UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2019-07-18 09:01

Csodák palotája – a sportág új szentélyében a magyar rg-sek

Július 19. és 21. között Oroszország fővárosa, Moszkva ad otthont az első junior ritmikusgimnasztika-világbajnokságnak. A magyar versenyzők – egyéniben Bernát Szófia, Kocsis Evelin és Krasznay Blanka, valamint a Farkas Júlia, Fodor Nadin, Kis Janka, Magyar Hanna, Somhegyi Réka, Varga Lujza összeállítású együttes kéziszercsapat – társaikhoz hasonlóan az elsők között próbálhatják ki a verseny otthonául szolgáló új rg-palotát.

Ha van szimbóluma a ritmikus gimnasztikának, akkor az a szalag – ezzel a szerrel azonosítják a laikusok leghamarabb a sportágat, és ez a junior-világbajnokság otthonául szolgáló vadonatúj csarnok formatervének inspirációja is. A futurisztikus, ötszintes (belül helyenként giccses) épület alig egy hónapja üzemel, a világbajnokság lesz benne a második nagy verseny az orosz országos bajnokság után – és tulajdonképpen egy életpálya emlékművének is nevezhető.

RG_Moszkva_csarnok
RG_Moszkva_csarnok
A Luzsnyiki Olimpiai Komplexumban található rg-palota ugyanis Irina Viner-Uszmanova, az orosz ritmikus gimnasztika nagyasszonya nevét viseli – a házigazdák szövetségi elnöke és szövetségi kapitánya (értsd: teljhatalmú főnöke és a sportág legnagyobb hatalmú embere) ajándékként kapta az épületet férjétől, Aliser Uszmanovtól. Ha ez a név ismerősen cseng a sportbarátoknak, az nem véletlen: a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) elnökéről, az Arsenal labdarúgócsapatának volt kisebbségi tulajdonosáról van szó. Uszmanov vagyonát a Forbes 13 milliárd amerikai dollárra becsüli, tehát valószínűleg nem esett nehezére finanszírozni az építkezést.
RG_Moszkva_csarnok_belso
RG_Moszkva_csarnok_belso
Az új komplexum egyedülálló a ritmikus gimnasztika világában. Egyre több modern, a sportág céljaira tervezett edzőkomplexumot adnak át – az azeriek tornasport-palotája már hosszú évek óta üzemel, a fehéroroszok, az olaszok, a spanyolok vagy a németek mind modern edzőközpontot kaptak, a bolgároké most épül. A moszkvaihoz hasonló, szálláslehetőséget, edzőtermeket, külön szinten balett- és koreográfiatermeket, orvosi és rehabilitációs központot, illetve 4000 fő befogadására alkalmas versenycsarnokot, sőt, rg-múzeumot is magában foglaló épület viszont még nem volt. A beruházás „poénja”, hogy infrastrukturálisan az oroszoknak nem feltétlenül volt szükségük rá – a válogatott versenyzők a jövőben is maradhatnak a külvárosi, még a szovjet időkben felhúzott, majd felújított Novogorszkban, ráadásul a novogorszki csarnok mellett ott áll Viner-Uszmanova magán rg-központja is. Szóval az építkezés úgy is leírható, hogy a világ legjobb infrastruktúrájával és legnagyobb költségvetésével bíró ritmikusgimnasztika-hatalma felhúzott egy unikális csarnokot – mert megtehette. Ez is egyfajta erődemonstráció.
RG_Moszkva_edzocsarnok
RG_Moszkva_edzocsarnok
Vissza a világbajnoksághoz! A junior szertornászok győri vb-jéhez hasonlóan az rg-seknek is ez az első junior világbajnoksága, melyen 13–15 év közti versenyzők indulhatnak. A legutóbbi nevezési listán hatvanegy nemzeti szövetség versenyzőit találjuk, mindegyik indít egyéni tornászt, míg a kéziszercsapatok száma harminchárom – óriási a mezőny.
RG_Moszkva_balett
RG_Moszkva_balett
Mivel a küldöttségek eldönthették, hogy a négy egyéni gyakorlatot egy, kettő, három vagy négy tornász között osztják el, értelemszerűen egyéni összetett versenyt nem lehet tartani, így összesen nyolc számban osztanak aranyérmet – négyet egyéni versenyzők, hármat kéziszercsapatok kapnak, illetve lesz egy kombinált csapatverseny is. Egy ország egy versenyszámban egy tornászt (vagy kéziszercsapatot) indíthat, ezért a finálékban a szokottnál nagyobb lesz a „tarkaság”. A magyar válogatott – melynek felkészülését korábban már bemutattuk – szerdán utazott el Moszkvába, csütörtökön a küldöttségek a pódiumedzésen szokhatnak hozzá a mindenkinek új csarnokhoz. Pénteken és szombaton tartják a selejtezőket, vasárnap a hagyományoknak megfelelően a szerenkénti finálékkal és a gálával zárul a verseny. Az esélyekről annyit mondhatunk: alighanem sokszor hallhatjuk az orosz himnuszt az új rg-szentélyben. Persze „mernének” az orosz tornászok nem nyerni a főnökükről elnevezett csarnokban…

RITMIKUS GIMNASZTIKA 1. JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, MOSZKVA A PROGRAM Július 19., péntek, 8.00–20.00: egyéni kvalifikáció (kötél és labda), együttes kéziszercsapat kvalifikáció Július 20., szombat, 8.00–20.00: egyéni kvalifikáció (buzogány és szalag), együttes kéziszercsapat kvalifikáció, a kombinált csapatverseny és kéziszercsapat összetett verseny eredményhirdetése Július 21., vasárnap, 11.00–15.30: egyéni szerenkénti döntők (kötél, labda, buzogány, szalag), kéziszercsapat szerenkénti döntők (5 karika, 5 szalag) A MAGYAR VÁLOGATOTT Egyéni: Bernát Szófia, Kocsis Evelin, Krasznay Blanka Együttes kéziszercsapat: Farkas Júlia, Fodor Nadin, Kis Janka, Magyar Hanna, Somhegyi Réka, Varga Lujza

További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.