UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2019-07-15 18:20

Hegyikerékpár: Takács-Valentin Márk (15) góliátok között versenyzett, s nyert

A mindössze 15 éves Takács-Valentin Márk nyerte a Borsod MTB-bajnoka megyei hegyikerékpáros versenysorozat görömbölyi állomását az olimpiai XCO szakágban a felnőtt elitkategóriában. A Pilis Cross Country Club utánpótláskorú válogatott versenyzője közel egy percet vert a nagyokra.

Noha a verseny szervezői magas, nagyjából 100 fős versenyzői létszámra számítottak, végül „csak” 84 bringás indult el a több mint 90 előnevezőből. A kellemetlen időjárás tavaly igencsak megtréfálta az indulókat, idén ez senkinek sem jelentett akadályt.

Takács-Valentin Márk a felnőttek között aratott nagy diadalt Forrás: Csupasport
Takács-Valentin Márk a felnőttek között aratott nagy diadalt Forrás: Csupasport
„Mesélték, hogy tavaly az eső nagyon elmosta a versenyt, ezért imádkoztam, hogy most ne legyen sár és eső. Az első három körben még sütött a nap, huszonkét-huszonhárom fok volt, ami ideális a versenyzéshez, de az utolsó két körben leszakadt az ég, és óriási zápor zúdult a pályára. A végére, mire beértem, szerencsére lecsendesedett a vihar” – emlékezett vissza a futamgyőztes, Takács-Valentin Márk. A fiatal kerékpáros szerint ezúttal nagy szerencséje volt, a futam előtt a sáros pályára nem igazán alkalmas külsőt választott , ezért a meredek kaptatókon a kerék kiforgott és csúszni kezdett. Ennek ellenére tartani tudta előnyét a többiekkel szemben. „Az idén csak kicsit tréfált meg minket a természet, összességében gond nélkül zajlott a verseny. A gyerekek futamai alatt még sütött a nap, de ezt követően az elitverseny közepén jött egy óriási zápor, amely egy kicsit átalakította a pálya szerkezetét, de igazából az időjárás senkit sem zavart, mindenki jól érezte magát” – összegezte Molnár György. De térjünk vissza a pályán történtekre! A fiatal hegyikerékpáros 2017-ben már volt Borsod bajnoka, idén viszont kihagyta a versenysorozat idei első három állomását, bár ennek megvolt az oka. „A Borsod bajnoka versenyei ebben az évben ütköztek a Magyar-kupa futamaival, ezért inkább az utóbbiakon indultam. Ezen a szombaton azonban úgy gondoltuk edzőmmel, hogy elindulok a megyei versenyen, hiszen nyakamon az országos bajnokság, melyre a görömbölyi futam kitűnő versenyzési lehetőség volt” – mesélte a fiatal bringás. Bár Takács-Valentin Márk túlnyomórészt az U17-es korosztályban versenyez, a felnőttek között is megállta a helyét. Saját elmondása szerint győzelme a „nagyok” között elsősorban annak köszönhető, hogy az emelkedőkön jóval robbanékonyabban tekert, mint idősebb riválisai. „Koromnál fogva gyorsabban regenerálódok, így az erős kaptatók után a lejtőket követően sokkal kipihentebben tudtam nekivágni az újabb emelkedőknek – magyarázta a sikeres versenyzés nagyon egyszerű képletét a tinédzserkorú versenyző. – Igencsak tetszett, hogy a görömbölyi pályán ilyen nagyok a szintkülönbségek. Míg a riválisaim a pálya lapos részein mentek jól, nekem az emelkedőkön forgott gyorsabban a lábam. Ennek köszönhetem, hogy én lettem az első.” Az idei sorozat utolsó állomása az augusztus 11-i, kazincbarcikai futam lesz, kérdés, hogy a 2017-es bajnokkal vagy nélküle. „Csapatvezetőnk említette, hogy jó lenne az utolsó futamon is elindulni. Van is rá esély, mert a Magyar–kupa-sorozatnak már vége van, de ha ebben az időpontban valamilyen külföldi versennyel ütközik, könnyen lehet, hogy inkább az utóbbit választom majd” – zárta a beszélgetést a Csupasporttal a görömbölyi futamgyőztes. További korosztályos hírek KERÉKPÁRSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.