UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-07-21 20:54

Leány U19-es kézi Eb: itt az újabb csoda, ismét aranyérmes a válogatott

Nincsenek szavak, százszázalékos mérleggel nyerte meg a győri U19-es kézilabda Európa-bajnokságot a magyar leányválogatott. Golovin Vlagyimir együttese a döntőben 27–20-ra verte meg a hollandokat, és újabb felejthetetlen élményt szerzett hazai világversenyen.

Aki ott volt egy éve Debrecenben, aligha felejti a női junior kézilabda-világbajnokságot és Háfra Noémiék történelmi diadalát. Nos, az „utódok” ugyanúgy felmondták a leckét a győri U19-es Európa-bajnokságon, Golovin Vlagyimir ismét a döntőbe kormányozta csapatát.

Debrecen,Győr: a tavalyi vb után az Eb-n is aranyérmet nyert a magyar válogatott Forrás: MKSZ
Debrecen,Győr: a tavalyi vb után az Eb-n is aranyérmet nyert a magyar válogatott Forrás: MKSZ
A fináléig vezető úton voltak elsöprő sikerek és drámai győzelmek is, de semmi kétség sem férhetett ahhoz, hogy a magyar válogatott teljesen megérdemelten jutott el az aranycsatáig. Ahol utánpótlás-eseményeken páratlan atmoszféra fogadta, talán az ETO BL-meccsein sem zúg hangosabban az Audi Aréna. Kisebb meglepetésre a holland válogatott várt a mieinkre a döntőben, a narancsmezesek korábban nem szerepeltek kiemelkedően a korosztály világversenyein: 2017-ben az EYOF-on a nyolcadik, az Eb-n a tizedik, míg tavaly a vébén a hetedik helyet szerezték meg. A győri tornán viszont kijött nekik a lépés, megverték a vb-címvédő oroszokat, többször bizonyították, hogy jó csapatot alkotnak. Viszont hiába az erős rivális, az embernek az volt az érzése, ebben a környezetben, hazai  pályán lehetetlen kikapni. Kácsor Grétáék ennek megfelelően estek az ellenfélnek, s mindjárt az első támadásból – Tóth Nikolett révén – meg is volt a vezetés. Azonban az első tíz percben még nem sikerült megtörni a hollandokat (4–4). Aztán viszont, ahogy szinte az eddigi összes mérkőzésen, elkezdte felőrölni a riválist a csapat, a 24. percen Kácsor üres kapus találatával már néggyel vezetett, jött is a holland időkérés (10–6). De hiába, a félidő hajrájában már ellenállhatatlan volt a Golovin-csapat, és hétgólosra szélesítette a szakadékot. S akkor itt emlékezzünk meg a parádés magyar védekezésről és Herczeg Lili kapusteljesítményéről, aki mindössze hét gólt engedélyezett az első harminc percben (14–7). A szünet utáni percekben aztán jött az oroszok ellen is tapasztalt rövidzárlat, amelynek Arany Rebeka vetett véget, és szerencsére csak egy gólt faragtak a hollandok ez idő alatt. A folytatásban percről percre biztosabb lehetett mindenki abban, hogy a magyar lányok örülhetnek a végén.
Golovin Vlagyimir újra a csúcsig kormányozta a magyar csapatot Fotó: Cseh Péter/MKSZ
Golovin Vlagyimir újra a csúcsig kormányozta a magyar csapatot Fotó: Cseh Péter/MKSZ
Herczeg a kapuban továbbra is parádézott, elöl pedig – bár becsúsztak a hibák – mindig volt egyéni villanás. A 60. percben pedig Zsiborás Luca gólja megkoronázta a sikert, 27–20-szal Európa-bajnok lett Golovin Vlagyimir együttese. Minden korábbinál hangosabban „robbant fel” az aréna, kezdődhetett a megérdemelt ünneplés. De előtte azért megkérdeztük a büszke szövetségi edzőt a látottakról: „Nagyszerű mérkőzést játszottunk, mindent sikerült végrehajtani, amit elterveztünk – kezdte értékelését Golovin az utanpotlassport.hu-nak. – A kezdés előtt azt mondtam a lányoknak, élvezzék ki a pillanatot. Újra hasonlóan szépet élhettünk át, mint tavaly Debrecenben. Megérdemlik a sikert, megérte az egész évben befektetett munka.” A meccs hőse ismét Herczeg Lili volt, aki közfelháborodásra nem kapta meg a torna legjobb kapusának járó címet. Persze, ez nem zavarta az újdonsült Európa-bajnokot. „Az első perctől kezdve elképesztő hangulatban volt részünk – emlékezett vissza Herczeg. – Felemelő érzés volt a győzelem is, meg persze az is, amikor az egész aréna a nevemet skandálta. Ezt az élményt alighanem soha nem felejtjük el.”

LEÁNY U19-ES KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, GYŐR Döntő MAGYARORSZÁG–HOLLANDIA 27–20 (14–7) Magyarország: Herczeg, Szabó D. (kapusok), Albek 1, Arany 4, Bánfai, Kácsor 2, Kellermann, Kuczora 3, Pál 4 (3), Schatzl 4, Simon 2, Stranigg, Szilovics, Tóth 4, Vámos 2, Zsiborás 1. Edző: Golovin Vlagyimir Hollandia: Trooster, Schutrups, Huiberts (kapusok),  Amsen, Daleman, Dekker 3, Krullaars 4, Nüsser 3 (1), Sprengers 4, Ternede, Theron, Tutert, Van 2, Van, Van 4 (1), Winkels. Edző: Tijsterman Monique Hétméteresek: 3/3, ill. 3/2 Kiállítások: 4, ill. 6 perc

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.