást a torna nyolcaddöntőjébe. Örülök, hogy minden csoportmérkőzésünket ugyanabban a stadionban játsszuk, így nyugodtabb lehet a meccsek közötti felkészülés, de bízunk benne, hogy a vb későbbi szakaszában más stadionokat is megnézhetünk. A világbajnokságig három összetartás vár még a csapatra, júliusban elsősorban a kerettagok aktuális erőállapotára leszek kíváncsi, illetve megnézzük, hol tartanak azok a labdarúgók, akik az Európa-bajnokságon nem kerültek a csapatba, de számolunk velük a keret összeállításakor. Augusztusban a csehországi Václav Jezek-tornán és szeptemberben, a horvátok elleni felkészülési meccseken már a leendő ellenfelek játékának ismeretében állítjuk össze a programot, és  igyekszünk csiszolni a csapatjátékunkat."

AZ U17-ES VILÁGBAJNOKSÁG CSOPORTJAI A csoport: Brazília, Kanada, Új-Zéland, Angola B csoport: Nigéria, Magyarország, Ecuador, Ausztrália C csoport: Dél-Korea, Haiti, Franciaország, Chile D csoport: USA, Szenegál, Japán, Hollandia E csoport: Spanyolország, Argentína, Tadzsikisztán, Kamerun F csoport: Salamon-szigetek, Olaszország, Paraguay, Mexikó

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.