UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2019-08-12 16:02

Tinédzser a torony és Európa tetején

Egy átlagos felnőttnek minden bátorságára szüksége van ahhoz, hogy egyáltalán leugorjon tíz méter magasságból, persze a félelemérzet nélküli fiatalok számára is óriási kihívást jelent az ugrótorony, a 13 esztendős Olekszij Szereda viszont már a műugrók királykategóriájában aratott vasárnap este történelmi győzelmet.

Tette mindezt úgy, hogy hazai környezetben, több mint kétezer néző előtt bizonyíthatott a kijevi Európa-bajnokság döntőjében, ráadásul az első sorozattól kezdve az élen állt, ami ugye azt jelenti, hogy mindegyik kört ő zárta, azaz rá nehezedett a legnagyobb nyomás, de fiatal kora ellenére sem tört össze. Ez óriási dolog, elég csak a kvangdzsui világbajnokságra gondolni, ahol Jack Laugher 3 méteren könnyedén törhette volna meg a kínaiak egyeduralmát, ehhez mindössze egy közepesen erős ugrást kellett volna végrehajtani, de nem bírta a terhet, és óriásit rontott, amivel csak harmadik lett a két ázsiai mögött.

Minden idők legfiatalabb Európa-bajnoka Fotó:  UATV
Minden idők legfiatalabb Európa-bajnoka Fotó: UATV
Szereda már a három héttel ezelőtt befejeződött világbajnokságon is óriási „sztorinak” számított, ugyanis ő volt a viadal legfiatalabb versenyzője, 151 centiméteres magasságához mindössze 43 kilogrammos testsúly párosul, így például a világbajnokság szinkrontoronyugrásban 17 esztendős, hozzá képest „veterán” partnere is sokkal idősebbnek tűnt. Oleh Szerbinnel egyébként negyedik lett a Koreai Köztársaságban rendezett viadalon, mint ahogyan egyéniben is éppen csak lemaradt a dobogóról. Az idei junior Európa-bajnokságon aranyérmes Szereda nyolc évvel ezelőtt kezdte a sportot, s ugyan rengeteget edz, de teljesen átlagos életet él, ami jól mutat, hogy hagyományos iskolába jár. Mostani sikerével Szereda lett a kontinensviadalok történetének legfiatalabb győztese, Tom Daley rekordját döntötte meg. A britek kedvence 2008-ban Eindhovenben 13 évesen és 10 hónaposan lett Európa legjobbja, míg az ukrán csodagyerek december 25-én tölti be 14. életévét. Mindez azt jelenti, hogy jövőre ott lesz a tokiói olimpián is, ahol akár kihívója is lehet a kínai szupersztároknak. „Nagyon örülök a győzelemnek. Sajnos a harmadik ugrásom nem sikerült annyira jól, de a többivel azt gondolom, elégedett lehetek. Szerencsére nem voltam idegesebb a verseny előtt, mint máskor, próbáltam kizárólag az ugrásaimra koncentrálni, és kizárni minden külső körülményt. A világbajnokság volt az első versenyem, ahol nálam sokkal idősebbek ellen kellett bizonyítanom, ez meg a második, de ez nem igazán befolyásolta a felkészülésemet vagy a munkámat. Mindig megpróbálom a legjobbamat nyújtani, és ha ez jó eredménnyel párosul, annak természetesen örülök” – mondta Szereda. https://twitter.com/i/status/1160663924934610945 További korosztályos hírek MŰUGRÁSBAN a sportági aloldalunkon.