UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2019-08-17 15:33

Úszás: a legek (junior-)világbajnoksága kezdődik kedden a Duna Arénában

Három nap múlva indul az év legnagyobb horderejű hazai utánpótlás-eseménye, a budapesti junior úszó-világbajnokság. A rajt előtt a korosztályos válogatott szövetségi kapitányával, Petrov Ivánnal és a MÚSZ elnökével, Wladár Sándorral beszélgettünk.

Minden idők legnagyobb junior úszó-világbajnokságát rendezik keddtől a budapesti Duna Arénában. Több, mint ezer fiatal érkezik a magyar fővárosba, ahol harminc magyar úszóért szoríthatunk. Az első vb-t 2006-ban Rio de Janeiróban rendezték, a magyar szempontból legsikeresebb viadal pedig az indianapolisi volt, amely Milák Kristóf és Késely Ajna parádéja mellett a fiú 4x200 m-es gyorsváltó világcsúccsal elért sikere miatt marad emlékezetes. Az öt arany-, tizenkét ezüst- és három bronzéremmel Magyarország a tizenegyedik helyen áll az országok örökrangsorában.

Berecz Blanka is sokat segíthet a hazai pálya Fotó: Szalmás Péter/MOB
Berecz Blanka is sokat segíthet a hazai pálya Fotó: Szalmás Péter/MOB
MERT A MAGYAR KÖZÖNSÉG CSODÁKRA KÉPES A 2017-es felnőtt-világbajnokság minden résztvevőnek felejthetetlen élményt nyújtott. Nyilván azt a nézősereget és azt az elsöprő hangulatot nem lehet elvárni, a szurkolásra viszont alighanem így sem lesz panasz az uszodában. „A hazai pálya eddig minden eseményen kedvező volt. Talán a legemlékezetesebb példa erre a 4x100 méteres férfi gyorsváltó világbajnoki bronzérme 2017-ben. Mindig nagyszerű érzés a szeretteid és a hazai szurkolók előtt versenyezni, életre szóló élmény, így remélem, sokan kijönnek megnézni a gyerekeket” – mondta Petrov Iván, a korosztályos válogatott szövetségi kapitánya. MINDEN SZEM BUDAPESTEN
A Duna Aréna biztosan nagyszerű házigazdája lesz a junior-vb-nek Forrás: magyarepitok..hu
A Duna Aréna biztosan nagyszerű házigazdája lesz a junior-vb-nek Forrás: magyarepitok..hu
Százharminc ország ezeregyszáz versenyzője áll rajtkőhöz az augusztus 20-án kezdődő junior-világbajnokságon, melynek kezdetét lélegzetvisszafojtva várják a szervezők. Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke szerint a nagyszabású korosztályos sportesemény megrendezése legalább akkora kihívást jelent, mint a két évvel ezelőtti felnőtt-világbajnokság – éppen ezért a FINA részéről is kitüntetett figyelem irányul a Duna Arénára. „A junior-világbajnoksággal kapcsolatban még sosem voltak ilyen magasak az elvárások. Mindenki makulátlan szervezésre számít, és a felejthetetlen felnőtt-vb után mi magunk is úgy véljük, nem okozhatunk csalódást, annál semmi esetre sem adhatjuk lejjebb. Mindenesetre fontos hangsúlyozni, hogy a külföldiek szeretnek Budapestre jönni, már két hónappal ezelőtt is száz felett volt az akkreditálók száma, de a versenyzők is baráti bizalommal beszélnek a Duna Arénáról, mely már-már kultikus uszodává nőtte ki magát az elmúlt években. Vagyis minden adott, hogy ismét egy sokáig emlékezetes úszóeseménynek legyünk szemtanúi, sok-sok ezer szurkolóval együtt.” CUBEMAN, A KOCKAKABALA
Cubeman, a világbajnokság kabalája Forrás: MÚSZ
Cubeman, a világbajnokság kabalája Forrás: MÚSZ
Apróságnak tűnhet, pedig nem elhanyagolható jelentőségű a junior-vb kabalája, hiszen amikor sok-sok év múlva visszaemlékszünk egy sporteseményre, az emberek 99 százalékának a jelkép jut eszébe először. A budapesti világbajnokság esetében ez a kabala egy kocka, amelyről Wladár Sándor pozitívan vélekedik. „A pulikutya-történet után nehéz az emberek kedvében járni, de bárki bármit mond, a mostani kabala jól sikerült. Miért ne kérkedjünk a hungarikumokkal? Rubik Ernő idén lett 75 éves, és a találmányát mindenki szereti, az összes országban kirakják a kockáját. Nemcsak azért mondom ezt, mert magyar szívem van, de ha gyerek lennék, biztosan megvenném és kiraknám a vitrinbe. Büszkén használjuk a megnyitó ünnepségen is: látványos fénytechnika segítségével egy hatalmas Rubik-kockává varázsoljuk a Duna Arénát.” Vagyis minden és mindenki készen áll a kedd reggeli startra! További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.