UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2019-07-26 17:15

Udvarhelyi Gábor, a vívók szövetségi kapitánya: elégedett vagyok a fiatalok egész éves teljesítményével

A vívók szövetségi kapitányával, Udvarhelyi Gáborral beszélgettünk arról, hogyan látta a négy, még utánpótláskorú fiatal teljesítményét a nemrégiben véget ért budapesti felnőtt-világbajnokságon. Mindemellett áttekintettük, hogyan jutottak el az ifjú versenyzők a BOK-csarnokig az idén.

A párbajtőröző Siklósi Gergely aranyérmével, a kardvívó Szatmári András és a férfi kardcsapat ezüstérmével kijelenthető, sikeresen zárta a budapesti felnőtt-világbajnokságot a magyar csapat a BOK-csarnokban. Mindazonáltal voltak olyan, még utánpótláskorú fiatalok is, akik bravúrgyőzelmeket arattak, tisztesen helytálltak.

Pusztai Liza csapatban brillírozott Budapesten Forrás: MTI/Illyés Tibor
Pusztai Liza csapatban brillírozott Budapesten Forrás: MTI/Illyés Tibor
PUSZTAI LIZA, a BVSC-Zugló 18 éves kardvívója Liza az olimpiai kvalifikációs sorozatra meglehetősen sűrű programmal hangolt: a foggiai junior Eb-vel, valamint a toruni világbajnoksággal indult a menetelése. Olaszországban egyéniben a dobogó legfelső fokára állhatott, míg a csapattal bronzérmet szerzett. Lengyelországban a csapattal sikerült aranyérmet nyernie, egyéniben viszont a negyeddöntőben kiesett; hatodik lett. Ezt követően állt fel a moszkvai Grand Prix-verseny dobogójának harmadik fokára egyéniben, és ezzel bekerült a felnőtt-világranglista legjobb tíz versenyzője közé. Mindez a düsseldorfi felnőtt Európa-bajnokság előtt történt, amelyen csapatban történelmi ezüstérmet szerzett. Budapesten, egyéniben nem jött ki Lizának a lépés, ugyanis a 16 közé jutásért 15:9-re kapott ki az amerikai Mariel Zagurisztól. Amit viszont a csapatverseny során bemutatott, azt nehéz szavakba önteni. A nyolcaddöntőben befejezőemberként, 41:32-es lengyel vezetésnél állt szemben Malgorzata Kozaczukkal, és elképesztő vívást bemutatva megfordította a párharcot: 13:1-re húzta be az asszót, így nyertek a magyarok 45:42-re. „Akkora bravúrokat csinált csapatban, amilyeneket még én sem láttam soha − emlékezik vissza a szövetségi kapitány, Udvarhelyi Gábor. − Borzasztóan dinamikus volt, nem csoda, hogy teljesen leblokkolt a lengyel versenyző. Nem ez volt az egyetlen remeklése; az ukránok ellen, az ötödik helyért is bemutatott egy 12:2-es asszót, amely nagyban hozzájárult az értékes helyezés megszerzésében. Habár egyéniben nem úgy szerepelt a világversenyeken az idén, ahogyan azt várta, csapatban elképesztő volt, és ez óriási motiváció lehet neki jövőre. A csapatverseny volt a fontosabb, hiszen ez a legmérvadóbb a kvalifikációs sorozatban, és ez szerencsére, kiválóan sikerült.”
Muhari Eszter egyéniben a legjobb 32-ig jutott Budapesten Forrás: Origo
Muhari Eszter egyéniben a legjobb 32-ig jutott Budapesten Forrás: Origo
