UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2019-08-02 08:56

Knoch Viktor Pekingre már az olimpiai keretben látná tanítványait

„Tehetségesek, és látni rajtuk, hogy minden edzésen küzdenek. Szerintem minden adottságuk megvan hozzá, hogy Pekingre beérjenek az olimpiai csapatba” – nyilatkozta honlapunknak Knoch Viktor, a pjongcsangi téli ötkarikás játékokon aranyérmes férfi rövid pályás gyorskorcsolya váltó tagja, aki manapság az utánpótlás-válogatott edzőjeként tengeti mindennapjait.

Fél éve vonult vissza az élsporttól Knoch Viktor, de imádott sportágától azóta sem tud szabadulni. Nem is akar, avagy az edzői pályán megtalálta számításait, élvezi, hogy egykori önmagát láthatja viszont a hazai short track-palántákban.

Knoch Viktor imád a juniorokkal dolgozni Fotó: Derencsényi István
Knoch Viktor imád a juniorokkal dolgozni Fotó: Derencsényi István
„Az tetszik juniorkorú versenyzőinkben, hogy ők már komolyan gondolják a sportot, megértik, mekkora téttel bír akárcsak egy edzés, és mégsem stresszelnek, kifejezetten jókedvűek, mivel nem nyomja akkora teher a vállukat, mint egy olimpiai bajnoki címvédőnek. Emellett az is fontos szempont, hogy értik, mit miért csinálunk az edzésen. Ezáltal készek a fejlődésre, és a technikájuk olyan szintre jut el már ilyen fiatalon, amiről én utánpótláskoromban álmodni sem mertem.” A sportág fejlődése az edzőtáborozási szokásokból is lemérető, a pelyhedző állú Knoch Viktor idejében még nem beszélhettünk juniorválogatottról… „Akkoriban még annyira kevesen gyorskorcsolyáztak, hogy nem volt ilyenre szükség. Aki egy kicsit is tehetségesnek bizonyult, rögtön a felnőttválogatottba került. Nagyszerűnek tartom, hogy az olimpiai keret mellett egy utánpótláscsapatot is ki tudunk állítani. Annál nagyobb motiváció a világon nincs ezeknek a fiataloknak, mint hogy a három legtehetségesebb évről évre bekerül az olimpiai válogatottba. Ez egyben az én munkámat is izgalmasabbá teszi, elvégre minden esztendőben rotálódik a juniorkeret: hárman mennek, hárman jönnek. A bormiói edzőtábornak azért is örültem, mert a kemény alapozás mellett egyfajta csapatépítő tréning jelleggel is bírt, az újak rendkívül hamar beilleszkedtek.” Az időeredmények alapján joggal bizakodhatnak a magyar utánpótlás-válogatott fiataljai, motivációjukkal sincs gond, de mégis, vajon mire lehet képes a mostani generáció? „Így a szezon elején nemigen lehet jóslatokba bocsátkozni, nyilván a versenyeken dől el, hogy a nemzetközi élmezőnyhöz képest hol tartanak a mi juniorjaink, mindenesetre én nagyon bízom bennük, és nem csak a közeljövőt tekintve. Tehetségesek, és látni rajtuk, hogy minden edzésen küzdenek. Szerintem minden adottságuk megvan hozzá, hogy Pekingre beérjenek az olimpiai csapatba.” 2022-ig még sok jégtörmelék csúszik le a korcsolyákról, az viszont vitathatatlan, hogy  Knoch Viktornál kevés szakember rendelkezik több tapasztalattal, már ami short trackes álmok beteljesülését illeti. És ezzel a gyerekek is tisztában vannak. „Nem szoktam szétanekdotázni az edzéseket, de ha valaki kéri, szívesen mesélek neki tapasztalataimról, amelyeket a 12 éves pályafutásom alatt felhalmoztam. Igen, Pjongcsangról is. Ugyanakkor a jégen nem álmodozhatnak, ott már csak technikai kérdéseket kapok, nem is elhanyagolható mennyiségben. Jó látni, hogy taktikailag, szakmailag topon vannak a magyar juniorok, ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni, elvégre a szerencse mellett ez a másik legfontosabb összetevője egy esetleges átütő sikernek. Ebben a sportágban szinte minden lépést meg kell tervezni, még jó, hogy ezt a fiataloknak nem kell külön magyaráznom. Jönnek, csinálják, nekem pedig csak annyi a dolgom, hogy minden erőmmel segítsem a fejlődésüket.” További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.