UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2019-08-27 21:19

Egyre feljebb lépeget az év legsikeresebb junior tornászlánya, Makovits Mirtill

A Dunaferr SE versenyzője, Makovits Mirtill az év legsikeresebb utánpótláskorú tornászlánya lett, miután a junior-világbajnokságon és az EYOF-on is előkelő helyen végzett. A 15 éves sportoló edzője, Török Dániel a világversenyekről és a felnőttek közé lépésről beszélt munkatársunknak, míg Mirtill – a konkrét célja mellett – a fura lépcsőházi praktikájáról is szót ejtett.

„Az első dolog, amit elértem az életben, a kilincs volt” – szól a humoros, gyakran előbukkanó aranyköpés, és talán nincs is, aki ne hallotta volna. A mondás bája talán abban rejlik, ahogy akaratlanul és elképzeljük az ajtó előtt ágaskodó kisgyermeket. Ám a gyermek szép lassan növekszik. És hogy idősebb korban mit kíván elérni? Mondjuk eggyel feljebb, a villanykapcsolót. Na, de akkor már azt lábbal! Úgy, mint Makovits Mirtill.

32_15_2019-06-28-13-35-30_image
32_15_2019-06-28-13-35-30_image
Ha nem is a felnőttség, de a felnőtt tornászkor küszöbére lépő 15 éves versenyző az idei két junior világversenyen is a legeredményesebb magyar tornászlánynak bizonyult. A Dunaferr SE üdvöskéje a június végi Győrben rendezett első junior torna-világbajnokságon az egyéni összetett verseny 22. helyén zárt, a három hétre rá lebonyolított Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) pedig a 10. helyet szerezte meg. Tette mindezt úgy, hogy folyamatosan egyéni csúcsokat javított. Hazai pályán 50.166, az azeri fővárosban 50.300 pontszámot kapott. Török Dániel és Badics Réka utolsó éves junior tanítványának azért is megsüvegelendő a teljesítménye, mert korábban nem mérte össze tudását kortársaival világversenyen.
duna
duna
„Nemzetközi versenyeken azért elindult már a világbajnokság előtt – mondja Török Dániel . – Ez kellett ahhoz, hogy eredményes legyen. Így nem azzal volt elfoglalva, hogy éppen milyenek az új felszerelések, hogy itt van anyukám, apukám vagy hogy nem magyarul szólal meg a bíró néni. Kizárólag a gyakorlataira koncentrált. Év elején is a két világversenyen való szereplés volt a célunk. Januárban még nem álltunk készen a nemzetközi szintű gyakorlatokkal, így nagy tanulási folyamatból kerültünk a vb-, majd az EYOF-felkészülésbe. Nagyon örülünk neki – annak ellenére, akadnak még hiányosságai –, hogy mindent úgy sikerült megcsinálnunk, ahogyan terveztük.” Mirtill nagyszerű helytállásának hátterében, edzője szerint a kiváló csapatlégkör is áll. Szujó Hannával, Szilágyi Nikolett-tel és a tartalékversenyző Szmirnov Annával remekül megértették egymást a világbajnokság alatt, mindegyikük pozitívan hatott a másikra, és ez az összhang az EYOF-on is megvolt, ahol Hannával ketten szerepeltek. „Ráadásul ő Kos. Azaz okos és nagyon akaratos – mondja az edző. – Utóbbi a legjobb értelemben. Remekül koncentrál, és ha kitűz egy célt maga elé, akkor el is éri.” Természetesen a tornászlány is büszke az eredményeire, bár bevallása szerint előzetesen csak annyi volt a terve a világversenyek előtt, hogy amit gyakorolt, azt éles helyzetben is be tudja mutatni. Sikerült.
dunauj
dunauj
„Így visszagondolva elég sok munka van benne – emlékszik vissza Mirtill. – Sőt, nagyon sok. Szuper volt, hogy itthon rendezték a világbajnokságot, rengeteg erőt adott a hazai szurkolótábor, közte a családommal. Boldog voltam, hogy jól sikerült, és hogy megtudtam, hol tartok a nemzetközi elithez képest. Az EYOF-ra már fáradtan érkeztem, de még egyszer szerettem volna odatenni magam, és szerencsére összejött az újabb egyéni csúcs.” A dunaújvárosi lánynak több nagy változást tartogat a közeljövő. A juniorok között már csak hazai versenyen indul idén, jövőre a felnőttek mezőnyében versenyez tovább, szeptembertől pedig megkezdi középiskolai tanulmányait a Dunaújvárosi SZC Rudas Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma intézményben, ahol edzői szakon tanul tovább. „Fontosnak tartottam, hogy a tanulmányt könnyen össze lehessen egyeztetni a sporttal. Ez ebben az iskolában sikerülhet. Mindenképp a torna mellett szeretnék maradni, így nem gondolkodtam más irányon. Nem tudom milyen lesz a felnőttversenyzés. Sok új elemet kell tanulnom, erősítenem a gyakorlatokat. Nagyon előre nem tervezek, de tudom, hogy jövőre lesz a felnőtt Európa-bajnokság, és nem titkolt vágyam részt venni rajta. Remélem, minden jól sikerül” – bizakodik.
Mirtillnek a sötétre is van ellenszere Forrás: dunaujvaros.com
Mirtillnek a sötétre is van ellenszere Forrás: dunaujvaros.com
„Az átállás rendkívül nehéz – véli Török Dániel. – A felnőtteknél a pontozás is más egy picit. Mirtill egyelőre 50 körüli pontot tud összehozni, és tudjuk, hogy az idősebbek között vannak igazán jó magyar tornászok. Mi a nyomukba szeretnénk lépni, úgyhogy az anyag erejére rá kell pakolnunk a pontokat. Ezen fogunk dolgozni. Nem kis feladat.” A kihívások tehát újra adottak  sikeres összetett versenyző számára, de ahogy a csarnokokban, a hétköznapi életben is számtalanszor bizonyította már, nem ijed meg a lehetetlennek tűnő feladatoktól, sőt igyekszik azokat minél hamarabb megoldani. A kreativitását és találékonyságát jól mutatja bevett szokása: „Anyával vagy valamelyik családtaggal általában úgy érkezünk meg esténként a bevásárlásból, hogy mindkét kezünk tele. A lépcsőházban viszont sötét van, és mi a negyediken lakunk. Ilyenkor nincs más hátra, nekem kell segítenem. Felemelem a lábam és megnyomom a fejmagasságban lévő villanykapcsolót. Csak hogy lássunk is valamit.” További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.