UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2019-07-14 08:44

Vívás: interjú a négy fiatallal, aki bizonyíthat a budapesti felnőtt-világbajnokságon

Hétfőn kezdődik a budapesti BOK-csarnokban a felnőtt vívók világbajnoksága, amelyen négy, még utánpótláskorú magyar sportoló is magára öltheti a válogatott szerelést. Arról beszélgettünk velük, mit jelent nekik, hogy világklasszisokkal mérhetik össze tudásukat.

Érdekes helyzet alakult ki a férfi párbajtőr-válogatott keretének összeállításakor: a három juniorkorú, csapatban kétszeres világbajnok fiú egyszerre robbant be a felnőttmezőnybe. Koch Máté a felnőttranglista győzteseként az Európa- és a világbajnokságon csapatban és egyéniben egyaránt képviselheti a magyar színeket, Andrásfi Tibor a düsseldorfi kontinensvetélkedőn bizonyíthatott egyéniben (parádés vívással hetedik lett), míg Pesten Andrásfi helyett Nagy Dávid léphet pástra egyéniben.

Nagy Dávid
Nagy Dávid
Nem érzi a terhet A Vasas szakosztályának 20 éves junior Európa- és világbajnok párbajtőrözője, Nagy Dávid most ünnepli a huszadik születésnapját. Nemcsak a kerek szám miatt különleges alkalom ez neki, hanem azért is, mert bizonyíthat a felnőtt-világbajnokságon. Nem ajándékként kapta az indulás jogát: kiemelkedően teljesített az idei világversenyeken. A junior és felnőtt magyar bajnokságot egyaránt megnyerte, egyéniben az utánpótláskorúak toruni világbajnokságán ötödik lett, míg csapatban társaival megvédték címüket. Mindemellett a heidenheimi felnőtt világkupa-versenyen a negyeddöntőig jutott, s mint az ismeretes, két világbajnok társával osztozott a felnőtt-világversenyek indulási jogán. „Az év elején arról beszélgettünk, hogy beverekedjük magunkat a felnőttválogatottba. Igen ám, de a helyzet nem volt ennyire egyszerű: csupán a ranglista első két helyezettje kapott automatikus indulási jogot az Eb-re vagy a vb-re − a többieknek, így nekem és Tibinek sem volt muszáj megadni a lehetőséget. Úgy gondolom, végül korrekt döntés született.” De milyen célokat tűzött ki maga elé élete első felnőtt-világbajnokságán? „Furcsa, de nem érzem a terhet. Szerencsére motiválni szokott a hazai közönség, ezt megtapasztalhattam már a Grand Prix-versenyen. A legfontosabb az, hogy minden tőlem telhetőt megtegyek a sikerért és a tudásom legjavát nyújtva küzdjek az utolsó tusig. Ha úgy jövök le a pástról, hogy mindent megtettem, úgy az eredménytől függetlenül elégedett leszek. Pontosan tudom, hogy messze járok még a fegyvernem klasszisaitól, ugyanakkor a budapestihez hasonló versenyekkel egyre közelebb kerülhetek hozzájuk”.
Koch Máté
Koch Máté
Éremért egy más kávéházba A Vasas junior világ- és Európa-bajnok párbajtőrözője, Koch Máté pályafutása második bronzérmét szerezte a felnőtt világkupa-sorozatban: 2016-os, heidenheimi sikere után idén Párizsban állhatott fel a dobogóra. Ez a siker rögtön a felnőtt magyar ranglista élére repítette a 19 éves vívót, így egyértelmű volt, hogy az Eb-n és a vb-n is bizonyíthat, méghozzá csapatban és egyéniben egyaránt. Németországban a párbajtőrcsapat Mátéval a fedélzeten a bronzcsatában az észteket legyőzve harmadik lett, igaz, ő egyetlen asszót sem vívott. Egyéniben nem sikerült a bravúr; a legjobb 64 között kapott ki az orosz Szergej Bidától. „Olyan vívó vagyok, aki mindig bizonyítani akar; imádom ezt a sportot. Nem szabad elfelejteni, a felnőttmezőny más kávéház. Okosan kell a vezetőségnek felosztani a szerepköröket a csapatban. Egyelőre csereként vagyok tagja a válogatottnak, ám ez érthető, mivel nagy a kockázat. Ha Budapesten lehetőséghez jutok, úgy biztosan a legjobb tudásomat nyújtom, és megpróbálok élni a bizalommal.” A 19 éves sportoló nem tud olyan versenyt említeni, ahová ne éremért ment volna. Éppen ezért a BOK-csarnokban is ez a célja: „A mezőny hígabb lesz, mint a kontinensviadalon, de persze bárki okozhat meglepetést. Az álmom tulajdonképpen már azzal valóra vált, hogy itt lehetek, mindazonáltal minél jobb eredményt szeretnék elérni; a célom az, hogy csapatban vagy egyéniben a pódiumra álljak. Motivál, ha sokan szurkolnak, a közönség mellettünk lesz, így a dolgunk az, hogy ezt a buzdítást viszonozzuk.”
