UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2019-08-28 16:17

Kosárlabda: az U16-os lányok a kilencedik helyért küzdenek tovább a szkopjei A divíziós Eb-n

Nem úgy jöttek össze a leány U16-os kosárlabda-válogatott dolgai a szkopjei A divíziós Európa-bajnokságon, ahogyan azt előre eltervezte a vezetőedző, Szkocsovszki Igor: a hölgyek a litvánok elleni, némiképp meglepő vereség után az alsóházba kerültek, ahol a kilencedik helyért küzdenek.

Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál ezüstérmeseként jó esélyekkel vágott neki leány U16-os kosárválogatottunk a szkopjei A divíziós Európa-bajnokságnak. „Nehéz dolgunk lesz. A finnek tavaly jutottak az első osztályba, velük kezdünk, győzelmet remélünk. Kemény dió lesz az oroszok elleni csata, ők ugyanis szeretnének visszavágni az EYOF elődöntőjében elszenvedett vereségükért. A harmadik párharcunkat az olaszokkal vívjuk; úgy tudom, négy kulcsjátékosuk is hiányzik, ám így sem lehet elkönyvelni előre a sikert. Reálisnak tartom, hogy a második helyen zárjunk a csoportban, összességében pedig legalább a negyeddöntőig szeretnénk jutni” − latolgatta az esélyeket a csoportkörben a vezetőedző, Szkocsovszki Igor.

Nem úgy alakult ez idáig a leány kosarasok szkopjei Eb-je, ahogyan eltervezték Forrás: FIBA
Nem úgy alakult ez idáig a leány kosarasok szkopjei Eb-je, ahogyan eltervezték Forrás: FIBA
A lányok − meglepetésre − kikaptak Finnországtól (63−70) a nyitányon. „Változtattak a rendszerükön − így a mester. − Sokkal agresszívebben léptek fel ellenünk, mint ahogyan azt előzetesen vártuk. Sajnos, erre támadásban és védekezésben sem volt válaszunk. Próbáltunk szintet lépni mérkőzés közben, de nem sikerült, ennek köszönhettük a vereséget.” A folytatás még nehezebbnek ígérkezett, hiszen a rivális az orosz válogatott volt. A két alakulat jól ismeri egymást; a baki EYOF elődöntőjében 67−64-re a magyarok nyertek. A csata ezúttal is szoros volt, ám végül nem a magyarok kerültek ki győztesen (66−69). A legnagyobb falat ugyanakkor csak ezután jött: az olasz együttes. Tudni kell, hogy válogatottjaik 2019-ben az U20-as és az U18-as A divíziós Európa-bajnokságot egyaránt megnyerték. A magyar hölgyek győzelmi kényszerben voltak, mivel ha kikapnak, úgy a franciákkal kellett volna mérkőzniük a nyolcaddöntőben. Erre azonban nem került sor, parádés játékot bemutatva nyertek 64−48-ra, így csoportmásodikként jutottak tovább a kieséses szakaszba. Ezt követően jött a hidegzuhany: Habling Laráéknak esélyük sem volt Litvánia fiataljaival szemben (60−74), emiatt az alsóházba kerültek, és a kilencedik helyért küzdhettek tovább. „Elemeztük a litvánokat a párharc előtt. Úgy láttuk, hogy a rendszerünk tökéletesen passzol az övék ellen, így nem agyaltunk különösebb turpisságokon. A védekezésünk mindazonáltal megint nem úgy működött, ahogyan kellett volna. Hiába próbáltunk kapaszkodni, a harmincpontos hátrány már nagyon csúnyán festett. Defenzívebb és pontosabb volt a rivális, nekünk meg tíz kihagyott büntetőnk és megannyi elmulasztott ziccerünk volt. Azért volt különösen fájó, mert verhető csapat lett volna” − elmélkedett a szakember. Az alsóházban aztán rendkívül magabiztosan hozták az első ütközetüket a magyarok: negyven ponttal, 72−32-re a svédek fölé kerekedtek, tehát egy lépéssel közelebb kerültek a kilencedik helyhez. A következő lépcsőfokot csütörtökön 18.45 órakor kell megmászniuk a finnekkel szemben. „Biztos, hogy érzelmekkel teli mérkőzés lesz. A lényeg az, hogy hanyagolják a stresszt. Ez új lehetőség, új meccs, nem számít, mi történt a csoportban. Ha úgy játszunk, ahogyan valójában tudunk, nem lehet gond” − zárja le Szkocsovszki. További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.