UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2019-08-10 15:27

A hetedik helyért léphet pályára vasárnap a női U20-as kosárválogatott az A-divíziós Eb-n

Szépen küzdött a spanyolok ellen a női U20-as kosárlabda-válogatott a Klatovyban zajló Európa-bajnokságon, végül azonban 80−66-os vereséget szenvedett. Gáspár Dávid tanítványai a hetedik helyért léphetnek pályára vasárnap 13 órakor a szerb−lengyel mérkőzés vesztesével szemben.

A portugálok elleni siker után a negyeddöntőben a torna egyik legnagyobb esélyesének kikiáltott francia alakulattal mérkőzött meg a női U20-as kosárválogatott a Klatovyban zajló A-divíziós Európa-bajnokságon. Jól is kezdték a párharcot a hölgyek (az első öt percben négypontos előnyük volt), ám a rivális éles ritmusváltásával nem tudtak mit kezdeni. A második negyedben négy, az utolsóban mindössze két pontig jutottak, és ez vezetett a 76−33-as vereséghez. „Azt nem érzékeltem, hogy taktikailag jobbak lennének. Sokkal inkább magasságban és súlyban járnak ennyivel felettünk. Képtelenek voltunk lepattanózni mellettük, nem tudtuk azt játszani, amire valóban képesek vagyunk” − mondta a csapat vezetőedzője, Gáspár Dávid a meccs után. Némiképp meglepő, hogy a spanyolok kikaptak az olaszoktól, így Pusztai Petráék a folytatásban az előbbiekkel találkoztak az 5−8. helyért. A szakember így nyilatkozott a riválisról: „Jó csapat az olasz, ugyanakkor a papírforma borult azon a mérkőzésen. Büszkék vagyunk arra, amit elértünk, de sosem lehetünk elégedettek, így hajtunk tovább. Nehéz lesz legyőzni a spanyolokat, ám mindent megteszünk azért, hogy végül mi nyerjünk, és tovább küzdhessünk az ötödik helyért.” A hölgyek jól kezdték a párharcot. A negyedik percig gyakorlatilag az összes támadásból pont született, ám Alba Prieto Martinez két triplájával a spanyoloké volt az előny (10−12). Ezután az ellenfél átvette az irányítást, és tízpontos különbséget alakított ki. Igen ám, de ezt nem hagyták annyiban a magyarok: Pusztai Petra és Czukor Dalma remeklésének köszönhetően háromra zárkózott az együttes a negyed végére (23−26).

Hajtottak Pusztai Petráék (pirosban) a spanyolok ellen, ám nem sikerült a bravúr Forrás: FIBA
Hajtottak Pusztai Petráék (pirosban) a spanyolok ellen, ám nem sikerült a bravúr Forrás: FIBA
Hasonlóan kiegyenlített volt a második tíz perc is. A rivális azonban megint ütőképesebben kezdett: Natalia Dominguez triplát, Alina Ayuso és Esther Potente duplát dobott, amelyre Czukor hárompontosa, illetve Pusztai négy és Tóth Orsolya két pontja volt a válasz. Gáspár tanítványai jól zárták a védekezésüket, s ennek az lett az eredménye, hogy a felvonás végére egy pontot sikerült faragniuk a hátrányukból: 39−41. A szünetet követően hihetetlen energiát mozgósítottak a spanyolok, megállíthatatlannak tűntek. Iris Mbulito, Raquel Quintana és Aixa Aranaz is egymást felváltva szórták a pontokat, emiatt nagy előnyre tettek szert: 51−65. A zárófelvonás Dúl Panka két sikeres büntetőjével indult, ám ismét a spanyol csapat irányított. Magabiztosabb volt a támadása és a védekezése, ráadásul 50 százalékkal értékesítette a triplákat. A lányok az utolsó pillanatig küzdöttek (Radócz Fanni hat pontot dobott az utolsó másfél percben), ám ez kevés volt a felzárkózáshoz, fordításhoz. A lányok végül 66−80-as vereséget szenvedtek, így a hetedik helyért léphetnek pályára vasárnap 13 órakor a szerb−lengyel mérkőzés vesztesével szemben.

NŐI U20-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, KLATOVY Az 5−8. helyért Spanyolország−Magyarország 80−66 (26−23, 15−16, 24−12, 15−15) A magyar csapat pontszerzői Pusztai Petra 22 pont, Czukor Dalma 17, Radócz Fanni 15, Jáhni Zsófia és Révész Boróka 4-4, Tenyér Zsófia 2, Dúl Panka és Tóth Orsolya 1-1

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.