UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2019-08-23 15:00

Vízilabda: Baksa Benedek nehezen búcsúzott az UVSE-től, de Egerben magasabb szintre lépne

Tíz év után elhagyta nevelőegyesületét, az UVSE-t és a nemzetközi porondon is érdekelt hazai élcsapathoz, a ZF-Egerhez igazolt a magyar vízilabdasport egyik legnagyobb ígéretének tartott Baksa Benedek. A 19 éves, juniorválogatott játékos a klubváltás nehézségéről, a szintlépésről és a közeljövő terveiről is beszélt. Interjú.

„Az új időszámítás elkezdődött” – olvasható a második számú nemzetközi kupasorozatban, az Európa-kupában is érdekelt, az elmúlt ob I-es évadban negyedik helyen végzett ZF-Eger férfi vízilabdacsapatának honlapján. Az új időszámítás pedig azt jelenti, hogy ígéretes magyar játékosok sora igazolt Dabrowski Norbert alakulatába, köztük az előző szezon meglepetéscsapata, az UVSE egyik vezéregyénisége, Baksa Benedek. A 19 éves pólós tíz esztendő után intett búcsút a Margitszigetnek.

Baksa Benedek állítja, mindent az UVSE-nek és az ott töltött tíz évnek köszönhet Fotó: Varga Jennifer/UVSE
Baksa Benedek állítja, mindent az UVSE-nek és az ott töltött tíz évnek köszönhet Fotó: Varga Jennifer/UVSE
Hosszú évek után búcsúztál az UVSE-től. Mennyire volt nehéz elhagyni azt a helyet, ahol minden elkezdődött? Hihetetlenül nehéz volt. Az utolsó egy-két hónapban már tudtam, hogy az lesz az utolsó szezonom a csapatban, jött az utolsó edzés az utolsó meccs… Igazán azonban csak a hagyományos évzáró ökörsütésen tudatosodott bennem a búcsú, küzdöttem az érzelmeimmel, nem volt könnyű. Mindent ott tanultam, amit a vízilabdáról tudok, az UVSE-nek köszönhetem, hogy tizenkilenc évesen az vagyok, aki vagyok. Az utolsó szezon nagyszerűen sikerült, sorra okoztátok a meglepetéseket az ob I-ben, az ifjúsági bajnokságot pedig meg is nyertétek. Fontosnak tartom, hogy ilyen méltó, szép eredményekkel sikerült elköszönnöm. Az első teljes felnőttidényem nem úgy sikerült, ahogyan terveztem. Pályafutásom alatt mindig a hétvégi győzelmekhez szoktam hozzá, a felnőttek között viszont sorra jöttek a vereségek. Az elmúlt szezonban azonban felnőttünk a feladathoz, és az ifjúsági bajnokság döntőjében legyőztük a KSI-t, noha év közben kétszer is kikaptunk tőlük. Mi a legemlékezetesebb mozzanat ebből a tíz évből? Az, hogy az UVSE-ben játszhattam. Hogy nagyszerű edzőkkel dolgozhattam nap, mint nap, külön hálás vagyok az utolsó évért Benedek Tibornak, akinek rengeteget köszönhetek. Meg ez a szinte leírhatatlan közösség, a srácok, akikkel évekig együtt játszottam. Hiányozni fog, az biztos! A nyártól új feladatok várnak rád, az egyik hazai élcsapathoz igazoltál. Miért döntöttél úgy, hogy váltasz és mi szólt az Eger mellett? Úgy láttam, szintet kell lépnem. Az UVSE-ben kényelmessé vált egy kicsit minden, ugyanoda jártam, szükségem volt új impulzusokra. Ezzel együtt meghatározó játékossá váltam a csapatban, s bár kiváló társak kerültek mellém, már inkább én voltam, akitől tanultak a többiek. Fejlődésem érdekében az Eger tűnt a legjobb választásnak, a vezetőedző, Dabrowski Norbert vonzó projektet vázolt fel előttem már az első találkozásunkkor. Éreztem, hogy ide kell jönnöm.
Szeptembertől viszont már egri színekben bizonyíthat Forrás: ZF-Eger
Szeptembertől viszont már egri színekben bizonyíthat Forrás: ZF-Eger
Egészen más célokért küzdhetsz szeptembertől, mint eddig. Miként tekintesz az új kihívásokra?    Már a felkészülés alatt rengeteget tanultam az itteni világklasszis játékosoktól, bizakodó vagyok, várom az új szezont. Idén hozzá kell szoknom, hogy a legjobb csapatokkal küzdünk, a nemzetközi kupaszereplés számomra különösen újszerű élményt jelent majd. Nagyon várom már, kíváncsi vagyok, mire leszünk képesek. A korosztályos válogatottban már vezéregyéniségnek számítasz. Egerbe szerződéseddel akár a felnőttválogatott kapuja is kinyílhat előtted? Ez az egyik fő célom a mostani évadra, olyan játékot szeretnék nyújtani, amivel kiérdemlem, hogy a nagyválogatott közelébe kerüljek. Ehhez mindenekelőtt az kell, hogy az Egerben álljam meg a helyemet. Nem szeretném, hogy az életkorom miatt másképpen kezeljenek, gyorsan a csapat teljes jogú tagjává szeretnék válni. A szakmai stáb látott bennem valamit, ezért szerződtettek, szeretném bizonyítani, hogy nem döntöttek rosszul. További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.