UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2019-09-03 10:47

Emléklapszemle Algyőtől Rióig, Kopasz Bálintról

Sorozatunknak olyan fiatalok a főszereplői, akik nem is olyan régen még az utánpótlás-korosztályokban versenyeztek, mára viszont nemzetközi klasszisokká váltak. Mivel az Utanpotlassport.hu szerkesztősége szinte a kezdetektől végigkövette a pályafutásukat, csak szemezgetni kell a korábbi írásokból, hogy kiderüljön, honnan és hogyan jutottak el a csúcsra vagy annak közelébe. Mai „vendégünk” a 22 éves Kopasz Bálint, aki a szegedi világbajnokságon aranyérmet nyert kajak 1000 méteren, a „királyszámban”, és kvótát szerzett az olimpiára.

Sz. Csuka István – utanpotlassport.hu Emlékek, régi írások között lapozgatunk, amelyek teljessé teszik a ma már felnőttvilágbajnok, Kopasz Bálint portréját. Aranyérem az ifjúsági világbajnokságról (2015. július 25. szombat) Kopasz Bálint az ifjúságiak között világbajnok lett K1 1000 méteren Montemor-o-Velhóban. Magabiztosan, majdnem két másodperccel előzte meg a horvát Antun Novakovicot. Váratlan utazás, 1. (2016. április 5. kedd) Az egyik hajógyártó meghívásával élve hat hetet töltött Hawaii-on az ifjúsági világbajnok kajakos, Kopasz Bálint. „Éppen a vébén, Montemor-o-Velhóban ismerkedtem meg Szádovszky Zsolttal, aki az EPIC képviselője. Azóta támogat a gyártó, ráadásul meghívott Honolulura” – idézi fel a 2015 legjobb utánpótláskorú sportolójának választott kajakos.

A kép három éve jelent meg a fiatal versenyzőről a Délmagyarban Fotó: Schmidt Andrea
A kép három éve jelent meg a fiatal versenyzőről a Délmagyarban Fotó: Schmidt Andrea
Váratlan utazás, 2. (2016. július 18. hétfő) Dombvári Bence doppingügye után a 19 éves Kopasz Bálint indulhat az olimpián K-1 1000 méteren. Az algyői kajakostól – mint minden más versenyzőtől – döntőt vár Storcz Botond szövetségi kapitány. Kilenc nappal ezelőtt még csak feltételes módban írtuk le, hogy utazhat a riói olimpiára, mára azonban eltűnt a kérdőjel a mondat végéről. Út az ismeretlenbe (2016. augusztus 14. vasárnap) Miután Dombvári kikerült az olimpiai csapatból, egyértelmű volt – ezt Hüttner Csaba utánpótlás-kapitány is megerősítette –, hogy Kopasz veszi át a helyét egyesben. „Bálint nem lejtett örömtáncot, nagyon nyugodtan fogadta a hírt, így én is. A sors ezt hozta, megpróbálunk megfelelni a kihívásnak. Meglepett a higgadtságunk, de talán azért nem váltunk izgatottá, mert még nem jártunk olimpián, nem tudjuk, mi vár ránk” – mondta az edző-édesanya. (A fiatal sportoló Rióban a 10. helyen végzett – A szerk.) Az első nagy felnőttsiker (2017. május 30. kedd) Életében először nyert felnőttversenyen a 19 éves, algyői ifjúsági világbajnok kajakos a hétvégén. A királyszámban, K–1000 m-en győzött a szegedi világkupa-viadalon. Az 500 m-en elért ötödik hely afféle ráadás volt, hiszen az erődemonstrációt ezren tartotta. A felnőttklasszisok még mindig rácsodálkoznak Kopasz Bálintra, aki 19 éves kora és vékony alkata ellenére képes versenyben lenni a kajakvilág legjobbjaival. Nem száll el a sikerektől; a fő cél a felnőtt-világbajnokság, amelyen szeretne az első hat hely valamelyikén végezni. Közös öröm (2017. május 31. szerda) A szegedi felnőtt világkupa-viadalon a sikerek sorát a Mol Új Európa Alapítvány által támogatott, 19 éves Kopasz Bálint nyitotta meg: olimpiai és világbajnoki érmesek sorát előzte meg K–1 1000 m-en, ráadásul nem is akárhogyan. Az utolsó kétszáz méteren már egy hajónyival vezetett a portugál Fernando Pimenta előtt, s végül majdnem egy másodperccel ért előbb a célba, mint a riválisa.
Kis pihenő az edző-édesanya, Demeter Irén társaságában 2016 nyarán Fotó: Karnok Csaba/delmagyar.hu
Kis pihenő az edző-édesanya, Demeter Irén társaságában 2016 nyarán Fotó: Karnok Csaba/delmagyar.hu
A futam után elmondta, nagyon elfáradt, rendkívül kemény pályán, erős ellenfelek ellen győzött, pedig a végére erősen bemerevedett a karja. „Most már tudom, hogy ott a helyem a legjobbak között, de nincs miért elszállnom. Ez most az én versenyem volt, borzasztóan örülök neki, hiszen mindent ki tudtam adni magamból. Nem volt taktika, az utolsó 250 méteren indítottam, és beleadtam mindent, amit tudtam.” Kopaszné Demeter Irén, Bálint edzője és édesanyja úgy nyilatkozott: bár sokszor volt nézőként Szegeden, a mai siker mindkettejük életét meghatározó, örökké emlékezetes diadal marad. Sérülten is a rajtnál   (2017. augusztus 25. péntek) Kopasz hajója leesett a bakról, a fiatal magyar versenyző pedig úgy nyúlt utána, hogy zúzódott a jobb kezének a hüvelykujja. Végül sérülten is rajthoz állt a férfi K1 1000 méter döntőjében a Csehországban zajló felnőtt-világbajnokságon, és az 5. helyen végzett. Drágakő és tanulás (2018. június 7. csütörtök) „Hatodikos koromban kezdtem érdeklődni az ásványok iránt, megragadott a szépségük, gyűjteni kezdtem őket – mondja az algyői Kopasz Bálint. – Vágytam a hegyekbe, és most is odavagyok a közelségükért. Nagyon sok könyvem van ilyen témában, a drágakövek is máig érdekelnek. De elfogadtam, hogy én a Dél-Alföldön élek, élsportoló vagyok, minderre pedig nincs időm, legfeljebb akkor lesz, amikor abbahagyom.” „Tanulni később is lehet, harmincöt évesen már úgyis leszálló ágba kerül az ember, az ízületek sokszor kikészülnek addigra. Az edzői szakot azért elkezdem szeptembertől Szegeden, fontos viszont, hogy ne kelljen mindennap bejárnom órákra az élsport mellett.” Állandóság és változás (2019. április 17. szerda) Kopasz Bálint az Algyői SK-ból a Graboplast Győri VSE-be igazolt, a szerződése 2020-ig szól. „A Győrbe igazolásom előrelépés a pályafutásomban. Pozitív a véleményem az ott folyó munkáról, a versenyzőkről, az edzőkről, és a klub méltóképpen képviselheti az érdekeimet.” A kajakost továbbra is edző édesanyja, Demeter Irén készíti fel.