UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2019-07-25 11:57

Úszás: zöld-fehér csillogás avagy robbantott az FTC szakosztálya

Két ferencvárosi fiatal is berobbant a nemzetközi élmezőnybe a kazanyi junior Európa-bajnokságon, Mihályvári-Farkas Viktória kétszer, Török Dominik Márk egyszer állhatott dobogóra az oroszországi kontinensversenyen. Edzéslátogatáson jártunk az FTC feltörekvő szakosztályában.

Újra csillog az FTC úszószakosztálya. Miközben a felnőttmezőnyben olyan hazai klasszisok képviselik az ország legnépszerűbb egyesületét, mint Verrasztó Dávid és Evelyn, Szilágyi Liliána, valamint Biczó Bence, addig a korosztályos mezőnyben is villognak a versenyzőI. A nemrég véget ért kazanyi junior Európa-bajnokságon az egyéni érmek számát tekintve a Ferencváros volt a legsikeresebb: Mihályvári-Farkas Viktória 400 m vegyes a második, 1500 m gyorson pedig a harmadik helyen ért célba, míg Török Dominik Márk 200 m pillangón ezüstérmet nyert.

Mihályvári-Farkas Viktória kétszer is felállt a kazanyi dobogóra Forrás: MÚSZ
Mihályvári-Farkas Viktória kétszer is felállt a kazanyi dobogóra Forrás: MÚSZ
Mihályvári-Farkas már rutinos Eb-résztvevőnek számított Oroszországban, hiszen egy évvel korábban Helsinkiben is kipróbálhatta magát. Az idén viszont már nem csak a tapasztalatszerzés volt a cél Kutasi Gergely tanítványának: éremesélyesként utazott el, és kétszeres érmesként tért haza. „Csak reménykedtem benne, de nem gondoltam, hogy két számban is felérek a dobogóra. Nehéz kiszámítani a verseny előtt, hogy mire lehet képes az ember, mert az utánpótlásban egy év alatt is rengeteget változhat a mezőny. Örülök, mert tényleg jól sikerült, az meg csak további pluszt adott, hogy az enyém lett az első magyar érem.” A 15 éves lánnyal szemben a 17 esztendős Török Dominik Márk Eb-újoncnak számított, azonban egyáltalán nem úgy nézett ki, mintha először úszna világversenyen. Érett versenyzésével az egész mezőnyt meglepte.
Török Dominik Márk az ezüstig pillangózott az Eb-n Fotó: Derencsényi István/MÚSZ
Török Dominik Márk az ezüstig pillangózott az Eb-n Fotó: Derencsényi István/MÚSZ
„Szeptember óta dolgozom együtt edzőmmel, Molnár Ákossal. Akkor azt tűztük ki célul, hogy legyen meg az Európa-bajnoki részvétel, esetleg egy döntő. A dobogóról még néhány hónappal ezelőtt sem álmodtam, ezért tényleg nagyon boldog vagyok, mert nagy utat jártam be egy év alatt.” Az eredmények jól mutatják, hogy a két éve érkezett az ötvenméteres népligeti medencébe a Formaggini László, Kutasi Gergely, Molnár Ákos összetételű edzői garnitúra, az eredmények pedig ennyi idő elteltével már kézzel foghatóak. S minderre a jövőben is megvan a garancia, hiszen nap, mint nap több tucat fiatal tempózik a Fradiban. „Minden egyesületnek az alapja, hogy milyen az utánpótlása, miből tud meríteni – fogalmazott az egyik tréner, Kutasi Gergely. – A legfontosabb, hogy legyenek olyan gyerekek, akiket idővel fel tudunk karolni, és versenyzőket képezhetünk belőlük. S az is lényeges szempont, hogy a kicsik lássanak maguk előtt példaképeket, előttük járó fiatalokat, és az említett eredményeket látva azt gondolhatják, hogy ha keményen dolgoznak, ők is képesek lehetnek hasonló sikerekre.” További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.