UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2019-07-13 16:18

Éveken át követtük nyomon a nyílt vízi úszás új világbajnokának, Rasovszky Kristófnak a fejlődését

A nyílt vízi úszás új világbajnoka az 5 km-es távon a magyar Rasovszky Kristóf. Már nem utánpótláskorú ugyan, de mi azért is köszöntjük a sikerét, mert éveken keresztül állandó szereplő volt a honlapunkon, kicsit a saját „gyermekünknek” tekintjük. S hogy kinek és miért ajándékozta az aranyérmét, sok mindent elmond a személyiségéről.

A kvangdzsui célban
A kvangdzsui célban
Sz. I. – utanpotlassport.hu A hír a szerkesztőségünket is örömmel töltötte el: a 22 éves Rasovszky Kristóf győzött a nyílt vízi úszás 5 km-es számában a dél-koreai vizes világbajnokságon, ezzel Magyarország szerezte meg a kvangdzsui esemény első aranyérmét. Végig vezetett a versenyen, majd az utolsó kilométeren faképnél hagyta a mezőnyt, s mire a többiek beértek, ő már kiszállt a vízből. Örömünket nem egyedül a magyar siker táplálta, hanem az is, hogy – noha már kinőtt az utánpótláskorból – kezdettől fogva nyomon követtük Kristóf pályafutását, és kicsit „a mi gyerekünknek” érezzük.
A hoorni junior-vb dobogójának a tetején
A hoorni junior-vb dobogójának a tetején
Érmek világversenyekről Felnőtt-világbajnokság arany    2019, Kvangdzsu 5 km Felnőtt Európa-bajnokság arany    2018, Glasgow 5 km ezüst    2018, Glasgow 10 km arany    2018, Glasgow 25 km Junior-világbajnokság arany    2016, Hoorn    10 km Junior Európa-bajnokság ezüst    2015, Tenero    csapat 2017 január 13-án (mellesleg pénteken) a következőket mondta – a hazai vizes-vb-re készülve – munkatársunknak, Roska Emese Boglárkának: „A kétezer-tizenhatos sikerek lendületet adnak, tudom, hogy megéri dolgozni. Már megfogalmaztam a céljaimat a vizes-világbajnokságra, de nem szeretném elárulni. Maradjunk annyiban, hogy a hazai közönség előtt minél eredményesebb akarok lenni.” Az írást érdemes felidézni azért is, mert sok mindent elárul a pályafutás egészéről. Íme: Ha valakinek, hát Rasovszky Kristófnak igazán kijárt a pihenés az ünnepekkor és utána, hiszen a 19 éves sportoló rendkívül zsúfolt szezont tudhat maga mögött. Indult 2016 nyarán a balatonfüredi felnőtt nyílt vízi világkupa-versenyen (még hogy indult… ötödik lett!), majd megnyerte a juniorok 10 km-es versenyszámát a hoorni nyílt vízi világbajnokságon, hogy aztán a szakág és a táv királya maradjon a szeptemberi piombinói korosztályos Európa-bajnokságon is. A kettő között rajtkőre állt 1500 m-en a riói olimpián, s hogy ne csordogáljanak teljesen izgalommentesen az év utolsó hónapjai, a kínai felnőtt nyílt vízi vk-viadal után decemberben szerepelt a windsori rövid pályás vb-n is (50 és 100 m háton, illetve a fő medencés számában, 1500 m gyorson). „A windsori világbajnokságra való felkészülés már nem ment könnyen, az év végére eléggé elfáradtan – mondja. – Ugyanakkor persze örültem, hogy lehetőségem van úszni, ráadásul a megszokott számom mellett két rövidebb távra kalandoztam. Nagyon szeretem a hátúszást, a hazai rövid pályás országos bajnokságon minden távon döntőbe jutottam, és mert nem volt meg a két induló, megkaptam a lehetőséget a szereplésre.” Jó emlékekkel tért haza Kanadából, de talán annak örült a legjobban, hogy végre pihenhet. Január 9-én kezdte meg a munkát, addig szinte szóba sem jött. „Egyáltalán nem úsztam, és amúgy is csak keveset mozogtam, ez az időszak tényleg a semmittevésről szólt. Végre volt időm olyan dolgokra, amilyenekre egyébként nem. Azért két-két és fél hét után kezdett hiányozni az úszás, így most motiváltam vágtam újra munkába. Fél évig biztos nem vágyom újabb pihenőre.” A fél év vége nagyjából éppen a budapesti (és balatonfüredi) rendezésű vizes-világbajnokságra esik. Rasovszky Kristóf különlegesen sikeres szezonnal búcsúzott az utánpótláséveitől, és egyértelműen nagyot alkotna immár a felnőttek között. Ha arra gondolunk, hogy Gellért Gábor szakági szövetségi kapitány szerint egyik évről a másikra klasszissá érhet a felnőttkorosztályban is, az idén nagy tetteknek lehetünk szemtanúi.

Nemes gesztus Rasovszky Kristóf az aranyérmét az utolsó, a 61. helyen végzett, szudáni Mohamed Ibrahimnak ajándékozta. Szerinte ugyanis mindenki bajnok, aki teljesíti a távot. A szudáni hajnal háromkor érkezett meg a helyszínre, éjszakai géppel jött, amelyet saját maga fizetett. Csak azért, hogy itt lehessen a világbajnokságon. Hogy úszhasson ezen a távon – írja a Nemzeti Sport. A sztoriját felfedező brazil újságíró a sajtótájékoztató után odalépett Rasovszky Kristófhoz, hogy esetleg nem szólna-e két jó szót az afrikai sráchoz. „Persze” – válaszolta Kristóf, majd megkeresték Ibrahimot, és két jó szó helyett a magyar világbajnok azzal indított, hogy a szudáni nyakába akasztotta az aranyérmét. „Emlékszel, mit mondtak az eligazításon? Aki itt elindul, és aki teljesíti a távot, az mind bajnok, helyezéstől függetlenül. Te is bajnok vagy!” – mondta neki. A jelek szerint Kristóf képes a nemes gondolatokat szép tettekben megvalósítani.

Egyéb korosztályos hírek NYÍLT VÍZI ÚSZÁSRÓL a sportági aloldalunkon.