UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2019-09-05 11:37

Úszás: Zombori Gábor megmaradna annak, aki eddig is volt

„Engem is hihetetlenül meglepett az eredmény, ha valaki a verseny előtt közli velem, hogy én ezt véghez viszem, egyszerűen kiröhögtem volna” – mondja Zombori Gábor a budapesti junior-világbajnokságon 400 m gyorson nyert aranyérméről. A Budafóka SE 16 éves sportolójával a nem várt sikerről és a hátúszásról beszélgettünk, de természetesen szóba került a tokiói olimpia is.

Háromszáz méter után az ausztrál Thomas Neill átveszi a vezetést. De nem, Zombori Gábort a Duna Arénában a 400 m gyors junior-világbajnoki döntőjében nem lehet lehajrázni… S kevesebb, mint egy perccel később a Budafóka SE még nem egészen 17 éves úszója csap célba elsőként, ezzel Milák Kristóf és Késely Ajna után a harmadik magyar egyéni aranyat szerezte meg a korosztályos vb-k történetében.

A dobogón már nyugodtan elhihette, hogy junior-világbajnok Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport
A dobogón már nyugodtan elhihette, hogy junior-világbajnok Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport
Pedig erre aztán tényleg senki nem számított. Az elsősorban hátúszóként számon tartott Zombori saját bevallása szerint nem is készült a négyszázra, azzal csak fel akarta vezetni a többi számát. Mondjuk, sikerült is: mindjárt reggel junior-világbajnoki rekorddal kezdett (3:46.97), majd azt este csaknem egy másodperccel tovább javította. S tényleg a semmiből. Persze, addig is a magyar úszósport ígéretei között tartották számon.  Két évvel ezelőtt Győrben 200 m háton EYOF-ot nyert, az idei junior Európa-bajnokságon Kazanyban a 4x200 m-es gyorsváltó tagjaként lett bronzérmes, de a junior-világbajnoki cím azért nem volt benne a pakliban. A történtek alapján viszont mégis. Horváth Tamás tanítványa tökéletes versenyzést mutatott be a hazai rendezésű viadalon. „Engem is hihetetlenül meglepett az eredmény, ha valaki a verseny előtt közli velem, hogy én ezt véghez viszem, egyszerűen kiröhögtem volna. Jó kimondani: junior-világbajnok vagyok. De nem szeretném, hogy emiatt bármi is megváltozzon, szeretnék megmaradni annak, aki eddig is voltam.” A 16 esztendős sportoló a Duna Arénában úgy úszta a 400 m gyorsot, mintha mindig is azt csinálta volna. Tette mindezt hátúszóként.
Szinte sosem úszott gyorsan, de Budapesten 400-on világbajnok lett Fotó: Mura László/utanpotlassport.hu
Szinte sosem úszott gyorsan, de Budapesten 400-on világbajnok lett Fotó: Mura László/utanpotlassport.hu
„Szerintem alakul még, hogy melyik lesz a fő számom. Szó sincs róla, hogy most ennyi év után csak úgy kidobnám a hátúszást a kukába. Szinte soha nem úsztam gyorsot, s most azt szeretem jobban, és az is megy jobban. Úgy gondolom, a hátat most kicsit pihentetni kell, aztán egy év múlva újra elővesszük.” Az aranyérem mellett olimpiai A-szintet is ért a junior-világbajnokságon nyújtott produkció. Vagyis egyértelműen kinyílt az út Tokió felé. „Mindenképpen motiváló, hogy az olimpiai is fókuszba került, és négyszáz gyorson eddig én vagyok az egyetlen A szintes versenyző, mostantól arra kell készülnöm. Ezzel az idővel a kvangdzsui vébén döntőt lehetett volna úszni. Célom, hogy ezt még lejjebb vigyem, aztán meglátjuk, meddig jutok vele Tokióban.” Zombori Gábor a junior-világbajnokságon a szintén az Utanpotlassport.hu szerkesztősége által gyártott Jövünk! magazin (M4 Sport) stábjának is nyilatkozott. Íme, a vele készült interjú: További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.