UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-08-11 16:23

Leány U17-es kézi Eb: újra legyőzte a svédeket, és Európa tetejére ért a magyar válogatott

A találkozót hatvan percen keresztül uralva nyerte meg a szlovéniai leány U17-es kézilabda Európa-bajnokság döntőjét a magyar válogatott. Ifj. Kiss Szilárd ifjúsági együttese 28–24-re verte a svédeket, és a juniorok után szintén a kontinens csúcsára ért.

Közel járt az igazsághoz ifj. Kiss Szilárd, amikor a svédek elleni középdöntő-mérkőzés után azt mondta, nem lepődne meg, ha még összefutna a két csapat a kontinenstornán. Nyilván akkor is már a döntőre célzott, és lám, valóban a skandinávok kerültek szembe a mieinkkel a celjei U17-es leány kézilabda Európa-bajnokság fináléjában.

A magyar csapat az Európa-bajnokság fináléjában másodszor is mattolta a svédeket Forrás: EHF
A magyar csapat az Európa-bajnokság fináléjában másodszor is mattolta a svédeket Forrás: EHF
Az „odavágón” négy góllal nyert a magyar csapat, de mint tudjuk, az Eb-döntőt semmivel sem lehet összehasonlítani. Még élesebb találkozóra volt kilátás, az sem véletlen, hogy Kiss a bemelegítéskor külön odament mind a tizenhat lányhoz, és szólt hozzá egy-két biztató szót. Elvégre addigi pályafutásuk legnagyobb ütközetére készültek. Eközben az aranymeccsre Szlovéniába érkezett sokszáz magyar szurkoló olyan hangulatot teremtett, hogy csak úgy zengett a Zlatorog Aréna. A válogatott pedig hangulatnak megfelelően kezdett, Kukely Anna góljával már a második támadás után megszerezte a vezetést, Zsigmond Panna pedig sorra mutatta be a bravúrokat a kapuban. A küzdőszellemről pedig elég annyit szólni, hogy volt olyan lecsorgó labda, amelyért egyszerre három magyar játékos vetődött. Mindez eredményezte, hogy tíz perc után 5–2-re vezetett a csapat. S bár ezúttal nem sikerült rohamléptekkel lehagyni a svédeket, szépen lassan épült a megnyugtató előny. Olyannyira, hogy a félidő hajrájára már ötre hízott a skandinávok mesterének másodszor is időt kellett kérnie (12–7). Nagy felzárkózásról viszont szó sem lehetett, a szünetben simán, 13–9-re vezetett az Eb-aranyhoz mind közelebb álló magyar alakulat. A második félidő elején előbb két gólra ugyan feljött a svéd együttes, de felzárkózási álmaikat gyorsan elkergette a kapuban továbbra is remeklő, majd a sorozatban érkezett négy magyar találat (18–12). Az utolsó húsz percre fordulva azt lehetett érezni, hogy a magyar válogatott tökéletesen kézben tartja az Európa-bajnoki finálét. A végjátékra fordulva újra kinyílt a mérkőzés 21–19-re jöttek fel a svédek. Az utolsó magyar időkérés után viszont közelebb már nem jutottak, s amikor szűk három perccel a vége előtt Koronczai Petra újra beállított a négygólos különbséget, másodszor és egyben utoljára is eldőlt a mérkőzés. A magyar válogatott 28–24-re újra legyőzte a svédeket, és Európa-bajnok lett. A büszke kapitány, ifj. Kiss Szilárd természetesen boldogan értékelt az utanpotlassport.hu-nak a találkozó után: „Emészteni kell ezt még, az biztos, hihetetlenül felemelő érzés. Az ilyen pillanatokért érdemes kézilabdázni és edzősködni. Ma néhány percet leszámítva stabil meccset játszottunk, végig kézben tartottuk a találkozót. Ahogyan mindig, ma is a szív és az ész volt a két legnagyobb erősségünk." A meccs egyik hőse, a kapus Zsigmond Panna az Eb-n először kapott komolyabb játéklehetőséget. És a legjobbkor bizonyított. „Amikor meghallottam, hogy én kezdek a kapuban, szinte el sem hittem, nagyon izgatott lettem. Remekül működött a védelem, örülök, hogy bravúrokkal tudtam segíteni a lányokat. Elképesztően boldogok vagyunk, mert nagyon sokat tettünk ezért a győzelemért, és itt az eredménye."

Leány U17-es kézilabda Európa-bajnokság, Celje (Szlovénia) Döntő Magyarország–Svédország 28–24 (13–9) Magyarország: Bukovszky, Németh, Zsigmond (kapusok), Bánhidi, Faragó, Farkas 5, Horváth 1, Juhász, Kajdon 2, Koronczai 7, Kürthi 1, Kukely 3, Mérai, Rittlinger, Vámos 3, Woth 1. Szövetségi edző: ifj. Kiss Szilárd Svédország: Aseskog, Popaja, Saffari (kapusok), Andersson, Asberg 1, Axner, Blomst, Johansson, Koppang 1, Lindberg Blohm 4, Mumbongo 3, Östblom, Rahunen Sembe, Shoai Hallberg 2, Stojilkovic 9, Wedenby. Szövetségi edző: Patrik Svarvén A bronzmérkőzésen: Franciaország–Dánia 28–21   

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.