UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2019-08-15 15:44

Junior-világbajnokság: örömúszásra készülve

Török Dominik Márk már elérte az idei esztendőre kitűzött célját, így a hazai rendezésű junior úszó-világbajnokság már nem ronthatja el a szezonját... De természetesen szeretne szép eredményeket elérni a Duna Arénában is.

Az FTC 17 esztendős versenyzője, Török Dominik Márk júliusban a kazanyi Európa-bajnokságon egyéni csúccsal lett ezüstérmes 200 méter pillangón, míg 400 méter vegyesen hatodik. A Duna Arénában is ebben a két számban indul, a viadal utolsó két napján. „Erősítés már kevésbé van, ilyenkor már csak kis sajáttestsúlyos edzés szerepel a programban. Természetesen ilyen rövid idővel a világbajnokság előtt már a vízben is visszaveszünk kicsit, körülbelül öt-hat kilométereket úszom egy nap, rövidebbek ilyenkor az iramrészek is” - vázolja fel az utolsó napok teendőit Molnár Ákos tanítványa. Megjegyzi: két éve ő is a helyszínen szurkolt az első magyarországi világbajnokságon, s nagyon bízik benne, hogy hasonló hangulatban úszhatnak a hazai juniorok is. Ugyan a a két, tán legemberpróbálóbb számban indul, mindkettőben szeretne jól teljesíteni, ugyanakkor ha választania kellene, akkor azt mondja, hogy a 200 méter pillangó áll közelebb a szívéhez. Ebben a számban ráadásul összemérheti az erejét a legújabb amerikai sztárnak kikiáltott Giancarlo Urlandóval, aki olyan idővel rendelkezik, amilyennel a felnőtt-világbajnokságon dobogós lehetett volna. A mezőnyről úgy véli, az európai és az amerikai riválisokat ismerik, folyamatosan figyelemmel követik, azonban az ázsiai korosztályos úszókról már jóval kevesebbet tudnak.

Harcban, századmásodpercekért Forrás: MÚSZ
Harcban, századmásodpercekért Forrás: MÚSZ
„Az edzőmmel az volt az idei célunk, hogy az ifjúsági Európa-bajnokságon döntőbe jussak, el is értük, így ez a világbajnokság már nem tudja elrontani az idényemet. Persze nagyon szeretnék mindkét számban fináléba jutni” – teszi hozzá. A rendkívül sűrű szezont követően háromhetes pihenő vár rá. Formaggini László, az FTC úszószakosztályának vezetőedzője hangsúlyozza: már az önmagában óriási, hogy a fiatal versenyző szerepelhet a világbajnokságon, nagyon jó erőben van és teljesen egészséges. Kiemeli:  rendkívül nehéz dolguk van a világbajnokságon szereplőknek, hiszen a felnőttviadalokkal ellentétben itt nem rendeznek középdöntőket, azaz délelőtt lehet/kellene rögtön a nyolcba kerülni (ami a 400 vegyesre mindenhol igaz). A szakember szerint rendkívül nehéz két versenyre is csúcsformába kerülni, de a fiatal úszók ezt még könnyebben megoldják, ráadásul biztos benne, hogy a Duna Aréna minden magyar úszót külön is motivál. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.