UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2019-07-18 20:05

Sakk: Eb-bronzérmes a Gaál Zsókával felálló U12-es magyar fiúcsapat

A magyar U12-es fiúválogatott bronzérmet szerzett a csehországi Pardubicében tartott korosztályos csapatsakk Európa-bajnokságon. Gaál Zsóka nem csupán a magyar együttes, hanem az egész kontinensviadal mezőnyének egyetlen leány tagjaként ült asztalhoz.

sakkeb1
sakkeb1
Július 11. és 17. között a csehországi Pardubicében rendezték meg az U12-es csapatsakk Európa-bajnokságot. A kontinensviadalon Magyarországot táblasorrendben Tancsa Tamás, Tran Dávid, Könyves Álmos, Gaál Zsóka és Giang Tran Nam képviselte. A csapat vezetőjeként Ruck Róbert nagymester volt jelen az eseményen, ami magyar szempontból kezdődhetett volna jobban is, hiszen a második helyről induló piros-fehér-zöld csapat a hazaiak harmadik számú gárdájával remizett. A második napra már koncentráltabbá vált a magyar alakulat, az Eb-n először szerepet kapó Gaál Zsóka és Giang is megnyerte partiját a csehek első számú együttese ellen, majd a fehéroroszokat és a lengyeleket is 2,5–1,5-re verték a fiatalok. Az Európa-bajnokság ötödik napján Tran Dávid és Gaál Zsóka is döntetlent játszott francia ellenfelével, Tancsa veresége és Könyves győzelme az ikszet jelentette a csapatnak. Izrael ellen a korosztályának fiúcsapatában először résztvevő Zsóka is elszenvedte első vereségét a tornán, a többiek viszont kiküzdötték az újabb 2,5–1,5-ös sikert. A zárónapon Törökország várt a magyar gyerekekre, és a fáradó válogatott Tancsa, Tran, Könyves, Giang összeállításban nem tudta megtartani veretlenségét, kikapott. Magyarország így az erős mezőny harmadik helyén végzett.

kallai-gabor-mentor„Elkötelezett, harcos csapatunk volt, kitűnő kapitánnyal az élén – vélekedett az Eb után Kállai Gábor nemzetközi nagymester, a férfi válogatott korábbi szövetségi kapitánya közösségi oldalán. – Az érem értékes, még ha kicsit fényesebben is reménykedtünk. Elkötelezettek és tehetségesek a gyerekeink, de érdemes észrevenni a lengyelek kisebb és a törökök nagyobb Élő-pontszám nyerését is. Minden verseny alkalom tanulni és fejlődni, és erre a mieinknek még sok-sok idejük is van, hiszen ez az öt gyerek együtt annyi idős, mint én. Vagy még annyi se. Akárhogy is, egy ilyen csapatnak mindig jó drukkolni.”

sakkeb2
sakkeb2
Az Európa-bajnokságon remekül érezte magát a 12 éves Gaál Zsóka, aki nemcsak a magyar válogatott, hanem az egész mezőny egyedüli leány tagjaként szerepelt a kontinenstornán. Az ajkai lány, aki a szlovéniai Mitropa-kupán júniusban először szerepelt a felnőtt női válogatottban, és lett bronzérmes a rangos viadalon, sem akkor, sem most másodjára nem kért szülői kíséretet a versenyre. „Zsókára eddig jó hatással volt a szülői kíséret nélküli versenyzés, hisz szülőként nehéz az érzelmeket eltitkolni, és akaratlanul is feszültséget okozhat a szülői jelenlét. Csapattársaival már korábban, egyéb versenyek kapcsán jó barátságot kötöttek, így a hangulat kiváló és vidám volt” – mondta Gaál Sándor, a sakkozó édesapja. A jó hangulat Zsóka teljesítményére is pozitív hatással volt. Öt mérkőzéséből hármat megnyert, csupán egyet veszített el, 70%-os teljesítményével a csapat egyik legjobb pontszerzője lett. „Nagyszerűen éreztem magam. Kiváló tapasztalatszerzési lehetőség a fiúk között szerepelni, hiszen ők ebben a sportágban is erősebbek valamivel. A csapatverseny sokkal nagyobb felelősséggel jár, mint az egyéni. Fél szemmel folyamatosan követni kell a társak játszmáit is. Az Európa-bajnokság végére rettenetesen elfáradtam, de remek érzés volt a dobogóra állni, és felemelni a kupát. Köszönöm az élményt és a szurkolást!” – nyilatkozta Zsóka, aki nemrégiben saját sportolói profilt hozott létre a Facebookon, amiről elmondta, nagy motivációt jelent számára a követők szeretete, biztatása és folyamatos pozitív visszajelzései.

 U12-ES CSAPATSAKK EURÓPA-BAJNOKSÁG, PARDUBICE Végeredmény 1. Lengyelország 12 pont, 2. Franciaország 11, 3. Magyarország 10 (Tancsa Tamás, Tran Dávid, Könyves Álmos, Gaál Zsóka, Giang Tran Nam) A magyar csapat mérkőzései Magyarország–Csehország I. 2–2 Magyarország–Csehország III. 3–1 Magyarország–Fehéroroszország 2,5–1,5 Magyarország–Lengyelország 2,5–1,5 Magyarország–Franciaország 2–2 Magyarország–Izrael 2,5–1,5 Magyarország–Törökország 1,5–2,5

Egyéb korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.