UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2019-07-17 12:37

Bármire képesek lehetnek a magyar atléták az U20-as Európa-bajnokságon

Reményekkel telve érkezik a magyar küldöttség a holnap kezdődő svédországi U20-as atlétikai Európa-bajnokságra, hiszen idei eredményeik alapján a csapatból többen is a korosztályos európai ranglisták legjobb versenyzői közé tartoznak.

Holnap a svédországi Borasban kezdődik a háromnapos U20-as atlétikai Európa-bajnokság, amelyen Magyarország harmincnégy fiatal versenyzővel vesz részt. A kontinensviadalon 48 ország 1114 atlétája méri össze tudását, a magyar küldöttséget a mezőny erősebb csapatai között tartják számon. Nagy várakozás előzi meg a lányok 400 méteres gátfutó versenyét, hiszen Mátó Sára az U20-as európai ranglista harmadik, Molnár Janka a negyedik helyét foglalja el. Előbbi nevéhez fűződik a hazai junior országos csúcs is (57.57), amelyet már nem esik nehezére megközelíteni a székesfehérvári lánynak.

feolmátó
feolmátó
„Sára az elmúlt három-négy versenyén nagyon stabil formát mutatott, rendre képes volt megfutni az országos csúcsa körüli időket – mondta Kámán Bálint, a Magyar Atlétikai Szövetség sportszakmai igazgatója. – Edzője, Tölgyesi Előd szerint ha álmából felkeltik tanítványát, akkor is hozni tudja ezt a szintet, de erős mezőnyben és felfokozott hangulatban a rekordjavítás sincs kizárva.” A két gátfutó lány – ha minden a terv szerint alakul – szerepet kap a 4x400-as döntőben is. Ehhez az kell, hogy a váltó nélkülük is továbbjusson előfutamából, a 400 gát elődöntője ugyanis közvetlenül a staféta után lesz, így Mátó és Molnár csak fő számában indul azon a napon, az esetleges fináléra viszont csatlakoznak. A fiúk 400 gátas versenyében is jók a magyar esélyek, hiszen Huller Dániel ötödik az európai ranglistán, és a szakemberek szerint bármire képes lehet az Eb-n. Varga Lőrinc egy ideig vezette a kontinentális rangsort 800 méteren, most negyedik, de a távolugró Pázmándi Dominik és az ifjúsági olimpiai ezüstérmes Endrész Klaudia is remek eredményekre hivatott – utóbbi év eleji sérülése után igyekszik csúcsformába kerülni. A kalapácsvető Varga Donát és Németh Zsanett produkciója is bizakodásra ad okot. „A fiataloknak ez a fő versenyük az évben, mindenki erre az alkalomra tartogatja a legjobb teljesítményét. Utánpótláskorú atlétákról beszélünk, tehát bármire képesek – pozitív és negatív irányban is. A héten szintén Svédországban rendezik az U23-as Európa-bajnokságot, és egyelőre az időjárási viszonyok nem a legjobbak, hármas-négyes pofaszelek fújnak a célegyenesben, meglehetősen hideg van. Persze mindenkire hasonló körülmények várnak, a mi versenyzőink célja, hogy elsősorban önmagukhoz képest szerepeljenek jól. Nyilván minden csapatnak fontos, hogy érmekkel térjen haza, én nem szeretnék senki vállára terhet rakni, a legtöbben úgyis dobogós célokkal utaznak ki” – vélekedett Kámán Bálint. Az U20-as Európa-bajnokságon szereplő magyar csapat névsora ITT érhető el. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.