UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2019-08-09 20:40

Kosárlabda: mi történt eddig az U20-as női Európa-bajnokságon?

Az U20-as női kosárválogatott vezetőedzőjével, Gáspár Dáviddal elemeztük a Klatovyban zajló A-divíziós Európa-bajnokság eddigi eseményeit. A lányok a franciák elleni negyeddöntős vereség után az ötödik helyért küzdhetnek tovább.

Komoly változások történtek az U20-as női kosárlabda-válogatott keretében, és nem csupán azért, mert Studer Ágnes, Török Ágnes és Kiss Virág is „kiörgedett”. A Klatovyban zajló korosztályos A-divíziós Európa-bajnokságról olyan kiemelkedő játékosok hiányoznak, mint Gereben Lívia, Lelik Réka, Juhász Dorka, Mérész Beatrix vagy Kányási Veronika. Közülük a legtöbben sérüléssel bajlódnak, de leginkább Gerebenért kell szorítanunk, akinél leukémiát diagnosztizáltak.

Az U20-as lányok az ötödik helyért játszhatnak tovább Klatovyban Forrás: FIBA
Az U20-as lányok az ötödik helyért játszhatnak tovább Klatovyban Forrás: FIBA
A vezetőedzőt, Gáspár Dávidot az idei szezon előtt nevezték ki. A szövetség – a hiányzókra való tekintettel – annyit kért, maradjanak bent az első osztályban, ám a mester úgy gondolta, csapatának reális lehet bejutni a legjobb nyolcba az Eb-n. Ehhez mindenekelőtt jól kellett szerepelni a csoportban, ahol a lányok Belgium, Litvánia és Fehéroroszország válogatottjával néztek farkasszemet. Czukor Dalmáék aztán könnyedén verték a beloruszokat (82−50) és a litvánokat (62−47), emellett vállalható vereséget szenvedtek a kvartett favoritjának számító belga együttestől (58−64). „Tulajdonképpen igazolódott az, amit előzetesen reméltem, szépen játszottunk, és legyőztük, akit lehetett. A litvánokkal ugyanakkor nagyon meg kellett szenvednünk, hiszen az első negyedet hat ponttal nyerték, és innen fordítva győztünk viszonylag magabiztosan, tizenöt ponttal. Büszke vagyok arra is, ahogyan a belgákkal szemben küzdöttek a lányok: volt tartásuk, folyamatosan mentek előre, végül szoros csatában maradtak alul” − emlékezett vissza Gáspár. Jöhetett a nyolcaddöntő, ezzel együtt a portugálok elleni párharc. Tóth Orsolyáék jó játékot bemutatva, 65−53-as győzelemmel jutottak tovább. „Tökéletesen megvalósítottuk azt, amit előzetesen elképzeltünk − így a mester. − Energikusak voltunk, jól húzódtunk vissza, keményen védekeztünk, és rengeteg gyors indítást csináltunk. A sikert − ezek mellett − annak is köszönhettük, hogy jóval koncentráltabbak voltunk ellenfelünknél.” A negyeddöntőben aztán a torna egyik legnagyobb esélyesének kikiáltott francia alakulattal mérkőztek a hölgyek. Jól is kezdték a párharcot (az első öt percben négypontos előnyük volt), ám a rivális éles ritmusváltásával nem tudtak mit kezdeni. A második negyedben négy, az utolsóban mindössze két pontig jutottak, és ez vezetett a 76−33-as vereséghez. „Azt nem érzékeltem, hogy taktikailag jobbak lennének. Sokkal inkább magasságban és súlyban járnak ennyivel felettünk. Képtelenek voltunk lepattanózni mellettük, nem tudtuk azt játszani, amire valóban képesek vagyunk” − mondta a szakember. Némiképp meglepő, hogy a spanyolok kikaptak az olaszoktól, így Pusztai Petráék az előbbiekkel mérhetik össze tudásukat szombaton 13 órakor az 5–8. helyért. „Jó csapat az olasz, ugyanakkor a papírforma borult azon a meccsen. Büszkék vagyunk arra, amit elértünk, de sosem lehetünk elégedettek, így hajtunk tovább. Nehéz lesz legyőzni a spanyolokat, ám mindent megteszünk azért, hogy végül a miénk legyen az ötödik hely.” További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.