UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2019-07-16 16:13

Álomszerű bemutatkozás: első wimbledoni juniortornáján rögtön negyeddöntőig jutott Tóth Amarissa Kiara

„Régi álmom vált valóra, hogy Wimbledonban versenyezhettem” – nyilatkozta honlapunknak a párosban egészen a legjobb nyolc közé jutó Tóth Amarissa Kiara, aki nagy kedvencével, Roger Federerrel is váltott néhány szót a füves szentélyben.

Pazarul szerepelt a mögöttünk hagyott füves pályás juniortornán a 16 éves Tóth Amarissa Kiara. Nem elég, hogy egyéniben pályafutása során először főtáblás lett a négy Grand Slam-helyszín valamelyikén, párosban a japán Kozaki Funa oldalán egészen a legjobb nyolcig verekedte magát, ahol végtelenül kiélezett csatában, 7:6, 6:4-re kapott csak ki a Kudermetova, Morlet orosz-francia duótól. Ez azért bravúros, mivel a Budai Tenisz Centrumban készülő lány elsődleges célja a tapasztalatszerzés volt, negyeddöntőre nem is mert gondolni.

Tóth Amarissa Kiara párosban a negyeddöntőig menetelt Wimbledonban Fotó: Zádor Péter
Tóth Amarissa Kiara párosban a negyeddöntőig menetelt Wimbledonban Fotó: Zádor Péter
Úgy utaztam ki Wimbledonba, hogy nincs veszítenivalóm, ellenben biztosan óriási kaland lesz először pályára lépni a füves pályás szentélyben. Régi álmom vált valóra, nehezen tudom megfogalmazni, hogy mit is jelent ez nekem. Mindenesetre az ominózus negyeddöntőt leszámítva nem éreztem eredménykényszert, egyszerűen csak próbáltam kiélvezni minden pillanatot, amit egy ekkora hagyományokkal bíró helyszín kínál. Párosban a legjobb nyolc közötti összecsapáson már az első szett után eltörött a mécses, mert három szettlabdát sem sikerült kihasználnunk. A meccs után elkenődtünk, most már viszont sikerként fogom fel azt is, hogy egyáltalán idáig eljutottunk, hiszen először versenyeztünk egymás oldalán.” A magyar tinilány jó formában játszott a wimbledoni juniortornán, egyesben a főtáblára jutott, ahol a későbbi döntős Alexa Noelt izzasztotta meg drámai küzdelemben. „Az U18-as világranglistán elfoglalt helyezésem alapján várható volt, hogyha főtáblás leszek, valószínűleg bivalyerős vetélytársat kapok. Már azt is nagy sikerként éltem meg, hogy egyáltalán kvalifikáltam magam az első körre, hiszen egy rövidke előversenyt leszámítva nem igazán voltak tapasztalataim a füves pályás versenyzésről. Az amerikai lány ellen egyébként 3:0-ra is vezettem az első játszmában, sajnos nem tudtam megtartani az előnyömet. A selejtezőben pedig fölöslegesen voltam majdnem dupla annyi időt a pályán a brit riválisom ellen: mindkét játszmában 4:1-re vezettem, aztán valahogy mindig visszakapaszkodott, nem is tudom, játszottam-e már ennyire idegőrlő mérkőzést. Ebben kell még rengeteget fejlődnöm, hogy végig kiegyensúlyozottan játsszak, és ne ingadozzon a teljesítményem ennyire akár egy szetten belül.” A meccsrutin mellett a pályán kívül is értékes tapasztalatokra tett szert, tanácsokat kapott például a legendás Roger Federertől. „Felejthetetlen emlék marad, hogy testközelből láttam edzeni a sportág ikonikus játékosait. Közülük is a legnagyobbal nyílt lehetőségem beszélni, hát gyorsan lecsaptam rá: odaléptem hozzá, majd elkezdtünk beszélgetni. Irtó jó fej volt, hasznos szakmai tippekkel látott el, hogyan erőltessem rá akaratomat a magasabb, erősebb fizikumú ellenfeleimre. Azt hiszem, nem lehet butaság, amit egy ekkora bajnok javasol. A hazaút előtt pedig találkoztam Toni Nadallal  (Rafael Nadal nagybátyja és edzője – a szerk.), akit már korábbról ismertem, még a mallorcai akadémiáján találkoztunk először. Kiveséztük a Federer–Nadal párharc tanulságait.”

Tóth Amarissa Kiara eredményei a wimbledoni juniorversenyen Egyes Selejtező, 1. forduló: Jelen (lengyel) 6:0, 7:6 Selejtező, 2. forduló: Spink (brit) 7:5, 7:5 1. forduló: Noel (amerikai) 4:6, 4:6 Páros 1. forduló: Kozaki (japán) – Reasco Gonzalez, Samudio (ecuadori, kolumbiai) 6:3, 6:2 Nyolcaddöntő: Kozaki (japán) – Cirez, Del Olmo (spanyol, spanyol) 6:4, 6:1 Negyeddöntő: Kozaki (japán) – Kudermetova, Morlet (orosz, francia) 6:7, 4:6

További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.