UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2019-07-28 21:36

Vízilabda: mesébe illő döntő után Európa-bajnok az U15-ös fiúválogatott

Álomszerű kezdés után, a második félidőben fegyelmezett és taktikus játéka révén végül hat góllal győzte le a magyar U15-ös fiú vízilabda-válogatott a montenegróit a korosztály első Európa-bajnokságának döntőjében.

A bulgáriai Burgaszban rendezett fiú U15-ös vízilabda Európa-bajnokság utolsó mérkőzésén is érdekelt volt a magyar válogatott, hiszen a Vincze Balázs szövetségi kapitány, Derekas Szilárd szövetségi edző és Kiss Csaba másodedző által irányított csapat egészen a döntőig menetelt a kontinensviadalon. Az odáig vezető út sem volt egyszerű. Kicsit sem. A csoportjában utolsó másodperces góllal kapott ki a gárda Horvátországtól, így a nyolcaddöntőben folytatta , ahol az oroszokkal találta magát szemben, de a könnyed 11–5-ös siker megalapozta az egyenes kieséses szakaszt, hiszen később a szerbeket (12–11), majd az elődöntőben az olaszokat (8–6) is legyőzték a fiatalok. A fináléban az a Montenegró várt a magyarokra, amely a csoportjában szintén második helyen végzett, és az elődöntőben a görögöket verte magabiztosan (13–8). A két finalista csapat jól ismerte egymást, hiszen már találkoztak a montenegrói Eb-selejtezőn (akkor még Varga Tamás és Nádor Zsombor irányította a magyarokat), ahol a magyar együttes kilenc góllal (15–6) legyőzve a házigazdákat, első lett a tornán. végA podgoricai nagy siker után azonban Vincze Balázs úgy fogalmazott, hogy a kilenc gólos differencia kicsit csalóka, hiszen nem sokkal előtte a szerbiai felkészülési meccsen a Veljko Uskokovics által dirigált gárda győzött. A válogatott tagjai mégis úgy gondolták az Eb előtt, hogy a magyar a jobb csapat és többek között a csapatkapitány Gaszt Roland, a balkezes gólzsák Nagy Ákos és hatalmas bombáiról hírhedt Szalai Péter is  az aranyérmet tudta elképzelni Bulgáriában.

