UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2019-07-30 11:40

Vitorlázás: ígéretes eredmények születtek az ifjúsági világbajnokságon

A 29er magyar menője, Jeney Máté és De Jonghe Artúr 7. helyen végzett az ifjúsági világbajnokságon, de a lány 420-as páros is futott második helyezést futamban – számol be a történetekről a szövetség honlapja.

Hét hajóosztályban – leány és fiú 420, 29er és Laser Radial, valamint fiú RS:X – indultak magyar vitorlások a lengyelországi Gdyniában zajló ifjúsági világbajnokságon.

Jeney Máté és De Jonghe Artúr a 7. helyen végzett a lengyelországi ifjúsági világbajnokságon Fotó: Szymon Sikora
Jeney Máté és De Jonghe Artúr a 7. helyen végzett a lengyelországi ifjúsági világbajnokságon Fotó: Szymon Sikora
A versenyen többnyire – egy nap kivételével – könnyebb, 6-12 csomós szélben tartották a futamokat, a kivételnek számító napon 18-23 csomós szélben versenyeztek a magyar reménységek. A legjobb eredményt a már eddig is számottevő nemzetközi sikereket magáénak tudó fiú 29er kettős, Jeney Máté és De Jonghe Artúr érte el: a 7. helyen végzett a 28 fős mezőnyben. A megrendezett 13 futam csaknem felében az első 10 között haladtak át a célvonalon, közöttük egy 2. és két 4. pozíciót elérve. A lányok között a 22. helyezést szerezte meg a 25 rajthoz álló egység között Kis-Szölgyémi Luca és Ugron Hanna, de futottak egy 11. helyet is. 29 induló közül a 13. helyen végzett a fiú RS:X-ben Pálinkás Tamás. A fiú szörfös mezőny ugyancsak 13 futamot teljesített, a magyar versenyző háromszor ért célba az első tíz között. A 420-as mezőnyöknek kilenc futamot rendeztek, a Litkey Janka, Érdi Hanna leány kettős a 21. helyen végzett, de az utolsó előtti futamban másodikként ért célba, ami feltétlenül biztató, amellett elértek még egy 10. helyezést is, és több futamban jó pozícióban értek fel az első bójához. A fiúk között ugyanebben az osztályban Szűcs Benedek és Batiz Ábel szállt vízre Gdyniában, a 30 egységet felvonultató mezőnyben a 18. volt a legjobb helyezésük, végül a 25. helyen végeztek. „Kiemelkedett a mezőnyből a győztes új-zélandi kettős, akik gyenge és erős szélben is tudtak futamot nyerni és nem sokkal korábban megnyerték az osztály világbajnokságát is Portugáliában” – mondta a magyar egységek edzője, Regős Attila. A 420-as osztályban az egységesen a helyszínen kapott Nautivela-hajók és Zaoli-vitorlák összerakására és beállítására két nap állt rendelkezésre. Mindkét Laser Radial osztályban volt magyar induló, a lányok között Kis-Kapin Karina a 34. helyen végzett a 47 fős mezőnyben, a fiúk között pedig Zink Leon 51. lett az 57 induló között. További korosztályos hírek VITORLÁZÁSBAN a sportági aloldalunkon.