MUHARI ESZTER, a Budapesti Honvéd 16 éves párbajtőrvívója Eszter sem fogta vissza magát az idén, hiszen − a felnőtt világversenyeken kívül − mindent megnyert: egyéniben kadét világ- és Európa-bajnok lett, egyedülálló módon országos bajnoki címet szerzett a kadét-, a junior- és a felnőttmezőnyben is, így méltán volt befejező embere a negyeddöntőig jutó felnőtt párbajtőrcsapatnak a düsseldorfi Eb-n. A kontinensviadalon egyéniben sem vallott szégyent; a 32 közé jutásért kapott ki spanyol Sara Fernández Callejától.  Muhari egy körrel előrébb lépett a budapesti világbajnokságon: a 16 közé vívott asszóban kapott ki az észt Katrina Lehisztől. Meg kell említeni azt is, hogy a csoportkörben legyőzte a szakág londoni olimpiai bajnokát, az ukrán Jana Semjakinát. Fiatal kora ellenére a csapatban ráadásul befejezőember volt, csupán a későbbi győztes kínaiakkal szemben maradt alul a válogatott a 16 között. „Ne felejtsük el Eszterről, hogy még kadétkorú. A kontinenstorna és a vb tehát óriási próbatétel volt neki, és minden dicséret megilleti a teljesítményét, szépen vívott” − mondta a szövetségi kapitány.
Koch Máténak nem sikerült a főtáblára jutnia a BOK-csarnokban
Koch Máténak nem sikerült a főtáblára jutnia a BOK-csarnokban
KOCH MÁTÉ, a Vasas 19 éves párbajtőrvívója A pasarétiek junior világ- és Európa-bajnoka pályafutása második bronzérmét szerezte a felnőtt világkupa-sorozatban az idén: 2016-os, heidenheimi sikere után idén Párizsban állhatott fel a dobogóra. Ez a siker rögtön a felnőtt magyar ranglista élére repítette, így egyértelmű volt, hogy az Eb-n és a vb-n is bizonyíthat, méghozzá csapatban és egyéniben egyaránt. Düsseldorfban a párbajtőrcsapat Mátéval a fedélzeten a bronzcsatában az észteket legyőzve harmadik lett, igaz, ő egyetlen asszót sem vívott. Egyéniben nem sikerült a bravúr; a legjobb 64 között maradt alul. Budapesten egyéniben a főtáblára jutás első körében vereséget szenvedett a rutinosabb olasz olimpiai ezüstérmes Marco Ficherától. Csapatban ezúttal szóhoz jutott: a chileiek elleni ütközeten vívott egy asszót, és azt be is húzta. Udvarhelyi szerint Máténak szüksége van még időre ahhoz, hogy igazán „beérjen”: „Egyéniben nagyon tapasztalt sportoló bizonyult jobbnak nála. Ez volt élete első felnőtt vb-je, és − habár kétszeres junior világbajnokról beszélünk − szoknia kell még a közeget, hiszen ez más kávéház, idő kell, amíg kifizetődik a befektetett munka. A párbajtőr nem a gyerekek sportja, nagyon ritka az, amikor valaki már fiatalon stabilan hozza az eredményeket.”
Nagy Dávidnak a 64 között parancsoltak megálljt Budapesten Forrás: Bizzi Team
Nagy Dávidnak a 64 között parancsoltak megálljt Budapesten Forrás: Bizzi Team
NAGY DÁVID, a Vasas 20 éves párbajtőrvívója Dávid kiemelkedően teljesített az idei világversenyeken. A junior és felnőtt magyar bajnokságot egyaránt megnyerte, egyéniben az utánpótláskorúak toruni világbajnokságán ötödik lett, míg csapatban társaival megvédték címüket. Mindemellett a heidenheimi felnőtt világkupa-versenyen a negyeddöntőig jutott, s  két világbajnok társával osztozott a felnőtt-világversenyek indulási jogán. Sikeresen kvalifikálta magát a budapesti vb főtáblájára, ahol az első fordulóban, a 64 között búcsúztatta őt a kazah Dmitrij Alexanin. „Dávid fegyelmezett és komoly vívó, bármikor betörhet a legjobbak közé a felnőttek között is. Úgy vélem, Andrásfi Tibor, Koch és Nagy is ott lehet a legjobbak között, ha kitartóan, ugyanilyen elánnal dolgozik” − mondta a szakember, és hozzátette azt is, hogy elégedett a fiatalok egész éves teljesítményével. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.