u kovács
u kovács
A olasz–görög bronzmeccs után, amelyet 9–8-ra az itáliaiak nyertek, hamar lecserélődtek a burgaszi uszoda szurkolói zászlói magyarra, és szinte telt ház előtt kezdődött az év legfontosabb meccse. Nem is akárhogyan! Tymcyna Máté balról  pattintott lövéssel pécézte ki a hosszú sarkot, majd Nagy Ákos emberelőnyből volt eredményes. A magyar kapuban Csite Lóránd kétszer is védett, kicsivel később Szalai Péter kapott remek labdát megúszásban, és középről vágta a kapuba (3–0). Aztán jött Gaszt Roland, aki a saját térfelén szerzett labdát, hogy Nagy Ákos centerezni tudjon Szalainak, aki közelről lőtte a negyediket. Az ellenfél közben továbbra is próbálkozott, de vagy Csite vagy a blokk vagy a kapufa segített. Nem, úgy mint a másik oldali hálóőrnek, Andrija Bjelicának: Gaszt – nyakában a védőjével – fordult a kapu elé, és állította be az első negyed végeredményét (5–0). A második felvonást góllal kezdte az ellenfél, Josip Reichel ötméteresből talált be, de Nagy Ákos újra egyedül maradt a kihívó kapuja előtt, és ezúttal a rövid alsót választott (6–1). Csite kétszer is kiütötte a játékszert, Szalai pedig váratlan bombát zúdított a hálóba, de Tymcyna talán még annak a löketnek a sebességét is képes volt növelni egy-két km/órával. A montenegróiaknak 8–1 után nem maradt kedvük a középkezdésre. Gaszt az ujján pörgetve a lasztit várta, hogy majd csak vállalkozik rá valaki az ellenfélből. Úgy is lett, de az első félidő kegyelemdöfése sem maradt el. Nagy Ákos gyönyörű ejtést húzott elő , és a 9–2-es félidei eredményhez az kellett, hogy Csite 11 másodperccel a második negyed vége előtt kapja az első akciógólját, csavarból.
u nagy
u nagy
A hétgólos előnyből, a harmadik játékrész elején hármat gyorsan leadott a csapat. Az ellenfél kicsivel több mint két perc alatt többször talált be, mint addig két negyed alatt (9–5), így Vincze Balázs időt kért. Ez jót tett, Nagy- és Kis-gól is született, előbbi szerzőjét Ákosnak, utóbbiét Ferencnek hívták. Bár ezt a nyolc percet Montenegró nyerte 4–2-re, az előny nem apadt tetemesen (11–6). A zárónegyed elején Nagy gondoskodott róla, hogy az ellenfél ne is álmodjon a csodáról, újabb szép gólt lőtt. A montenegróiak közül igazán csak Vladan Vukicsevics hitte el, hogy lehet még keresnivalójuk. Ő próbálkozott a legtöbbet, ő szerezte a következő találatot. Ám Nagy újra villant, majd időkérés utáni figura következtében Szalai az egyik legszebb magyar gólt jegyezte bejátszásból (14–7). Két és fél perccel az Európa-bajnokság vége előtt a montenegrói edző időt kért. Ekkor már mindenki tudta, hogy eldőlt a bajnoki cím sorsa, a magyar fiúk is megengedtek maguknak néhány nagy mosolyt és pacsit a vízben. Ha Montenegró a maradék időben abban a ritmusban termelte volna a gólokat, mint a magyar női válogatott a Dél-Korea elleni 64–0-s rekordarányú sikert hozó vb-meccsen, akkor is csak kettőre zárkózott volna. Itt volt a vége, ám kettőt azért még összehozott a végén az ellenfél, de ötméteresből Tamás Kevin is feliratkozott az eredményjelzőre, amely a dudaszó pillanatában 15–8-at mutatott. A magyar közönség az utolsó percben már állva tapsolt a fiúknak, a medencében kezdődő ünneplés közben pedig a magyar zászlók a lelátó korlátjairól a vízbe repültek. Magyarország U15-ös fiúválogatottja megnyerte a korosztály első Európa-bajnokságát, a torna legértékesebb játékosának pedig Nagy Ákost választották, aki 26 találatával a gólkirályi címet is elnyerte. „Ahogy a fiúk teljesítettek az első két negyedben, az meseszerű volt – kezdte értékelését Vincze BalázsUtána, ahogyan a szerbek elleni bravúros két negyedet követően, most is jött egy kis visszaesés, de szerencsére tudtuk tartani a kellő különbséget. 9–2-nél elhittük mindannyian, hogy megvan, de azért Montenegró jó csapat. Az eleje azért alakult úgy, mert gyakorlatilag repültünk a víz fölött. A horvátok elleni meccs után, amikor az utolsó másodpercben kaptunk gólt, én lelkileg borzasztóan mélyre kerültem. A srácok képesek voltak felállni, s Derekas Szilárd és Kiss Csaba nemcsak a fiúkba, hanem belém is hitet öntött, hogy van lehetőség a szerbek ellen is nyerni. Utólag mondhatjuk, hogy minden így volt jól.”

FIÚ U15-ÖS EURÓPA-BAJNOKSÁG, BURGASZ (BULGÁRIA) Döntő Magyarország-Montenegró 15–9 (5–0, 4–2, 2–4, 4–3) Gólszerzőink: Nagy Á. 6, Szalai 4, Tymcyna 2, Gaszt, Kis, Tamás Az Eb-győztes csapat Kapusok: Csite Loránd, Gyapjas Viktor Mezőnyjátékosok: Fekete Paolo, Nagy Ákos, Szépfalvi Gergő, Besenyei Áron, Barics Bence, Gaszt Roland, Tamás Kevin, Kis Ferenc Ágoston, Országh Mihály, Tymcyna Máté, Mészáros Bálint, Szalai Péter, Pál-Szabó Norbert Edzők: Derekas Szilárd, Kiss Csaba, Vincze Balázs

  További korosztályos híreink VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.