UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-07-20 12:57

Leány U19-es Eb: felemelő siker az elődöntőben, jöhet a hollandok elleni finálé

Fordulatos elődöntő végén katartikus győzelemmel lépett a győri leány U19-es kézilabda Eb fináléjába a magyar válogatott. Az oroszok ellen aratott siker után Golovin Vlagyimir szövetségi edzőt és a hajrában vezérré vált Kácsor Grétát és Vámos Petrát kérdeztük az utolsó feladat előtt.

Óriási magasságokat és nagy mélységeket is megjárt a magyar válogatott a Győrben zajló leány U19-es kézilabda Európa-bajnokság elődöntőjében. Golovin Vlagyimir együttese a szünetben még hét góllal vezetett, a második félidő eleji rövid – vagy inkább hosszú – zárlat után a 49. percre kiegyenlítettek, majd a vezetést is átvették az oroszok. A végjáték viszont felemelő magyar sikerrel zárult, a lányok 29–27-tel vágtak vissza az oroszoknak a tavaly augusztusi vb-döntőért. Ami azt jelenti, hogy a magyar csapat vasárnap este Európa-bajnoki aranyéremért játszhat Hollandia ellen. A fináléba kerülést követően a pénteki diadal főszereplőivel beszélgettünk. EZ NEM GYEREKJÁTÉK VOLT A válogatott szövetségi edzője, Golovin Vlagyimir sem élhetett meg éppen könnyű perceket a kispadon, amikor azt látta, szűk húsz perc alatt eltűnt a tetemes félidei előny. A végén mégis boldog lehetett.

A győzelem pillanata: a magyar válogatott drámai csatában lépett át az oroszokon az elődöntőben Fotó: Cseh Péter/MKSZ
A győzelem pillanata: a magyar válogatott drámai csatában lépett át az oroszokon az elődöntőben Fotó: Cseh Péter/MKSZ
„Két ellentétes félidőt láthattunk, de ne felejtsük el: nagyon fiatal játékosokról, szinte gyerekekről beszélünk. Amit viszont az utolsó percekben csináltak, az nem gyerekjáték volt. Vámos Petra és Kácsor Gréta kiélezett szituációban meccslabdákat vállalt be, mindketten felnőttként viselkedtek, de ugyanígy dicséret illeti az egész csapatot.” A tavaly junior-világbajnokságot nyert tréner még egy elemet kiemelt, amiben a válogatott a rivális fölé nőtt. „Örülök annak, hogy erőnlétileg frissebbek voltunk a hajrára, tisztább fejjel gondolkodtunk, miközben az orosz kulcsemberek már nagyon fáradtan mozogtak. Azt hiszem, ez jelentette a különbséget a végén.” Néhány perccel a meccs után ugyanakkor kijelentette, hogy nagy pihenőre nem számíthatnak a játékosok, elvégre még az utolsó és egyben legnagyobb feladat előtt állnak. „Meló van. Egy vagy két edzésünk lesz szombaton is, itt vagyunk az utolsó lépés előtt, ilyenkor nem lehet hátradőlni. Alaposan kielemezzük a hollandokat, és készen állunk majd a döntőre is.” AZ UTOLSÓ AKADÁLY
Kácsor Gréta meccslabdákat értékesített az oroszok ellen Fotó: Cseh Péter/MKSZ
Kácsor Gréta meccslabdákat értékesített az oroszok ellen Fotó: Cseh Péter/MKSZ
A hajrában főszerepet vállalt Kácsor Gréta szerint a nagy előny tudatában kicsit elkényelmesedtek. Ugyanakkor ez is kellett ahhoz, hogy a végén a szív diadalát arassák. „Az első félidő után szerintem azt gondoltuk, hogy a második is olyan könnyű lesz, és nem lehet baj. Az biztos, hogy akkor is nagyon akartuk, de talán kicsit túlpörögtünk. Az utolsó tíz percben azt éreztem, hogy a küzdeni tudás döntőt a mi javunkra, egész egyszerűen jobban akartuk a döntőt. És szerencsénk is volt, hozzá kell tenni.” A balátlövő az egyetlen játékos a csapatból, aki már Debrecenben átélte, milyen hazai világversenyen a csúcsra érni. Éppen ezért még egyszer megtapasztalná a siker ízét. „Most lelkileg még nagyon oda kell tenni magunkat az utolsó mérkőzésre, mert már csak egy meccs választ el minket a végső győzelemtől. Ilyenkor már nem szabad leengedni.” A SIKER KAPUJÁBAN
Vámos Petra a hajrában a csapat élére állt Fotó: Kovács Anikó/MKSZ
Vámos Petra a hajrában a csapat élére állt Fotó: Kovács Anikó/MKSZ
A legszorongatóbb szituációkban a csapatkapitány Vámos Petra is igazi vezérként viselkedett. Az irányítóként és átlövőként is bevethető játékos hosszú idő után színt vitt a kissé elbizonytalanodott együttes támadásaiba, ezáltal kulcsszerepet játszott a magyar győzelemben. „Ilyenkor nagyon fontos a mentális felkészültség, hogy higgadtak tudjunk maradni. Az egész atmoszféra hozta ki belőlünk ezt a küzdeni akarást, szívünket-lelkünket kitettük a pályára, ennek köszönhető, hogy nyertünk.” Vámos kiemelte, hogy végig lépésről lépésre haladtak, és ez a döntő előtt sem lesz másképpen. Bár a felkészülés során megverték a hollandokat, nem foglalkoznak azzal, mi történt korábban. „Egy világversenyen az a legfontosabb, hogy az adott napon a legjobbat hozzuk ki magunkból, és csak a pillanatnyi feladatra koncentráljunk. Nagyon örülök, hiszen ezért dolgoztunk. Döntőt játszunk, itt vagyunk a siker kapujában. A hollandok ellen sem lesz egyszerű, de én hiszek magunkban, hiszek a csapatunkban, és nagyon remélem, hogy mi fogunk örülni a végén.”  

LEÁNY U19-ES KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, GYŐR Elődöntő MAGYARORSZÁG–OROSZORSZÁG 29–27 (19–12) Magyarország: Herczeg, Szabó D. (kapusok), Albek 2, Arany 2, Bánfai 3, Kácsor 6, Kellermann, Kuczora 2 (1), Pál 4 (4), Schatzl 4, Simon 1, Stranigg 1, Szilovics, Tóth 1, Vámos 3, Zsiborás. Edző: Golovin Vlagyimir Oroszország: Karabutova, Kolesznyikova, Verescsak (kapusok), Gorjacseva 1, Izmajlova, Kirdijaseva 1, Krakmaleva, Lebedeva, Levcsina 1, Maszlova 7, Mikhajlicsenko 8, Szidnyina 4, Szinelnyikova 2, Szkivko 1, Szobkalo, Turuszina 2. Edző: Ljubov Szidoricseva Hétméteresek: 7/5, ill. 3/2 Kiállítások: 4, ill. 6 perc A másik elődöntőn: Hollandia–Norvégia 31–29 Döntő: Július 21., vasárnap, 17.30: Magyarország–Hollandia (Tv: Duna World)

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.