UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2019-08-26 13:18

Junior úszó-vb: túlteljesítették az elvárásokat a magyar fiatalok a Duna Arénában

Az Egyesült Államok toronymagasan nyerte az országok versenyét, de az éremtáblázatban a hetedik, a pontversenyben hatodik helyen végző magyar csapat is remekül helytállt a budapesti Duna Arénában rendezett junior úszó-világbajnokságon. A szövetségi kapitány, Petrov Iván értékelt.

Vasárnap véget ért az év legnagyobb hazai utánpótlás-sporteseménye, a junior úszó-világbajnokság. A fiúk között a legjobb tizennyolc, a lányok mezőnyében a legkiválóbb tizenhét éven aluli versenyzők ugrottak medencébe a budapesti Duna Arénában. A vb fiúúszójának, az orosz Andrej Minakovot választották, a lányok közül pedig az ausztrál Lani Pallister kapta meg az elismerést. De villogtak a magyar fiatalok is: az első nap első fináléjában Zombori Gábor bombameglepetésre világbajnoki aranyérmet nyert 400 m gyorson, az ifjúsági olimpiai bajnok Berecz Blanka pedig nagy egyéni csúcsot úszva ezüstérmes lett 200 m pillangón.

Zombori Gábor kitett magáért a junior-vb-n, a nyitónapon 400 m gyorson bombameglepetésre aranyérmet nyert Fotó: Mura László/Utanpotlassport.hu
Zombori Gábor kitett magáért a junior-vb-n, a nyitónapon 400 m gyorson bombameglepetésre aranyérmet nyert Fotó: Mura László/Utanpotlassport.hu
Mindezzel a magyar válogatott a hetedik helyen zárt az éremtáblázaton, a pontversenyben pedig az igencsak előkelő hatodik helyen végzett, és a pontszámokat tekintve nem sokkal maradt el a két évvel ezelőtti elsöprő indianapolisi produkciótól. Petrov Iván utánpótlás szövetségi kapitánnyal értékeltük a látottakat. – A magyar úszóutánpótlás újra megmutatta az erejét. Elégedett a hazai rendezésű vb-n látottakkal? – A világbajnokság esélyeinek latolgatását a nevezési listák megjelenését követően tudtuk reálisan megkezdeni. Az úszás egyszerű, őszinte sportág, méterek, másodpercek döntenek. Egy érem volt reális, Berecz Blanka ideje 200 pillangón harmadik helyet ígért, emellett néhány döntővel számoltunk. A miheztartás végett: jóval száz felett volt a résztvevő országok száma, megközelítőleg 1000 versenyzővel: vagyis a mezőny brutális volt. Az előjelekhez képest jóval túlteljesítették a versenyzőink az elvárásokat, és bár az éremtáblán nem sikerült megismételni a két évvel ezelőtti bravúrt, a megszerzett pontok tekintetében alig maradtunk el az indianapolisi szerepléstől. Valamennyi olimpiai versenyszámban érdekelt váltónk a döntőbe jutott, ráadásul mindkét vegyesváltónk ifjúsági csúccsal.
Berecz Blanka 200 m pillangón ismét megvillantotta klasszisát Fotó: Derencsényi István/MÚSZ
Berecz Blanka 200 m pillangón ismét megvillantotta klasszisát Fotó: Derencsényi István/MÚSZ
Ha a tokiói olimpiát nézzük, Zombori Gábor (400gyors, 4x200 gyorsváltó), Békési Eszter (200 mell), Mihályvári-Farkas Viktória (1500 gyors) és Fábián Fanni (4x200 gyorsváltó) is ott lehet ebből a csapatból jövőre a nagyválogatottban. A legfontosabbnak mégis azt tartom, hogy a gyerekek és edzőik nagyon jó hangulatú csapatot alkottak, őszintén örültek egymás sikereinek, szurkoltak a társaknak, és küzdöttek a magyar színekért. – A legnagyobb szenzációt kétségkívül Zombori Gábor győzelme okozta. Ön várt hasonlót a Budafóka SE úszójától? – Ihletett, fantasztikus versenyzés volt, senki nem számított rá, maga Gábor, illetve kiváló edzője, Horváth Tamás sem. Óriási eredmény hazai pályán világbajnoki csúccsal nyerni, tegyük hozzá mindezt augusztus huszadikán, a nemzeti ünnepünkön. – A másik magyar érmes, Berecz Blanka ismét bizonyította klasszissát. Hogyan látta az ő teljesítményét? – Ahogyan Gábor aranya a Budafókáé, úgy mindkét pillangózó lány (a Kőbánya SC úszója, Berecz Blanka a második, a Szegedi Úszó Egylet sportolója, Fábián Fanni a negyedik lett – a szerk.) szereplése elsősorban az  egyesületükben évek óta folyó szisztematikus munkát dicséri. Blanka nehéz menetelés végén tudott nagyot faragni 200 pillangón, és ne feledjük, a 2018/2019-es szezon neki még az ifi olimpiával kezdődött. Fanni sokoldalúan segítette a csapatot, egyéni és váltó számokban is nagyon értékes szerepléseket mutatott be, ráadásul a 200 m gyorson elért eredményével nagymértékben segítheti a felnőttek váltóját is.
Petrov Iván elégedett volt a magyar válogatottal a junior-világbajnokságon Fotó: Szaka József/MÚSZ
Petrov Iván elégedett volt a magyar válogatottal a junior-világbajnokságon Fotó: Szaka József/MÚSZ
Az úgymond gyengébb generáció is helytállt az idén. Mennyire elégedett az egészéves produkcióval? – A medencében mutatott teljesítmény az edzők, az egyesületek és a mindig mögöttük álló szövetség közös eredménye. Amit én minden versenyen elvárok, a sportemberhez méltó magatartás, most is megvolt, nem kellett senkivel külön leülni, magyarázkodni, hogy mit is jelent ez a dolog. Beérni látszik a sportágfejlesztési program, olyan sportágban tudunk helytállni évről évre, amit a világon mindenhol komolyan űznek. – Újabb nagyszerű hetet zárt a magyar úszósport. Hogyan sikerült a hazai rendezés? – Wladár Sándor elnök úr úgy nyilatkozott, ez volt minden idők legjobb junior-világbajnoksága. Ez nem is lehet kérdéses. Az uszodában uralkodó általános vélemény szerint, pedig ez volt az idei év legjobb eseménye, magasan verte a rendezés színvonala a felnőtt-világbajnokságét is. Minden a helyén volt, s újra felerősödtek azok a hangok, melyek szerint minden úszó-világeseményt Magyarországon szeretnének látni. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.