UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2019-08-27 11:53

Andrej Minakov: A legnagyobb motivációm, hogy nem vagyok a világ legjobbja

Mi lesz az olimpián? Először fejezzük be sikeresen ezt a szezont, aztán elkezdődik a hosszú, kemény munka, és Japánban meglátjuk. Senki sem tudja, mit hoz addig az élet – mondja az 17 éves pillangózó, Andrej Minakov. Az oroszok világklasszisa beszélt a kezdetekről, a legnagyobb céljairól és a magyar úszókról is. Exkluzív interjú.

A világ úszósportjának egyik legígéretesebb versenyzője Andrej Minakov. Az oroszok 17 éves hatszoros ifjúsági olimpiai aranyérmes pillangóspecialistája az idén is bizonyította már klasszisát: a kvangdzsui felnőtt-világbajnokságon 100 méteren ezüstérmet nyert, a vasárnap véget ért budapesti juniorvébén pedig a száz pille mellett a 100 m gyorson is diadalmaskodott, s ezzel a legjobb fiú versenyzőnek választották.

Andrej Minakov a budapesti junior-világbajnokság legjobb fiúversenyzője lett Fotó: Mura László/Utanpotlassport.hu
Andrej Minakov a budapesti junior-világbajnokság legjobb fiúversenyzője lett Fotó: Mura László/Utanpotlassport.hu
Az oroszok ígérete a Duna Arénában rendezett korosztályos vb után exkluzív interjút adott az utanpotlassport.hu-nak. – Három aranyéremmel zárta a junior-világbajnokságot. Elégedett a budapesti teljesítményével? – Elsősorban a dél-koreai felnőtt-világbajnokságra készültem, így most nem vagyok csúcsformában. Ugyanakkor természetesen a junior-világbajnokságon is a legjobbamat akartam kihozni, győzelmekkel, dobogós helyezésekkel segíteni az orosz csapatot, és szerintem sikerült is. – Az egyik legnagyobb riválisa a magyarok világcsúcstartója, Milák Kristóf. Mi a véleménye róla és a magyar úszósportról? – Ahogyan én látom, a magyar úszók a világ legjobbjai között vannak, nagyszerű időszakot él a sportág az országotokban. Milák Kristóf előtt pedig külön le a kalappal, szinte hihetetlen úszással döntötte meg a világrekordot Kvangdzsuban. Remélem, nagyszerű rivalizálás alakul ki közöttünk, és még sokáig fogunk egymás ellen versenyezni.
Az oroszok 17 éves klasszisa a kvangdzsui felnőtt-világbajnokságon egy-egy ezüst- és bronzérmet is nyert Forrás: olympic.org
Az oroszok 17 éves klasszisa a kvangdzsui felnőtt-világbajnokságon egy-egy ezüst- és bronzérmet is nyert Forrás: olympic.org
Amit az utánpótlásban meg lehet nyerni, azt már megnyerte és a felnőttek között is begyűjtött két vb-érmet. Melyikre vagy a legbüszkébb? – Számomra minden győzelem, minden siker fontos, hiszen mindig ezek adnak erőt ahhoz, hogy felkészüljek a következőre. Természetesen a világbajnoki címek állnak a legelőkelőbb helyen ezen a listán, de ugyanúgy büszke vagyok az Európa-bajnoki aranyérmekre és a többi eredményemre is. – Nem volt mindig egyértelmű, hogy az úszást választja. Az igaz, hogy síeléssel kezdte? – Az édesanyámnak köszönhetem, hogy a medencében kötöttem ki, ő terelgetett az úszás felé. Eredetileg valóban a síeléssel próbálkoztam, de azt csak télen tudtam volna űzni, na meg hegyek is kellenek hozzá, a költségekről nem is beszélve. Szóval egyszer egy napon jött az ötlet, hogy miért is ne próbálhatnám ki az úszást. Azóta itt vagyok.
Minakov az ifjúsági olimpia után Tokióban is nagyot alkot Forrás: teamrussia.pro
Minakov az ifjúsági olimpia után Tokióban is nagyot alkot Forrás: teamrussia.pro
Mi az, ami a legtöbb örömöt adja az úszásban? – Az érzés, amelyet a versenyzés felfokozott hangulata vagy akár egy kemény edzés is tud adni. Ami pedig folyamatosan hajt, hogy nem én vagyok a világ legjobb úszója. Ezért tudom, hogy melyik irányba kell haladnom. – Tizenhét évesen hogyan látja a karrierjét? Mik a legnagyobb álmai? – Amióta elkezdtem úszni, az egyik legnagyobb célom, hogy ösztöndíjjal amerikai egyetemen tanuljak. Szóval, az aktuális tervem, hogy az Egyesült Államokba menjek, de természetesen az ambícióim tovább terjednek: mint mindenki, én is az olimpiai dobogó tetejére szeretnék állni. – Egy év van hátra a tokiói olimpiáig. Mi lesz jövőre? – Nem vagyok az a típus, aki szeret jósolgatni. Először fejezzük be sikeresen ezt a szezont, aztán elkezdődik a hosszú, kemény munka, és Japánban meglátjuk. Senki sem tudja, mit hoz addig az élet. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.