UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2019-08-24 20:08

Junior úszó-vb: Mihályvári-Farkas Viktória újabb pontszerzése, Török Dominik a pazar délelőtt után elfáradt estére

Harmadik döntőjében is helytállt, és pontot szerzett Mihályvári-Farkas Viktória a hazai rendezésű junior úszó-világbajnokságon. Az FTC versenyzője az ötödik helyig tempózott 1500 m gyorson, míg a másik fradista, a 400 m vegyesen finalista Török Dominik Márk a délelőtti egyéni csúcsa után – csak úgy mint a leány gyorsváltó – a hetedik lett.

Reménykeltő délelőtt után reményteljes délután következett a budapesti junior úszó-világbajnokság ötödik napján a Duna Arénában. A három magyar döntős szereplés mellett három versenyző a középdöntőjére készült.

Mihályvári-Farkas Viktória harmadik döntőjében is pontszerző lett Fotó: Mura László/Utanpotlassport.hu
Mihályvári-Farkas Viktória harmadik döntőjében is pontszerző lett Fotó: Mura László/Utanpotlassport.hu
Minden Mihályvári-Farkas Viktóriával kezdődött, aki szinte végig egyedül, magányosan úszta le az 1500 m gyorsot. Az első néhány száz méteren kialakultak az erőviszonyok, az FTC úszója az ötödik pozíciót foglalta, és onnan sem előre, sem hátra nem mozdult a folytatásban. Miközben az ausztrálok klasszisa, Lani Pallister a harmadik aranyát is megszerezte Budapesten, Mihályvári végül öt másodperccel gyengébb időt úszott, mint másfél hónapja, a kazanyi junior Eb-n, és maradt az erős, pontszerző pozícióban, amíg az ausztrál Pallister junior-világbajnoki csúcsot repesztett. „Bár a legjobb időmtől ezúttal elmaradtam, szerintem nem volt ez rossz úszás – kezdte a vb-n korábban már még egy ötödik és egy hatodik helyet is elérő úszó. – Nyolcszáz méter után már nagyon fájt minden egyes tempó, de örülök az újabb jó döntőnek, nagy élmény volt.”
Török Dominik Márk délelőtt fantasztikus volt, délutánra elfáradt Fotó: Mura László/Utanpotlassport.hu
Török Dominik Márk délelőtt fantasztikus volt, délutánra elfáradt Fotó: Mura László/Utanpotlassport.hu
Nem a magyar egyéni csúcsok délutánját hozták az utolsó nap döntői. Bár a szintén fradista Török Dominik Márk 400 m vegyesen már megtette a magáét reggel, amikor megjavította a legjobbját (4:19.49). A fináléban nem tudta megközelíteni ezt a produkciót, több, mint két másodperccel gyengébb idővel hetediknek csapott a célba, miközben a görög Aposztolosz Papasztamosz junior-világrekorddal nyert. „A délelőttinek nagyon örülök, hiszen be tudtam kerülni 4:20 alá – nyilatkozta a junior Európa-bajnoki ezüstérmes fiatal. – A döntő nagyon rossz volt, nem állt össze, sokat kivett belőlem az első úszás. Ebből látszik, hogy ezt is még tanulnom kell. Holnap még hátravan a kétszáz pille, mindent meg fogok próbálni, de nem szerencsés, hogy egymás utáni napokon van a két számom.” A végjátékban ismét a váltók nyújtottak izgalmakat: délelőtt a leány 4x100 m-es gyorsstaféta bravúrosan megcsípte a nyolcadik helyet, délután ennél egy tizeddel rosszabbat úszott (3:46.67) a Fábián Fanni, Szőke Zita, Hatházi Dóra, Safrankó Sára összeállítású egység, de a franciák kizárása miatt mégis előrelépett a hetedik pozícióba. A középdöntőkben ezúttal nem jártak sikerrel a magyarok. Előbb a lányok következtek 50 m gyorson, ám Safrankó Sára és Szőke Zita sem járt igazán közel a legjobb nyolchoz, előbbi a tizenegyedik, utóbbi a tizenharmadik helyen zárta a selejtezőt.
Bőhm Sebestyén a délelőtti idejével döntőbe jutott volna, de így sem volt elégedetlen Fotó: Mura László/Utanpotlassport.hu
Bőhm Sebestyén a délelőtti idejével döntőbe jutott volna, de így sem volt elégedetlen Fotó: Mura László/Utanpotlassport.hu
Aztán jött Bőhm Sebestyén az újabb sprintszámon, 50 m mellen. A BVSC-Zugló úszója a biztató nyolcadik idővel (28.28) jutott tovább délelőtt, másodszor azonban nem tudta megismételni a bravúrt, és Safrankóhoz hasonlóan a tizenegyedik lett, amin – tekintve, hogy alapvetően százas úszó – nincs semmi szégyellni való. Azonban kicsit fájó, hogy a reggeli idő elég lett volna a fináléhoz… „Ha az ötven métert nézzük, elégedettek vagyok, hogy délután is bizonyíthattam, ez már örömúszás volt – mondta Bőhm, miután a tizenegyedik helyen zárt összesítésben. – Viszont van egy kis hiányérzetem, mert a délelőtti időmmel döntős lehettem volna. A holnapi vegyesváltóban még szeretnék javítani száz méteren.” Vasárnap következik a budapesti vb zárónapja többek között a már emlegetett 200 m pillangóval és Török Dominikkal, valamint érkezik a négyszáz gyors friss junior-világbajnoka, Zombori Gábor, ezúttal 200 m háton.

JUNIOR ÚSZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, 5. NAP, BUDAPEST Döntők Fiúk. Pillangó. 50 m: 1. Thomas Ceccon (Olaszország) 23.37, 2. Andrej Minakov (Oroszország), 3. Joszif Milagyinov (Bulgária). Vegyes. 400 m: 1. Aposztolosz Papasztamosz (Görögország), 2. Ilja Borogyin (Oroszország), 3. Leon Marchand (Franciaország), …7. Török Dominik Márk 4:21.98. Leányok. Gyors. 1500 m: 1. Lani Pallister (Ausztrália) 15:58.86, 2. Giulia Salin (Olaszország), 3. Chase Travis (Egyesült Államok), …5. Mihályvári-Farkas Viktória 16:31.42. Hát. 50 m: 1. Bronte Job (Ausztrália) 27.87, 2. Jade Hannah (Kanada), 3. Darja Vaskina (Oroszország). Váltó. 4x100 m gyors: 1. Egyesült Államok 3:37.61, 2. Ausztrália, 3. Olaszország, …7. Magyarország (Fábián Fanni, Szőke Zita, Hatházi Dóra, Safrankó Sára) 3:46.67 Középdöntők Fiúk. Mell. 50 m: Bőhm Sebestyén 28.47 – nem jutott tovább Leányok. Gyors. 50 m: Safrankó Sára 25.73 – nem jutott tovább, Szőke Zita 25.80 – nem jutott tovább

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.