UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2019-08-21 14:05

„Úgy érzem, most bármi megtörténhet” – mondja a 400 m gyors friss junior-világbajnoka, Zombori Gábor

Kétszer is vb-csúcsot úszott és aranyérmet nyert a Budafóka SE 16 éves úszója, a budapesti korosztályos vb nyitónapján. Íme, a friss junior-világbajnok első néhány gondolata saját magáról, a meglepetéssikerről és a tokiói olimpiáról. Interjú Zombori Gáborral.

Zombori Gábor EYOF-arany- és kétszeres junior Európa-bajnoki bronzérmes úszó, de keddig még így sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ugyanis évek óta a magyar úszósport legnagyobb ígéretei között tartják számon. Az idei kazanyi kontinensviadalon bár a 4x200-as gyorsváltóval harmadik lett, de az egyéni számokban elmaradt a legjobbjától.

Zombori Gábor két varázslatos úszással nyűgözte le a budapesti közönséget Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport
Zombori Gábor két varázslatos úszással nyűgözte le a budapesti közönséget Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport
Aztán jött a budapesti junior-világbajnokság, amelyen nem elsősorban tőle várták a kiugró eredményt, különösen nem 400 m gyorson. Egy hátúszótól… Viszont már amikor a délelőtti előfutamban vízbe ugrott, lehetett látni, hogy valami nagyon komoly dolog készül: 50 méter után csaknem egy testhossznyi előnye volt, aztán pedig meg sem állt a világbajnoki csúcsig. Ami pedig az esti fináléban történt, arra az egész ország emlékszik: ismét elment az elején, s hiába jött az ausztrál, az olyan nap volt, amikor Zombori Gábort nem lehetett lehajrázni. 3:46.06-os idővel újabb junior-világbajnoki rekordot repesztett, egyúttal olimpiai A-szintet úszott, nem mellesleg Milák Kristóf és Késely Ajna után a Budafóka SE 16 éves versenyzője a harmadik magyar úszó, aki egyéni korosztályos vb-címmel bír. – Zombori Gábor junior-világbajnok. Barátkozol már a gondolattal? – Próbálok. Annyira megleptem magamat is ezzel a két úszással, hogy nehéz bármit is mondanom. A négyszáz gyors nem a fő számon, egyáltalán nem is készültünk rá. Majdnem hét másodperccel megjavítottam az egyéni csúcsomat, ezt még fel kell dolgoznom. – Ha valaki ma reggel azt mondja neked, hogy két világbajnoki csúccsal aranyérmet nyersz, mit mondtál volna? – Ahh… Biztos, hogy nem hiszem el. Még azt sem hittem volna, hogy kétszáz gyorson, hát még négyszázon! Valószínűleg kinevettem volna, hogy nem tudja, miket beszél. – A délelőtti úszással nagy terhet tettél magadra a döntő előtt. A végén pedig nagyon jött az ausztrál, miből merítettél erőt a végén? – Úgy érzem, ha máshol rendezik ezt a világbajnokságot, nem biztos, hogy én nyertem volna. Láttam, hogy nagyon úszik fel rám, éreztem, feljebb kell kapcsolnom, de nem voltam biztos benne, bírni fogom-e a végéig. Az utolsó ötvenen aztán már nem féltem, tudtam, hogy a közönség behúz a célba.
A dobogón már nyugodtan elhihette, hogy junior-világbajnok Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport
A dobogón már nyugodtan elhihette, hogy junior-világbajnok Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport
Eddig hátúszóként ismertünk, viszont 400 m gyorson lettél junior-világbajnoki aranyérmes. Mi a helyzet most ezzel? – Továbbra is hátúszóként tekintek magamra, csak valamiért mostanában a gyors tetszik inkább, és jobban is megy. De ez még változhat, szó sincs arról, hogy eldobnám a hátszámokat. – Kazanyban egyéniben elmaradtál a legjobbadtól. Minek köszönhető, hogy ilyen rövid időn belül a csúcsra értél? – Júliusban sem akartam keresni a kifogásokat, és most sem szeretném, a lényeg annyi, hogy az nem sikerült. A felkészülés a világbajnokságra viszont nagyon jól sikerült, nem egy olyan edzés volt, amikor túl is teljesítettem, egyszerűen minden összeállt. Úgy látszik, ez az eredménye. – A mostani idővel nagyon közel kerültél a tokiói olimpiához is. Ez mit jelent neked? – Nagy álmom válna valóra, ha ott lehetnék a jövő évi játékokon. Ott is elsősorban nem a négyszáz, hanem a kétszáz lehet az erősebb számom, de aztán ki tudja. Most már tényleg azt mondom, hogy bármi lehet. – Még van hátra néhány számod, többek között az emlegetett 200 m gyors vagy éppen a 200 m hát, amin korábban EYOF-ot nyertél. Mi várható tőled vasárnapig? – Azt érzem, hogy maradt még bennem, és a hátralévő számaimban is szeretném kihozni magamból a maximumot. Mert, ahogyan mondtam, most már tényleg bármi lehet.” A Budafóka SE sportolója kedden folytatta remek szereplését: bár a 200 m vegyes fináléjáról Kós Huberttel együtt kicsivel lemaradt, fő számában, 200 m gyorson az ötödik idővel jutott döntőbe. Jól vették a lányok is a délelőtti akadályt a „magyar számon”, 200 m pillangón: Berecz Blanka a második, Fábián Fanni pedig az ötödik legjobb eredménnyel lett finalista. Majd az olaszok kizárása után döntős lett a 4x100 m-es mix vegyesváltó is. Gál Kincső pedig egyelőre a tizenegyedik helyen áll 800 m gyorson, de még hátra van az esti, leggyorsabb futam. A döntős program szokás szerint 17.30-kor kezdődik, benne a lányok kétszáz pillangójával, valamint a kedden már csodát tett Zombori Gábor a kétszáz gyorssal. Vagyis ki lehet jelenteni, ismét akadnak magyar éremremények.

JUNIOR ÚSZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, 2. NAP, BUDAPEST Előfutamok Fiúk. Gyors. 200 m: Fábián Milán 1:54.86 – nem jutott tovább, Zombori Gábor 1:48.72 – a döntőbe jutott. Pillangó. 100 m: Bukovics Milán 55.02 – nem jutott tovább, Szabados Bence 54.86 – nem jutott tovább. Vegyes. 200 m: Kós Hubert 2:01.98 – nem jutott tovább, Zombori Gábor 2:02.13 – nem jutott tovább. Leányok. Gyors. 100 m: Safrankó Sára 57.43 – nem jutott tovább, Szőke Zita 56.30 – nem jutott tovább; 800 m: Gál Kincső 8:53.85. Pillangó. 200 m: Berecz Blanka 2:10.20 – a döntőbe jutott, Fábián Fanni 2:11.41 – a döntőbe jutott. Mix. 4x100 m vegyes: Magyarország (Jászó Ádám, Bőhm Sebestyén, Hatházi Dóra, Szőke Zita) 3:56.46