UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2019-07-23 19:06

Asztalitenisz: ki az a Lu Kai-yang?

A férfiak szövetségi kapitánya, Aranyosi Péter elmondta, a Magyar Asztalitenisz-szövetség szándéka, hogy honosítsa a 17 éves kínai játékost, Lu Kai-yangot, aki április óta készül idehaza. A szakember úgy véli, a honosítás helyes út lehet a magyar pingpongban.

Áprilisban érkezett honosítás céljából Magyarországra a 17 éves kínai asztaliteniszező, Lu Kai-yang. Az ifjú legnagyobb eredménye az, hogy még ifiként csapatban harmadik lett a kínai bajnokságon, a csapatban háromszoros világbajnok Van Zhen–donggal is az oldalán. Lu honlapunknak elmondta, első pillantásra megtetszett neki a magyar közeg.

A 17 éves Lu Kai-yang szeret Magyarországon lenni Fotó: Mura László
A 17 éves Lu Kai-yang szeret Magyarországon lenni Fotó: Mura László
„Arra gondoltam, amikor megérkeztem, mennyire csodálatos ez az ország, az emberek meg kedvesek. Sajnos, egyelőre nem beszélek magyarul, így elég nehéz ismerkednem a helybeliekkel, ám szerencsére vannak Magyarországon élő kínai barátaim, ez nagyban megkönnyíti az ittlétet.” A férfiak szövetségi kapitánya, Aranyosi Péter fejtette ki a meglehetősen érdekes történetet arról, hogyan is került ide az ifjú. „A tavalyi szezonban az osztrák élvonalban játszott négy mérkőzést, ekkor figyeltem fel rá, mivel nagyon kiemelkedő volt a teljesítménye. Mint kiderült, ott is honosítani szerették volna, ám gondok adódtak a papírjai intézésével. Ekkor vettük fel a kapcsolatot az osztrák elnökkel, aki nagyon készséges és segítőkész volt ez ügyben. Azt mondta, ha meg tudjuk oldani azt, hogy itt legyen, akkor ennek semmi akadálya.” Megtudtuk, Lu egyelőre csak teszteli a magyar közeget – a hazai edzők meg őt. „Az eddigiek alapján jó esélyt látok arra, hogy honosítjuk, ám erre próbaidőt tűztünk ki ősz közepéig. Fontos versenyeken kell részt vennie a nyáron, amelyeken látjuk, mire is képes az igazán komoly helyzetekben. Nem biztos, hogy az, aki jó az edzéseken, ugyanolyan szintet képvisel a megméretéseken is. Száz százalékig biztosnak kell lennünk abban, hogy nem esik össze, bírja a nyomást, és legalább a képességeinek nyolcvan-kilencven százalékát hozza” − meséli a szövetségi kapitány. Megkérdeztük a fiútól, melyek a legnagyobb erősségei, és miben szeretne fejlődni. „Úgy vélem, kiemelkedő az asztalközeli játékom, és rendkívül gyorsnak is tartom magam. A féltávról való kétoldalas játékomon szeretnék a leginkább javítani, mindezt több visszapörgetéssel. Ha ezeket megvalósítom, és hasonlóan keményen dolgozom, mint eddig, akkor akár top ötvenes játékos is válhat belőlem, és jól szerepelhetek a világversenyeken.” A kapitány szerint a honosítás helyes út lehet a magyar asztaliteniszben. „Biztos, hogy sokakban felvetődik a kérdés, mennyire jó ez a megoldás a sportágunknak. Meggyőződésem, hogy ezzel mindenki nyer, hiszen minél nagyobb a konkurencia idehaza, annál nehezebb lesz bekerülni a válogatottakba. Ennek felfelé kell vinnie a nívónkat. Semmi kétségem afelől, hogy lesznek látható pozitív hatásai.” További korosztályos hírek ASZTALITENISZBEN a sportági aloldalunkon.