UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2019-07-27 20:51

Labdarúgás: F. Torres döntött, Spanyolország az U19-es Eb-t is megnyerte, a többit úgyis elfelejtjük…

A spanyol U19-es válogatott a könnyen feledhető, örményországi korosztályos kontinenstorna végén, Ferrán Torres duplájával 2–0-ra győzött a fináléban Portugália ellen. A spanyolok 11. sikere rekordnak számít ebben a korosztályban, arra pedig 2011 után először láthattunk példát, hogy a spanyolok ugyanabban az évben az U19-es és az U21-es Eb-t is megnyerjék.

Az idei U19-es labdarúgó Európa-bajnokság nem fog mély nyomokat hagyni a futballszurkolókban, és nemcsak azért, mert az örményországi torna legtöbb meccsét minimális érdeklődés mellett rendezték meg. Hanem azért is, mert szakmailag elég nehéz értékelni egy olyan nyolccsapatos Európa-bajnokságot, melyen házigazdaként részt vehetett a 0 ponttal és mínusz 11-es gólkülönbséggel záró Örményország, de nem volt például ott az U17-es korosztályban Európa-bajnok Hollandia, az U20-as világbajnok Ukrajna, vagy a két éve több korosztályban is taroló Anglia. (A magyar U19-es válogatott sem jutott ki a tornára, miután tavasszal Norvégia, Németország és Horvátország mögött, egy ponttal, rúgott gól nélkül utolsó lett az elitkörös selejtezőcsoportjában.) Nehéz szakmaiságról beszélni egy olyan torna után, amelyen az egyik leggyakoribb végeredmény a 4–0 volt: a 15 meccsből három végződött 4–0-val és összesen hat olyan találkozó volt, amelyiken legalább háromgólos különbség alakult ki a mérkőző felek között. Továbbá azt is érdemes megfontolni, érdemes-e néhány héttel egy U20-as világbajnokság és egy U21-es Európa-bajnokság után U19-es Eb-t rendezni, amikor a legjobb tinédzserek nagy része utóbbi két tornán vett részt. A spanyolok az U21-es Eb-t idén már meg is nyerték, a franciáknak, az olaszoknak és a portugáloknak pedig három hónapon belül ez már a harmadik nagy korosztályos tornája volt az U17-es és U21-es Eb, valamint az U20-as vb után, és aligha az örményországi tornára küldték a legjobb, húsz év alatti futballistáikat.

A spanyolok mindkét gólját Ferrán Torres lőtte a portugálok elleni fináléban Fotó: uefa.com
A spanyolok mindkét gólját Ferrán Torres lőtte a portugálok elleni fináléban Fotó: uefa.com
Persze, mindez semmit sem von le a döntőig veretlenül eljutó spanyol és portugál csapat érdemeiből. A két együttes a csoportkörben is megmérkőzött, akkor 1–1-es döntetlenre végeztek. A tavalyi, finnországi U19-es Eb-t megnyerő portugálok a spanyolokon kívül a másik három ellenfelüket nagy fölénnyel győzték le. Az olaszokat 3–0-ra, az örményeket és az íreket 4–0-ra, vagyis a fináléig a spanyolokon kívül mástól gólt sem kaptak. A spanyoloknak ellenben nehezebb útjuk volt, mert az olaszok ellen ki-ki meccsen 0–1-ről kellett fordítaniuk a négy közé jutásért, majd az elődöntőben a franciák ellen 0–0 után 11-esekkel jutottak be a fináléba. A döntőben viszont az előjelek után meglehetősen könnyedén győztek egy bizonyos F. Torres duplájával. Az illetőt ugyan nem Fernando Torresnek hívják, mint a visszavonulását néhány hete bejelentő világ és Európa-bajnok spanyol csatárt, hanem Ferrán Torresnek, és nem csatár, hanem támadó középpályás, de a Valencia első csapatában 19 éves korára 53 tétmeccsen játszó futballista így is szép jövő előtt áll. A 34. percben bal oldali beadást követően, fél fordulatból lőtt 11 méterről a kapuba, majd az 51. percben egy újabb szélről belőtt labdára érkezett a hosszún, és ezúttal egy igazítás után, laposan lőtt a kapuba. A portugálok ezután már nem tudtak újítani, így a spanyolok 2002 óta nyolcadszor nyerték meg ebben a korosztályban az Eb-t, összesen pedig 11-edszer (ezzel a tízszeres győztes Angliát megelőzve a spanyolok a csúcstartók), az a bravúr pedig 2011 után másodszor sikerült a spanyoloknak, hogy ugyanazon évben az U21-es és az U19-es Eb-t is megnyerték. A torna gólkirálya négy találattal Csoboth Kevin benficás csapattársa, a portugál Goncalo Ramos lett, aki négy találatig jutott.

U19-ES EB (ÖRMÉNYORSZÁG) DÖNTŐ Spanyolország–Portugália 2–0 (F. Torres 34. és 51.) KORÁBBI EREDMÉNYEK Elődöntők Spanyolország–Franciaország 0–0, 11-esekkel 4–3 Portugália–Írország 4–0 Csoportmeccsek Örményország–Spanyolország 1–4 Portugália–Olaszország 3–0 Spanyolország–Portugália 1–1 Örményország–Olaszország 0–4 Örményország–Portugália 0–4 Spanyolország–Olaszország 2–1 Norvégia–Írország 1–1 Franciaország–Csehország 3–0 Csehország–Norvégia 0–0 Franciaország–Írország 1–0 Írország–Csehország 2–1 Franciaország–Norvégia 1–0