UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2019-09-04 19:00

Hegyikerékpár: a világbajnokság minden percét élvezte az élete sikerét elérő Vas Kata Blanka

„Rettentően nehéz volt, de minden percét élveztem” – meséli az immáron 18 éves Vas Kata Blanka, miután a kanadai Mont-Sainte-Anne-ban rendezett hegyikerékpáros-világbajnokságon negyedik helyen ért célba a juniorok között.

Vas Kata Blanka hétfőn hazaérkezett a kanadai Mont-Sainte-Anne-ben rendezett hegyikerékpáros-világbajnokságról, ahol a junior lányok cross-country futamában negyedik helyen végzett. A körpályán kijelölt, végig technikás terepen zajló versenyszámban a kiskunlacházi lány végül 3 perc 43 másodperccel maradt el a győztes svájcitól, de így is rendkívüli a siker, hiszen csak egyetlen magyar versenyző szerepelt nála jobban a vb-k történetében: Benkó Barbara 2008-ban nyert ezüstöt ugyancsak a juniorok között. Blanka hétfőn hazaérkezett, kedden pedig betöltötte 18. születésnapját. Munkatársunkkal beszélgetett. – Boldog születésnapot! – Köszönöm szépen.

vkb 1
vkb 1
– Nem akármilyen ajándékkal lepted meg magad. – Az biztos. Nagyon boldog vagyok. Életem eddigi legnagyobb sikere a junior-világbajnoki negyedik hely. – Alaposan meg kellett küzdened érte. – Rettentően nehéz volt, de minden percét élveztem. Keményen megdolgoztam a sikerért. Négy körös a verseny, a harmadik kör után még harmadik helyen álltam, aztán a norvég lány utolért, és meg is előzött, így övé lett a dobogó. – Mennyi hiányzott az éremhez? – Kb. harminc másodperc. Persze, kicsit bánkódom amiatt, hogy lecsúsztam a harmadik helyről, de ennyi volt bennem. Mindent megpróbáltam, a maximumot hoztam ki magamból, és ha így nézem, akkor rendkívül elégedett vagyok. –  A mountain bike-világbajnokságok történetének második legjobb magyar eredménye a tiéd. – Nehéz elhinni, és igazán örülök neki. Úgy indultam neki a futamnak, hogy mindenképpen a legjobb tízbe szeretnék kerülni, de valahol belül még az ötöt is megcéloztam. Összejött, és ettől most még motiváltabb lettem, és a siker abban is megerősített, hogy ez a kedvenc szakágam. – Pedig cyclo-cross-ban és országúti kerékpárban is eredményes vagy. – De a mountain bike áll hozzám a legközelebb. – Szükséges választani? – Majd talán akkor, ha cross countryban is profi csapathoz szerződöm, és az nem engedi, hogy más szakágban versenyezzek. Jelenleg a belga Doltcini Van-Eyck Sport tagja vagyok, hozzájuk elsősorban a cyclo-cross miatt kerültem év elején. Ebben az ágban javarészt az őszi és téli időszakban vannak versenyek, így nyáron űzhetem a cross countryt. Ha pedig országútin szeretnék indulni, akkor elvisz a csapat. – Mi kell ahhoz, hogy mindenben helyt tudj állni? – Állóképesség. Szerintem ez az alap. Egyébként pedig más és más. Terepen igazán technikásnak kell lenni lefelé jövet a nagy bukkanók és kövek közt, országúton pedig elengedhetetlen a robbanékonyság. A sprinteknél a jó ritmusváltás meghatározó. – Utóbbira nemsokára szükség is lehet. Szeptember végén indulsz az angliai országúti világbajnokságon is. – Yorkshire-ben rendezik, de a juniormezőnyt nem igazán ismerem, mert az utóbbi időben javarészt a felnőttek között versenyeztem országúton. Szeretnék bekerülni a legjobb tízbe, ám nem tudom feltérképezni, mire lehetek képes. Természetesen mindent megteszek a jó eredményért. – Juniormezőnyben, de már nagykorúként. – Azzal, hogy tizennyolc lettem, nem változott semmi. Bár nem vártam, de eljött, és minden maradt a régiben. A szülinap is úgy telt, mint a többi. Az edzés sem maradt el. A családdal este azért be volt tervezve egy kis ünneplés. További korosztályos hírek KERÉKPÁRSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.