UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2019-08-03 12:10

Ökölvívó serdülő Eb: egy híján húsz magyar a ringben

Tizenhárom legény és hat leány indul a magyar színek képviseletében a serdülő ökölvívók Európa-bajnokságán, amely vasárnaptól jövő vasárnapig zajlik Tbilisziben.

A 2005-ben és 2006-ban született bokszolóknak kínál esélyt éremszerzésre a Georgia – korábban Grúzia – fővárosában  vasárnap elrajtoló Eb, amelyen tizenkilenc ifjú honfitársunk próbál szerencsét további 29 ország korosztályos tehetségeivel egyetemben. 

Tizenkilenc serdülő reménységünk lép a kötelek közé Tbilisziben forrás: boxing.hu
Tizenkilenc serdülő reménységünk lép a kötelek közé Tbilisziben forrás: boxing.hu
A serdülők – mint a korosztályos Európa-bajnokságokon szorítóba küldhető legifjabbak reprezentánsai – a lányoknál 13, a fiúknál pedig kereken 20 súlycsoportban mutathatják meg, hol tartanak a kesztyűs pofonosztás fortélyainak elsajátításában. Ilyesfajta „eurorandira” 2003 óta van módjuk a serdülőknek, akkor az első Eb-nek Olaszország adott otthont, míg legutóbb – tavaly tavasszal – Bulgária volt a házigazda. A 2018-as albenai kontinensviadal minden idők legjobb magyar szereplését hozta: hárman ezüstöt, tízen pedig bronzérmet érdemeltek ki a mieink közül a 16. serdülő Eb-n. Dobogósaink közül viszont egy sincs ott a mostani csapatban, egyszerű oknál fogva: kiöregedtek valamennyien, s immár eggyel magasabb korosztályban igyekeznek gyarapítani a sikereiket.  A bulgáriai éremeső még titokban sem remélt hatalmas diadal volt, tizenhárom medálra végképp nem számított még a legvérmesebb honi szakvezető sem – mert nem is számíthatott. S ahogyan a múlt évben, ezúttal se nagyon lehet – meg hát nem is nagyon érdemes - jósolgatni, hogy mi várható, már pusztán azért sem, mert nemzetközi tapasztalatuk alig van 13-14 éveseinknek, ahogyan persze a külföldi konkurencia erejéről is csupán a tbiliszi tapasztalatok fényében lehet majd érdemben véleményt alkotni. Egy-két kivétel, a névjegyét már letett talentum azonban akad, s örömmel adjuk közre, hogy az európai szövetség, az EUBC előzetes hírlevelében az odafigyelést külön kiérdemlők között magyart is említ, jelesül az 54 kilós Dévényi Izabellát, aki idén, Szerbiában első lett a Nemzetek Kupáján. Ami bizonyos: vasárnap délután elcsattannak az első ütések, a selejtezők négy napon át tartanak, majd egy pihenőnapot követően pénteken jönnek az elődöntők, szombaton és vasárnap pedig a – reményeink szerint magyarokat is felvonultató – finálék.

SERDÜLŐ EURÓPA-BAJNOKSÁG A magyar résztvevők Fiúk 38,5 kg: Oláh Géza, 40 kg: Kozák Kevin, 41,5 kg: Nagy Mátyás, 46 kg: Jámbor Árpád, 48 kg: Lantos Álmos, 50 kg: Petrovics Krisztofer, 52 kg: Oláh Levente, 54 kg: Bari István, 56 kg: Lakatos Ábrahám, 59 kg: Gémes Levente, 62 kg: Pék Tibor, 72 kg: Balogh József, 76 kg: Balogh Rinaldo leányok 40 kg: Koloszár Vivien, 51 kg: Csorba Csenge, 54 kg: Dévényi Izabella, 57 kg: Deák Fanni, 60 kg: Komjáthi Nóra, 70 kg: Kovács Nikolett 

További korosztályos hírek ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.