UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2019-08-25 20:05

Junior úszó-vb: Békési Eszter és Fábián Fanni is Tokióig úszott, negyedik a fiú vegyesváltó a zárónapon

Nagyszerű utolsó napot tudhat mögött a magyar csapat a hazai rendezésű junior úszó-világbajnokságon. Békési Eszter 200 m mellen, Fábián Fanni 200 m gyorson lett ötödik, Hatodikként végzett a leány-, a negyedik pozícióig szárnyalt a fiú 4x100 m-es vegyesváltó.

Békési Eszter és Fábián Fanni már délelőtt egyéni csúcsot repesztett, és döntőbe került, valamint a két vegyesváltó is sikerrel járt a selejtezőben. Így lehet egy mondatban összefoglalni a magyar csapat utolsó délelőttjét a budapesti Duna Arénában zajló junior-világbajnokságon.

Békési Eszter ötödik hellyel kezdte... Fotó: Mura László/Utanpotlassport.hu
Békési Eszter ötödik hellyel kezdte... Fotó: Mura László/Utanpotlassport.hu
Az egriek mellúszó-specialistája, Békési Eszter kezdte a döntők sorát a 200 m mell fináléjával, amely előtt a reggeli időeredmények alapján az éremszerzés esélyes is felcsillant. A futam úgy alakult, ahogyan azt várni lehetett: Kovács Ottó tanítványa a második száz méteren jött erősebben, s nagy hajrával az ötödik helyen csapott célba. Utána viszont felvillant a táblán az időeredménye is: 2:25.49. Csaknem két másodperccel jobb, mint az előfutamban, óriási egyéni csúcs és olimpiai A-szint. „Nagyon örülök az időeredménynek, és egyáltalán nem vagyok elkeseredve, hogy csak ötödik hely lett belőle. Most is látszott, mennyire erős a nemzetközi mezőny mellúszásban. Ezzel az idővel megúsztam a szintet a tokiói olimpiára, biztossá vált a kijutásom, úgyhogy holnaptól arra koncentrálunk.” Bő egy órával később Fábián Fanni is óriásit ment az egyik igazi klasszikuson, 200 m gyorson. A Szegedi Úszó Egylet sportolója , Gellért Gábor tanítványa Békésihez hasonlóan nagy egyéni csúcsot úszott, és áttörte a kétperces határt. 1:59.37-es ideje az igen erős, pontszerző ötödik helyre reptette.
Fábián Fanni ötödik hellyel fejezte be a vasárnapi egyéni döntők sorát Fotó: Mura László/Utanpotlassport.hu
Fábián Fanni ötödik hellyel fejezte be a vasárnapi egyéni döntők sorát Fotó: Mura László/Utanpotlassport.hu
„Boldog vagyok, régóta dolgoztam egy ehhez hasonló időért – nyilatkozta Fábián. – Azt gondolom, most ezt a hazai pálya, a Duna Aréna hozta ki belőlem. A következő célom a tokiói olimpia a 4x200-as gyorsváltóval. Bízom benne, hogy addig még lejjebb tudom vinni ezt az időeredményt.” Ezzel még nem volt vége. A Jászó Ádám, Bőhm Sebestyén, Kós Hubert, Zombori Gábor összeállítású 4x100 m-es vegyesváltó is kihozta a maximumot, a döntő alsóházi különversenyét megnyerve az ötödik helyen ért célba. Sőt az olaszok kizárása miatt előreugrott a junior-világbajnoki negyedik pozícióba. Nem sokkal később a Szilágyi Gerda, Békési Eszter, Hatházi Dóra, Szőke Zita alkotta váltó pedig újabb pontszerzőként a hatodik lett. Nem lehet szó nélkül elmenni az 1500 m gyors döntője – vagy inkább leggyorsabb futama – mellett sem: a horvátok kiválósága, Franko Grgic több mint öt másodperccel megjavította Mack Horton junior-világrekordját. Tegyük hozzá, a helyszíni szpíker, Gundel Takács Gábor méltó kommentálása mellett, aki az utolsó kétszáz méteren az egész uszodát talpra parancsolta, hiszen nem mindennapi produkciót láthatott a közönség. Ugyanígy nagyszerű momentumokat hozott a vb első öt napja is. Felejthetetlen volt, amikor a 400 m gyorson szinte a semmiből aranyérmet nyerő Zombori Gábor a junior-világbajnoki dobogó tetejére állhatott, csak úgy, mint Berecz Blanka 200 m pillangót nyert ezüstérme és a régen várt, 2:08-cal kezdődő ideje. A legjobban mégis az, hogy a magyar úszóutánpótlás újra megmutatta az erejét.

JUNIOR ÚSZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, 6. NAP, BUDAPEST Döntők Fiúk. Gyors. 100 m: 1. Andrej Minakov (Oroszország) 48.73, 2. Joshua Liendo Edwards (Kanada), 3. Robin Hanson (Svédország); 1500 m: 1. Franko Grgic (Horvátország) 14:46.09, 2. Thomas Neill (Ausztrália), 3. Ilja Szibircev (Oroszország). Hát. 200 m: 1. Wyatt Davis (Egyesült Államok) 1:58.18, 2. Carson Foster (Egyesült Államok), 3. Mewen Tomac (Franciaország). Mell. 50 m: 1. Vlagyiszlav Geraszimenko (Oroszország) 27.58, 2. Gabe Mastromatteo (Kanada), 3. Archie Goodburn (Nagy-Britannia). Pillangó. 200 m: 1. Luca Urlando (Egyesült Államok) 1:55.02, 2. Honda Tomoru (Japán), 3. Federico Burdisso (Egyesült Államok). Váltó. 4x100 m vegyes: 1. Oroszország 3:33.19, 2. Egyesült Államok, 3. Kanada, 4. Magyarország (Jászó Ádám, Bőhm Sebestyén, Kós Hubert, Zombori Gábor) 3:40.46 Leányok. Gyors. 50 m: 1. Gretchen Walsh (Egyesült Államok) 24.71, 2. Maxine Parker (Egyesült Államok), 3. Meg Harris (Ausztrália); 200 m: 1. Erika Fairweather (Ausztrália) 1:57.96, 2. Lani Pallister (Ausztrália), 3. Emma O’Croinin (Kanada), …5. Fábián Fanni 1:59.37. Mell. 200 m: 1. Jevgenyija Csikunova (Oroszország) 2:24.03, 2. Anasztaszija Makarova (Oroszország), 3. Isihara Mei (Japán), …5. Békési Eszter 2:25.49. Pillangó. 100 m: 1. Torri Huske (Egyesült Államok) 57.71, 2. Anasztaszija Skurdai (Fehéroroszország), 3. Claire Curzan (Egyesült Államok). Váltó. 4x100 m vegyes: 1., 2., 3., …Magyarország (Szilágyi Gerda, Békési Eszter, Hatházi Dóra, Szőke Zita)

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.