Pusztai Liza
Pusztai Liza
Tudása legjavát nyújtaná Nem nevezhető hétköznapinak az, ahogyan a BVSC-Zugló kardvívója, Pusztai Liza hangolt az olimpiai kvalifikációs sorozatra: a foggiai junior Eb-vel, valamint a toruni világbajnoksággal indult a menetelés. Olaszországban egyéniben a dobogó legfelső fokára állhatott, míg a csapattal bronzérmet szerzett. Lengyelországban a csapattal sikerült aranyérmet nyernie, egyéniben viszont a negyeddöntőben kiesett; hatodik lett. Ezt követően állt fel a moszkvai Grand Prix-verseny dobogójának harmadik fokára egyéniben, és ezzel bekerült a felnőtt-világranglista legjobb tíz versenyzője közé. Mindez a düsseldorfi Európa-bajnokság előtt történt, amelyen ugyancsak remekelt. Amióta vívó kontinensviadalt rendeznek, a magyar női kardcsapat még sosem jutott döntőbe, Németországban ugyanakkor sikerült ez, mert a negyeddöntőben az ukránokat, az elődöntőben a világbajnok és ranglistavezető franciákat múlta felül az alakulat. Az oroszok végül megálljt parancsoltak Lizáéknak, így a nagyon szépen fénylő, történelmi ezüstéremmel kellett beérniük. A 18 éves vívónak ugyanakkor az egyéni verseny nem úgy sikerült, ahogyan azt előzetesen várta; az első párharcot könnyedén abszolválta a fehérorosz Darja Andrejevával szemben, viszont a nyolc közé jutásért a francia Charlotte Lembach útját állta. Liza amondó, könnyebb dolga lesz a világbajnokságon idehaza, mint Németországban volt: „Szerintem a legjobb női kardvívók Európában vannak, tehát a világbajnokság mezőnye felhígul a többi ország részvételével. Ráadásul kiemeltként vághatok neki a versenynek, így a selejtezőben sem kell pástra lépnem. Nem szeretek előre kitűzni célokat. Annyit fogalmaztam meg, hogy a tudásom legjavát nyújtsam. Ha ez sikerül, akkor biztos, hogy nem panaszkodhatok az eredményre sem.”
Muhari Eszter
Muhari Eszter
Segíthet a felszabadultság Muhari Eszter az idén ez idáig mindent megnyert, amit lehetett: egyéniben kadét világ- és Európa-bajnok lett, egyedülálló módon országos bajnoki címet szerzett a kadét-, a junior- és a felnőttmezőnyben is, így méltán volt befejező embere a negyeddöntőig jutó felnőtt párbajtőrcsapatnak a düsseldorfi Eb-n. A Honvéd 16 éves versenyzőjét a kontinensviadalon egyéniben a spanyol Sara Fernández Calleja állította meg a 32 közé jutásért. „Teljesen más volt, mint a saját korcsoportomban versenyezni. Úgy mentem Németországba, hogy bármi megtörténhet. Rengeteg tapasztalatot szereztem amiatt, hogy már most a legjobbakkal nézhettem farkasszemet. Láttam rajtuk, hogy ők is feszültebbek voltak, mint például a világkupa-sorozatban. Ettől függetlenül nem éreztem terhet magamon, felszabadultan vívhattam. Azt hiszem, ez utóbbi Budapesten is így lesz, ez pedig az előnyömre válhat.” Muhari nem titkolja, rengeteget jelent neki, hogy felnőtt-világbajnokságon is versenyezhet: „Egyéniben a második helyen álltam a hazai ranglistán, ami biztos kijutó hely, így »csak« tartanom kellett a szintet. De más ezt tudni, és más, mikor hivatalosan is közlik – alig hittem el! Nagyon nagy dolog számomra, hogy felnőttválogatott lehetek, és már alig várom, hogy Pesten is pástra léphessek. Bármivel elégedett lennék, ha jól vívok. A lényeg az, hogy a maximumot hozzam ki magamból.” További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.